Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων και οι κινητοποιήσεις από τους αγρότες

20:33 4/2/2016 - Πηγή: Antinews

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα ο επ' αόριστον αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων. Χθες, από το απόγευμα έως τις 23:00, επετράπη η έξοδος από τη χώρα των συγκεντρωμένων, στον χώρο του τελωνείου, φορτηγών, προκειμένου να αποσυμφοριστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, τα συγκεντρωμένα από την τουρκική πλευρά των συνόρων φορτηγά καλύπτουν, ήδη, έκταση οκτώ χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, κλειστό παραμένει το οδικό δίκτυο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας (γέφυρα) καθώς και ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου, έξοδος Ψαθάδων.

Μαζικές

κινητοποιήσεις αγροτών στην ανατολική Μακεδονία και τη Ξάνθη

Αποκομμένο για περισσότερες από δύο ώρες παρέμεινε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Καβάλας από τα δεκάδες τρακτέρ και φορτηγά αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η πλατεία Καπνεργάτη ήταν ασφυχτικά γεμάτη με δεκάδες εκατοντάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Εργαζόμενοι όλων των παραγωγικών τάξεων και φορέων συμμετείχαν ενεργά στη σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Κλειστές επίσης έμειναν όλες σχεδόν οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, οι λιγοστές καφετέριες που ήταν ανοιχτές κατά την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης και της πορείας που ακολούθησε δέχθηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.

Στην πόλη της Δράμας, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με δεκάδες εκατοντάδες πολίτες να διαμαρτύρονται κατά το ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Από νωρίς αγρότες με τρακτέρ είχαν εμποδίσει την πρόσβαση στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λειτούργησαν κανονικά παρά την απόφαση του εμπορικού κόσμου της Δράμας να μην λειτουργήσει κανένα εμπορικό κατάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής διαμαρτυρίας πολλοί εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με διάφορα μεταφορικά μέσα στο τελωνείο Εξοχής για να δείξουν την έμπρακτη στήριξη και συμπαράστασή τους στους αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει σχηματιστεί εδώ και μια εβδομάδα.

Στην Ξάνθη, κλειστές παρέμειναν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες καθώς οι εργαζόμενοι και μέλη φορέων, συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και στην απεργιακή πορεία που ακολούθησε, ενώ κλειστά παρέμεινα από νωρίς το πρωί καφετέριες και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πολυήμερο αποκλεισμό στα διόδια των Μαλγάρων εξετάζουν οι αγρότες

Σε πεντάωρο αποκλεισμό των διοδίων στα Μάλγαρα προχωρούν οι αγρότες από τις 4 το απόγευμα, ενώ σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο πολυήμερου αποκλεισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέας Καμπούρης. Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να φύγουμε από τους δρόμους».

Θεσσαλονίκη: Εντάσεις, ζημιές σε καταστήματα από αντιεξουσιαστές και συμπλοκή τους με διαδηλωτές

Τετράωρη "πολιορκία" του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ υπήρξαν εντάσεις, ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων από αντιεξουσιαστές και συμπλοκή τους με άλλους διαδηλωτές.

Λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, έφτασαν με πορεία στο υπουργείο ταξιτζήδες, έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες έχοντας μαζί τους ταξί και επαγγελματικά αυτοκίνητα. Με συνθήματα, σειρήνες και κορναρίσματα διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, κρέμασαν μια ελληνική σημαία στην καγκελόπορτα και έμειναν εκεί για αρκετή ώρα.

Στη συνέχεια έφτασε στο σημείο ένα κομβόι με τρακτέρ, που πήρε θέση στην οδό Αγίου Δημητρίου. Οι αγρότες με κορναρίσματα και χτυπώντας κουδούνια έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ τρακτέρ είχαν τοποθετήσει δύο μεγάλα πανό που έγραφαν "αγρότες Χαλκιδικής" και "μας στέλνετε στη Βουλγαρία". Σε κάποια στιγμή ένα τρακτέρ κινήθηκε μέχρι την πύλη του υπουργείου, ενώ διαδηλωτές προέτρεψαν τον οδηγό να γκρεμίσει την πύλη και ορισμένοι άρχισαν να σπρώχνουν με τα χέρια τους τα κάγκελα της πύλης. Το τρακτέρ έμεινε λίγα λεπτά στο σημείο κορνάροντας και επανέλαβε το ίδιο στις δύο άλλες πύλες, κάτω από τα χειροκροτήματα των διαδηλωτών.

Εξάλλου, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου (κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους), που έκαναν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης, προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων στις οδούς Τσιμισκή και Αγία Σοφία. Όταν έφτασαν έξω από το υπουργείο συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που βρίσκονταν ήδη εκεί, και στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένα άτομο. Η συμπλοκή έληξε χωρίς να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εξαιτίας αυτών των επεισοδίων οι διοργανωτές της πορείας του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, αποφάσισαν να η πορεία μην πάει μέχρι το υπουργείο και διαλύθηκε στη συμβολή της Εγνατίας με την Αριστοτέλους. Ωστόσο, ορισμένα από τα μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία συνέχισαν μέχρι το ΥΜΑΘ.

Στην πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ συμμετείχαν και εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις από άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού και ακολούθησαν φραστικές αντιπαραθέσεις.

Στο υπουργείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, και οι διαδηλωτές το περικύκλωσαν, καλύπτοντας τους γύρω δρόμους και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και των Μνημονίων.

Ακολούθως έφτασαν φοιτητές και τα μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΚΔΕ και άλλων οργανώσεων.

Η "πολιορκία" του ΥΜΑΘ έληξε λίγο πριν τις 3.00 μμ, με την αποχώρηση των τρακτέρ.

Η συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τους προέδρους του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και της ΕΔΟΘ Πέτρο Κετικίδη. Τα καταστήματα στην πελιονότητά τους είναι κλειστά και δεν κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία και ταξί.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έταξε τα πάντα στους πάντες, και τώρα εφαρμόζει τη συνταγή του Μνημονίου, συνεχίζοντας τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού». Προσέθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αγωνιστούν για να μπορέσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

«Η κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ρήξη και ανατροπή με τα Μνημόνια και την τρόικα, έρχεται σε ρήξη με την κοινωνία και ανατρέπει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Κετικίδης.

Σπάρτη: Οι αγρότες κατέλαβαν την γέφυρα του Ευρώτα

Ομάδα αγροτών, μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης και της πορείας στο κέντρο της Σπάρτης, έφυγαν από το πάρκο του ΟΤΕ και κατέλαβαν προσωρινά την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της πόλης, αποκόπτοντας την κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης.

Στο σημείο βρίσκονται περίπου πενήντα τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και περίπου διακόσια άτομα, ενώ και από τις δύο πλευρές της γέφυρας υπάρχουν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Οι αγρότες έχουν δηλώσει πως η κατάληψη είναι συμβολική και στις 4.00 θα αποχωρήσουν.

Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών.

Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 18:00, η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι και τις 10:00 το βράδυ.

Επίσης, αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στις 19:00 και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ξανθη, απεργια, συμμετοχή, διοδια, απε, μπε, θεσσαλονικη, διαδηλωσεις, ταξι, εκθ, εδοθ, μπλοκ, υμαθ, παμε, ανταρσυα, οκδε, λεωφορεια, μνημονιο, τροικα, οτε, αθηνα, απεργια μμμ, απεργια οσε, κλειστα επαγγελματα, απεργια υπα, ομαδα διας, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, μπλοκα αγροτων, κοινωνια, αυτοκινητα, αχιλλεας, εθνικη, εξοδος, οκδε, πυλη, σημερινη, υψος, ωρα, αγια σοφια, αιτωλικο, απε, ασφαλιστικο, ατομο, βραδυ, γεφυρα, δικτυο, εδοθ, εβδομαδα, εμειναν, ενεργα, εξελιξη, ερχεται, εμποροι, ιδιο, υπηρεσιες, καγκελα, κυβερνηση, κομβος, μακεδονια, μπλοκ, μπλοκο, μπε, παντα, οδος, οκτω, παμε, πρωι, πυλες, ρηξη, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, συνταγη, σοφια, συνθηματα, σουπερ, σχεδιο, τελωνειο, τρακτερ, υμαθ, φορτηγα, ωρες, εφαρμογη, εκθ, χωρα, υπουργειο, κλειστο, οδηγοι, σημαια, χερια
Τυχαία Θέματα