Συνεχίζεται το θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis - Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Για δεύτερο 24ωρο το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός διεθνών υδάτων άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Πολεμικού Ναυτικού που ακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου που συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρις ώρας - και εντός των ορίων της παρανόμου τουρκικής NAVTEX.

Το "Oruc Reis" συνοδεύεται από

βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν έχει, πάντως, περάσει το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού, ενώ έχει απλωμένα τα καλώδιά του, αλλά δεν διεξάγει έρευνες.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ιστότοπο skai.gr, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Όλα τα πλοία του από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται εξάλλου να κινηθούν προς τη Μεσόγειο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το Oruc Reis προστατεύουν 1 φρεγάτα και 4 κορβέτες.

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, με τις συνεδριάσεις να είναι συνεχείς. Η Αθήνα ανεβάζει τους τόνους απαιτώντας από την Άγκυρα να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την περιοχή, ενώ παράλληλα ζητά από τις Βρυξέλλες την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Το κλίμα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με το Oruc Reis να είναι ουσιαστικά περικυκλωμένο από ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις.

Στο Μαξίμου μετέβη εξάλλου χθες Τρίτη για δεύτερη συναπτή ημέρα και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό το επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Αθήνα βάζει όλα τα όπλα της στο τραπέζι

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το συγκεκριμένο αυτό μήνυμα μεταφέρουν συνεχώς τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών στις επικοινωνίες που έχουν με Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεκαθαρίσει σε όλες τις πλευρές πως η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις στην Άγκυρα οι οποίες θα την πλήξουν οικονομικά και διπλωματικά.

Έκτακτη συνάντηση Πομπέο - Δένδια την Παρασκευή στη Βιέννη

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.

Όπως έγινε γνωστό οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Καλώδιο 1.750 χιλιομέτρων μέχρι 23 Αυγούστου στη Μεσόγειο

Σε νέα δήλωση προέβη ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας μέσω twitter σημειώνοντας ότι προχωρούν βήμα βήμα στην Μεσόγειο

"Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα ταινίας (σεισμικό καλώδιο) θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για 2D σεισμική έρευνα", αναφέρει ο Φατίχ Ντονμέζ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα