Συνάντηση Τσίπρα με απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ: "Εκδικητική" η στάση της ηγεσίας του υπουργείου
Για «εκδικητική» συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που συνέβαλαν στην «κάθαρση» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, κατηγόρησε τη νυν υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε σήμερα με απολυμένους και διωκόμενους υπαλλήλους του
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια υπόθεση που έχει «αμαρτωλό παρελθόν», τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να υπάρξει «κάθαρση».
Ωστόσο, όπως είπε, δεν φανταζόταν ότι «η σημερινή κυβέρνηση» θα λειτουργούσε «εκδικητικά» απέναντι στους υπαλλήλους που συνέβαλαν στην «κάθαρση» αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι «διώκονται επιλεκτικά».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε την υπόθεση «μείζον πολιτικό ζήτημα», καθώς αυτές τις μέρες συζητιέται το νέο εργασιακό πλαίσιο, το οποίο «διευκολύνει τις απολύσεις, αυξάνει τον χρόνο εργασίας και μειώνει τις αμοιβές» και την ίδια στιγμή προχωράει σε «εκδικητικές απολύσεις» στο Δημόσιο.
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του γι' αυτήν την «εκδικητική λογική» που, όπως ανέφερε, «δείχνει μάλλον ότι κάποιοι έχουν πολλούς σκελετούς στις ντουλάπες τους για να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο», επισημαίνοντας ότι υπήρξε η μέριμνα να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο του Ταμείου, ενώ «σταμάτησε να ρέει "μαύρο" χρήμα στο καθεστώς που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια».
Τέλος, σημείωσε ότι η μάχη είναι «διπλή» για τους εργαζόμενους, αφενός, η δικαστική, για να ανακληθούν οι απολύσεις και αφετέρου η πολιτική, στην οποία, ανέφερε, ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφίσει για την «εξυγίανση του Ταμείου» και ταυτόχρονα τη μεταφορά των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ώστε «να μην χάσουν τη δουλειά τους» αλλά να υπάρξει «κάθαρση και αξιοποίηση των χρημάτων για σκοπούς κοινωνικής ανταποδοτικότητας και στήριξης των εργαζομένων».
Εκ μέρους των απολυμένων εργαζόμενων του βρεφονηπιακού σταθμού και Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, μίλησε η Κατερίνα Αθανασοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως μετά από 25 χρόνια εργασίας στον συγκεκριμένο φορέα, απολύθηκαν «αιφνιδιαστικά» από τον εκκαθαριστή του Ταμείου καθ' υπόδειξη της υπουργού. Όπως είπε, ενώ υπάρχει ο νόμος που εξυγίανε τον φορέα, η υπουργός «αρνείται πεισματικά να τον εφαρμόσει».
Πρόσθεσε, δε, ότι πριν την απόλυσή τους, οι εν λόγω εργαζόμενοι ήταν σε καθεστώς αναστολής για δέκα μήνες, χωρίς αμοιβή, κάτι που όπως κατήγγειλε «δεν συνέβη σε κανένα» και κατέληξε κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη».
Απάντηση του Γραφείου Τύπου ΥΠΠΟΑ σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
Στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για «εκδικητική» συμπεριφορά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απέναντι σε εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που συνέβαλαν στην «κάθαρση» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ, απάντησε με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι οι νόμοι της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα που εκδικούνται τους εργαζόμενους, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και που άφησαν τους εργαζόμενους έκθετους, λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους».
Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ αναφέρει στην ανακοίνωση του:
«Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούλιο του 2019, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε σε εκκαθάριση το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ν. 4639/2019.
Η διάλυση του Ταμείου κρίθηκε αναγκαία, καθώς το κύριο αντικείμενο του Ταμείου, που ήταν η λειτουργία του παιδικού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ είχε ήδη, με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.4598/2019). Με τον ίδιο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε την ένταξη του προσωπικού του Ταμείου σε οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κατ' εξουσιοδότηση του νόμου, περί λύσης του Ταμείου, εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία εισήχθησαν οι απαιτούμενες ειδικότερες ρυθμίσεις για τη λύση και εκκαθάριση του Ταμείου και προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων του Ταμείου, που είχαν υποβάλλει αίτηση για να μεταφερθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναστέλλονται κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης, εφόσον αυτό το προσωπικό δεν είναι αναγκαίο για την λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ή για την διαδικασία της εκκαθάρισης.
Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2020, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε ότι η μεταφορά των υπαλλήλων του Ταμείου στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν νόμιμη, διότι αντέβαινε στο άρθρο 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει συγκεκριμένη και ειδική διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου. Η ίδια Γνωμοδότηση έκρινε ότι η ρύθμιση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετη και προς την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου.
Λόγω της πανδημίας, η διαδικασία εκκαθάρισης του Ταμείου σε λειτουργία παρατάθηκε μέχρι τις 31-8-2021. Έτσι, εκδόθηκε νέα Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού (Β'945/10-03-2021) με την οποία προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις εργασίας του συνόλου του προσωπικού του Ταμείου καταγγέλλονται μέχρι την 31-08-2021, ημερομηνία λήξης της εκκαθάρισης με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και την δυνατότητα επιδότησης της ανεργίας.
Επειδή ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε «εκδικητική λογική», επισημαίνεται ότι είναι οι νόμοι της διακυβέρνησής του που εκδικούνται τους εργαζόμενους, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και που άφησαν τους εργαζόμενους έκθετους, λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους.
Αντιθέτως ο ν.4639/2019 και οι κατ' εξουσιοδότηση αποφάσεις αυτού προβλέπουν εκτός από λύση και εκκαθάριση του ταμείου και τη νόμιμη αποζημίωση για όλους τους εργαζομένους».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Θετικά νέα από το εισπνεόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό
- Σε εξέλιξη φωτιά στην Εύβοια - Οι πρώτες εικόνες
- Εμβόλια Pfizer - Moderna: Έρευνα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα
- Ανεμπόδιστοι... σκοτώνουν την Ελλάδα
- Λοιπόν παιδιά, εχθές το απόγευμα έκανα και εγώ την δεύτερη δόση του Astrazeneka, και...Toυ Γιώργου Σπύρου
- Εμβόλιο AstraZeneca: Κύμα ακυρώσεων έφερε το «κόκκινο φως» από τη επιτροπή εμβολιασμών
- Λοιπόν παιδιά, εχθές το απόγευμα έκανα και εγώ την δεύτερη δόση του Astrazeneka, και κουφάθηκα!... Toυ Γιώργου Σπύρου
- Σκόπια: Ψυχρολουσία της Ελλάδας για τη «μακεδονική» φανέλα - Εφαρμόζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
- ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! Τρεις βοσκοί με εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια...
- ΞΕΣΠΑ ο σύζυγος της 44χρονης που πέθανε μετά το εμβόλιο! «ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ έγκλημα εναντίον της γυναίκας μου...»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Ανεμπόδιστοι... σκοτώνουν την Ελλάδα
- Σκόπια: Ψυχρολουσία της Ελλάδας για τη «μακεδονική» φανέλα - Εφαρμόζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA
- Τo μέλλον της καινοτομίας και του οικοσυστήματος τεχνολογίας στην Ελλάδα, συζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον ιδρυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας Instashop
- Μια 3η δόση εμβολίου Covid-19 μπορεί να ενισχύσει την προστασία των μεταμοσχευμένων
- Συνάντηση Τσίπρα με απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ: "Εκδικητική" η στάση της ηγεσίας του υπουργείου
- Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντερφερόνες
- Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι, 343 οι διασωληνωμένοι
- Η σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για την προστασία από το στέλεχος «DELTA»

- Τελευταία Νέα Antinews
- Συνάντηση Τσίπρα με απολυμένους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ: "Εκδικητική" η στάση της ηγεσίας του υπουργείου
- Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντερφερόνες
- Μια 3η δόση εμβολίου Covid-19 μπορεί να ενισχύσει την προστασία των μεταμοσχευμένων
- Η σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για την προστασία από το στέλεχος «DELTA»
- Εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA
- Η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν ξυπνά ρωσικές ελπίδες
- Σκόπια: Ψυχρολουσία της Ελλάδας για τη «μακεδονική» φανέλα - Εφαρμόζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι, 343 οι διασωληνωμένοι
- Τo μέλλον της καινοτομίας και του οικοσυστήματος τεχνολογίας στην Ελλάδα, συζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον ιδρυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας Instashop
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Θετικά νέα από το εισπνεόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό
- Σκέρτσος: οι 20 παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων στο εργασιακό νομοσχέδιο
- Κισάμου Αμφιλόχιος: ”Ποιος θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας;”
- Ν. Κεραμέως: Το Δικαστήριο έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές
- Στην ελλάδα για το ταμείο ανάκαμψης η λάιεν
- Δήμος Πατρέων και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπράττουν για την παράκτια περιοχή Ρίου – Αγίου Βασιλείου
- Πεντηκοστή: Μυστική ευχή στο Άγιον Πνεύμα
- Συνάντηση για την επέκταση και αναβάθμιση της Ιεράς Μονής Αγίου Κενδέου