Σκόπια: Ψυχρολουσία της Ελλάδας για τη «μακεδονική» φανέλα - Εφαρμόζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε αλλοπρόσαλλα επιχειρήματα, επιδίδονται κυβερνητικοί παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ωμή παραβίαση, σύμφωνα με την Αθήνα, της Συμφωνίας των Πρεσπών, και την εμφάνιση της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας στο EURO2020 ως νέτη - σκέτη «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, με αφορμή την απάντηση της UEFA στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη,

που, αν και παρατηρεί ότι η ίδια έχει δεχτεί τη χώρα ως Βόρεια Μακεδονία και όχι ως «Μακεδονία», με ... διπλωματικό τρόπο επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της, ιδιαίτερα ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της βόρειας γείτονος εμφανίζεται σε πανηγυρικούς τόνους να κάνει λόγο περί «Ψυχρολουσίας της Ελλάδας», καθώς και ότι «η UEFA απέρριψε τις διαμαρτυρίες για τη μακεδονική (!) φανέλα και το ακρωνύμιο MKD (σ.σ. «Μακεδονία»).


Αντίστοιχοι είναι οι «κίτρινοι» τίτλοι ειδικά στον αθλητικό Τύπο της χώρας, ο οποίος στην αντιπαράθεση για αυτό το διπλωματικό και πολιτικό πρόβλημα, ως ήταν αναμενόμενο, δίνουν διαστάσεις γηπεδικής - χουλιγκανικής κόντρας, όπως «κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα» από την UEFA, «νοκ άουτ η Ελλάδα», «Χαστούκι από την UEFA για το λογότυπό μας», «χυλόπιτα στην Ελλάδα», κ.ο.κ.

Μερίδα του Τύπου, επίσης, κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις των παικτών της Εθνικής, Ezgjan Alioski και Darko Churlinov, οι οποίοι μίλησαν «μόνο για τη Μακεδονία, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη λέξη Βόρεια. Δηλώσεις που είναι στην ίδια γραμμή με το σύνθημα που φωνάζουν οι φίλαθλοι στο Βουκουρέστι: «Ποτέ Βόρεια, μόνο Μακεδονία».

Παλινωδίες

Ιδιαίτερα σοβαροί, ωστόσο, είναι οι ισχυρισμοί κυβερνητικών παραγόντων, ο οποίοι, μάλιστα, άλλα υποστηρίζουν σήμερα και άλλα έλεγαν μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπόγια Μάριτσιτς (Bojan Marichic), μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, KANAL5, είπε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη. Το συνταγματικό μας όνομα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, με τη Συμφωνία έχουμε το δικαίωμα στη χρήση των κωδικών “MKD” και “MK”». Πρόσθεσε, δε, ότι οι θέσεις της κυβέρνησής του είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτικό των αλλοπρόσαλλων και, ως όλα δείχνουν, ανυπόστατων τοποθετήσεων των Σκοπίων, είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης της βόρειας γείτονος, μόλις τον Φεβρουάριο, υποστήριζε τα εντελώς αντίθετα, όταν η κυβέρνηση της χώρας του είχε απαγορεύσει σε Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της (ΜΚΟ) να φέρει στον τίτλο της την ονομασία «Μακεδονία (ς)».

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα -δήλωσε τότε- δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης των όρων “Μακεδονία”, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, “ΠΓΔ της Μακεδονίας”, καθώς και της προσωρινής ονομασίας “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” και του μέχρι τώρα παράνομα χρησιμοποιούμενου ακρωνύμιου “ΠΓΔΜ” σε μεταφρασμένη ή αμετάφραστη μορφή».

Και επισήμαινε: «Σε περίπτωση που στο καταστατικό ενός φορέα αναφέρεται ότι δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια της χώρας και στο εξωτερικό, η έγκριση μιας τέτοιας ονομασίας είναι δυνατή μόνον στην περίπτωση που χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας».

Η γερμανική ματιά: Τα «κοκόρια»!

Η νέα ονοματολογική κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, που κάνει λόγο για «διαμάχη στο EURO για ένα γράμμα που λείπει. Επειδή δεν υπάρχει ένα "N" στο έμβλημα της Βόρειας Μακεδονίας» (!). Μια άκρως «επιφανειακή», αν και αναμενόμενη, θέση από μια γερμανική εφημερίδα. Οι περισσότερες εξ' αυτών, άλλωστε, στο παρελθόν, είτε επί εθνικιστή Γκρουέφσκι, είτε επί σοσιαλιστή Ζάεφ, στο παρελθόν ανοικτά στήριζαν τα Σκόπια.

«Το 2018 -γράφει η εφημερίδα- οι δύο χώρες που μάχονται μεταξύ τους σαν τα κοκόρια συνήψαν την λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προέβλεπε την αλλαγή ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία». Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία υποχρεώνει την Βόρεια Μακεδονία να μην ξεχνά το «Βόρεια» ακόμη και στις συντομογραφίες. Όχι ότι κάποιος δε μπορεί να μπερδευτεί, όπως ο πρώην διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Uli Hoeneß, ο οποίος μίλησε πρόσφατα περί ... «Βορειοδυτικής Μακεδονίας».

Και προσθέτει με νόημα: «Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποτελεί τύχη το γεγονός ότι οι Βούλγαροι δεν συμμετέχουν στην διοργάνωση. Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε διαμάχη μαζί τους επειδή, μεταξύ άλλων, η Σόφια η οποία βρίσκεται ενόψει νέων εκλογών (11 Ιουλίου) και δεν διαθέτει κανονική κυβέρνηση, θεωρεί ότι η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας που ανήκει Βουλγαρία».

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκόπια, Ψυχρολουσία, Ελλάδας, - Εφαρμόζουμε, Συμφωνία, Πρεσπών,skopia, psychrolousia, elladas, - efarmozoume, symfonia, prespon