Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Και τώρα οι δυο τους, με την ελπίδα να έχει το μυαλό στο κεφάλι του ο A. Τσίπρας και να μην αρχίσει τις ψευτομαγκιές. Η συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο είναι ασφαλώς ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα πάντα είναι στο απόλυτο κενό ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει παντού εχθρούς, και κυρίως του Γερμανούς.

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικό

ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

Είναι γεγονός ότι το κάλεσμα της Μέρκελ στον Τσίπρα αποτελεί μια προσπάθεια να σπάσουν οι πάγοι και να ξεχαστεί το... μεσαίο δάκτυλο του Βαρουφάκη.

Απανωτά δημοσιεύματα από γερμανικά ΜΜΕ κατά του Γ. Βαρουφάκη, οι επιθετικές και άκριτες δηλώσεις κατά του Βερολίνου από τον Π. Καμμένο καθώς και άλλων υπουργών προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Το ψυχροπολεμικό κλίμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παντελή έλλειψη διπλωματικής προσέγγισης από την πλευρά της Ελλάδας, που εμφανίζεται σαν ταύρος εν υαλοπωλείο αλλά και στην γερμανική αδιαλλαξία.

Η πρωτοβουλία της Μέρκελ μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί προφανώς το ελληνικό πρόβλημα και η πολιτική λύση που ζητά επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ώστε να επιχειρηθεί μια συμφωνία στο ραντεβού του Βερολίνου. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, αν θα υπάρξει δηλαδή προσέγγιση ή ρήξη, ωστόσο, το κλείσιμο και μόνο του ραντεβού κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και ρίχνει τους τόνους που είχαν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Όμως, το ζήτημα είναι τι θα ειπωθεί μετά τις παρελάσεις στο κόκκινο χαλί. Τι θα πει στην... μαντάμ Μέρκελ ο Τσίπρας και αν θα καταφέρει να την πείσει για πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, κι ενώ η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τη χώρα. Τα δεδομένα είναι δύο: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν θα κερδίσει τίποτε και θα έρθει σε σύγκρουση με την Μέρκελ με ό,τι αυτό σημαίνει για τις διαπραγματεύσεις. Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού ο οποίος έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 40 ημέρες, πριν η χώρα καταρρεύσει.

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση, μάλλον αδύνατη αυτή την περίοδο. Να έρθει ο Τσίπρας από το Βερολίνο φορτωμένος με ένα μνημόνιο ή με μια έξοδο από το ευρώ. Να του πει δηλαδή η Μέρκελ «διάλεξε και πάρε». Αυτό θα είναι όπως αντιλαμβάνεται κανείς το χειρότερο για την ελληνική κοινωνία κι όχι για την κυβέρνηση μόνο.

Μπορεί η συνάντηση της Δευτέρας να είναι η απαρχή και πολιτικών εξελίξεων, ενός ανασχηματισμού για να φύγουν ορισμένα βαρίδια. Ποιος ξέρει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα