Συναγερμός στο Αννόβερο! Αναβλήθηκε ο αγώνας Γερμανίας-Ολλανδίας - Εκκενώθηκε συναυλιακός χώρος - Βρέθηκε ασθενοφόρο γεμάτο εκρηκτικά

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίττης στο Αννόβερο, όταν ακυρώθηκε ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε παρουσία της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και άλλων υπουργών. Το στάδιο εκκενώθηκε, όπωςκαι χώρος όπου επρόκειτο να διεξαχθεί μεγάλη συναυλία. Σταθμοί του μετρό έκλεισαν και οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του. Ηταν

πολύ δύσκολη απόφαση, λέει η γερμανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρχε σοβαρή απειλή και είχε δεχθεί τις σχετικές πληροφορίες από ξένες κυβερνήσεις. Δεν επιβεβαίωσε ωστόσο τις πληροφορίες για βαν με εκρηκτικά που ήταν έτοιμο να σκορπίσει το θάνατο και τον τρόμο...

«Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ», εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ αναφερόμενος στην ακύρωση του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, απόψε στο Ανόβερο.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ δήλωσε ακόμη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά και δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία.

Νωρίτερα, για «συγκεκριμένη προειδοποίηση για εκρηκτικά» μέσα στο στάδιο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ολλανδίας έκανε λόγο ο επικεφαλής της Αστυνομίας της πόλης Φόλκερ Κλούβε. «Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Κλούβε και μίλησε για «συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου για όλο το Ανόβερο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί στον πέριξ χώρο εντοπίσθηκε ημιφορτηγό γεμάτο εκρηκτικά που είχε «καμουφλαριστεί» σε ασθενοφόρο! Παράλληλα, μεταδίδουν ότι εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές.

Η κυρία Μέρκελ, όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση, δεν είχε ακόμη φθάσει στο στάδιο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, πιθανότατα δεν είχε αναχωρήσει ακόμη από το Βερολίνο όταν αποφασίστηκε η ακύρωση του αγώνα. Από την ηλεκτρονική τοπική Hannoversche Allgemeine Zeitung μεταδόθηκε ότι στο στάδιο εντοπίστηκαν «ύποπτα» άτομα.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την κανονική διεξαγωγή του αγώνα προκειμένου να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς την Γαλλία, ενώ η παρουσία των δύο επικεφαλής της είχε συμβολική σημασία λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Στο μεταξύ στο στάδιο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας υπάρχει μεγάλη αστυνομική παρουσία, ενώ οι θεατές έχουν ήδη αποχωρήσει. Επισημαίνεται ότι η γερμανική εθνική ομάδα δεν είχε φθάσει ακόμη στο στάδιο, αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά της σε ασφαλή τοποθεσία που δεν έχει ανακοινωθεί.

Παράλληλα, εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Ανόβερο, όπου απόψε θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims». Οπως έγινε γνωστό ειδοποιήθηκαν και άλλοι διοργανωτές συναυλιών, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες για απόψε εκδηλώσεις.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και το μετρό να μην σταματά σε κάποιους σταθμούς. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα