Η ΕΕ συμφωνεί στο γαλλικό αίτημα για στρατιωτική βοήθεια

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία, στην προσπάθειά της να απαντήσει δυναμικά στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής. Η ομόφωνη απόφαση των ευρωπαίων υπουργών άμυνας επικαλείται μία διάταξη της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, που προσφέρει «βοήθεια και συνδρομή» στην περίπτωση «ένοπλης επίθεσης» σε μια χώρα-μέλος.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την αλληλεγγύη και τη βοήθεια της ΕΕ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα,

λέγοντας ότι η Γαλλία ήταν «σε πόλεμο» και ότι θα «καταστρέψει» το ISIL, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η ΕΕ «εξέφρασε την ισχυρότερη πλήρη στήριξη και την ετοιμότητά της» να παρέχει κάθε αναγκαία βοήθεια, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος την Τρίτη το πρωί ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με μια πηγή στη συνάντηση, ο Λε Ντριάν εξήγησε ότι οι Γάλλοι επικαλέστηκαν την εν λόγω διάταξη της ΕΕ αντί του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, διότι ορισμένα από τα λιγότερο επιθετικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Ολάντ δεν θέλουν να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ και δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή, με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η Μογκερίνι είπε ότι πολλές χώρες «έχουν ήδη ανακοινώσει προσφορές ή υποστήριξη μέσω υλικής βοήθειας». Και πρόσθεσε ότι το Παρίσι «θα είναι σε επαφή διμερώς με τα κράτη-μέλη και τις επόμενες ώρες και ημέρες για να καθορίσουν την υποστήριξη που χρειάζεται». Ο Λε Ντριάν τόνισε ότι η Γαλλία πήρε «την ομόφωνη στήριξη», η οποία θα επιτρέψει στο Παρίσι να έχει όλη την απαραίτητη διμερή βοήθεια από άλλες χώρες.

«Είναι μια πολιτική πράξη πρώτα απ 'όλα», είπε.

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν στη συνέχεια να συμβάλουν με την παροχή υποστήριξης ή προσωπικού στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - επιτρέποντας έτσι στο Παρίσι να έχει περισσότερο δυναμικό στο εσωτερικό του, εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ. Ένας άλλος λόγος που η Γαλλία επικαλέστηκε τη διάταξη της Συνθήκης της ΕΕ, γνωστή ως άρθρο 42.7, ήταν ότι μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα. Για να τεθεί σε εφαρμογή «δεν απαιτείται καμία επίσημη απόφαση ή συμπεράσματα του Συμβουλίου που πρέπει να ληφθούν, γι 'αυτό δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη διατύπωση» δήλωσε η Μογκερίνι.

Σύμφωνα με μια πηγή στην υπουργική συνάντηση, η εξήγηση ήταν αναγκαία. «Κάποιοι από εμάς δεν είχε ακούσει ποτέ για το άρθρο 42» είπε μια πηγή. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ είχαν ήδη μιλήσει για τη συλλογή πληροφοριών ως πρώτη μορφή υποστήριξης στη Γαλλία. «Δεν περιμένω καμία συνεισφορά σε στρατεύματα για τη Γαλλία, επειδή είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα και έχει τις δικές της δυνάμεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Μάρτιν Στροπνίτσκι. Η Γαλλία σχεδιάζει επίσης να ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το αίτημα θα γίνει σε μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών την Παρασκευή.

Επί του παρόντος, στους συνοριακούς ελέγχους οι αρχές μπορούν να ελέγξουν μόνο αν τα διαβατήρια είναι έγκυρα, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας για να ελέγξει τα ποινικά μητρώα, εξήγησε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Η συνεδρίαση της Παρασκευής θα μπορούσε να εξετάσει και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, αλλά δεν θα ασχοληθεί με το αμφιλεγόμενο θέμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, καθώς οι χώρες θέλουν να επιδείξουν ενότητα μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αλλά επειδή το θέμα του εντοπισμού των προσώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα συζητηθεί, το θέμα των hotspots, όπου καταγράφονται τα στοιχεία των προσφύγων μετά την είσοδό τους στην ΕΕ, είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, πρόσθεσε ο διπλωμάτης. «Απομένει ακόμη να δούμε τι ακριβώς θα ζητήσει η Γαλλία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σάντρο Γκότζι, ο Ιταλός Υπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα. Όμως, «αυτό είναι ένα αίτημα που η Γαλλία έχει κάνει στο παρελθόν, και γι 'αυτούς είναι μέρος της υλοποίησης του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, που έχει υλοποιηθεί μόνον εν μέρει».

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα