Συμβουλές προς τον Σαμαρά από «έμπειρους» για την προεδρία της ΕΕ

«Υπόμνημα προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: μην πιέζετε πάρα πολύ σκληρά δημόσια κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια καλύτερη συμφωνία διάσωσης, λένε οι βετεράνοι της δουλειάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με αυτή την πρόταση ξεκινά άρθρο του Bloomberg που παραδίδει… μαθήματα για μελλοντικούς προέδρους της ΕΕ, από έμπειρους. «Ο Σαμαράς

έχει δύο στόχους για το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η σημαδεμένη από την κρίση Ελλάδα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία των 28 εθνών της ΕΕ: να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους και, με αυτόν τον τρόπο, να κρατήσει την επισφαλή κυβέρνησή του στην εξουσία» αναφέρει το άρθρο. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να το παίξει έντιμος διαμεσολαβητής στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και όχι να προτάξει την εθνική ατζέντα της Ελλάδας, λέει η Λουσίντα Κρέιτον, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατά την προεδρία της Ιρλανδίας. «Αν έρθετε με τα όπλα προτεταμένα και μιλήσετε για τις εθνικές προτεραιότητες, τότε δεν θα βρείτε εύκολα συνασπισμό υποστήριξης. Οι ισορροπίες στην ΕΕ είναι λεπτές, άρα χρειάζεται διπλωματία και λεπτότητα στους χειρισμούς» λέει.

Το αντί – παράδειγμα είναι η προεδρία της Κύπρου, καθώς ο πρόεδρος Χριστόφιας χρησιμοποίησε την ΕΕ για να καθυστερήσει την αντιμετώπιση του χρέους και των τραπεζών, αφήνοντας στον διάδοχό του το πρόβλημα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους, που παραδίδει τη σκυτάλη στην Ελλάδα, λέει: «πάντα υπάρχει ο πειρασμός να θέλεις να περάσεις τα δικά σου θέματα, από τη στιγμή που έχεις την προεδρία. Εμείς δεν το κάναμε, προσπαθήσαμε να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές». Αναφορά γίνεται για μια ακόμα φορά και στον «σπαρτιατικό» προϋπολογισμό των 50 εκατ. ευρώ.

Ο Σαμαράς, συνεχίζει το δημοσίευμα, πρέπει να μετατρέψει την αδυναμία της κυβέρνησης συνασπισμού του σε πλεονέκτημα, πιέζοντας ηγέτες όπως η Μέρκελ να χαλαρώσουν τη λιτότητα, εμποδίζοντας τις αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις να πάρουν τα ηνία. Σε αυτό το πλαίσιο και με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Σαμαράς αναλαμβάνει την προεδρία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρίνει τα στοιχεία γύρω στον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου. Η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη και αυξανόμενη, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν πρώτο και ο χρόνος μέχρι τις Ευρωεκλογές μειώνεται δραματικά, σημειώνεται. «Είναι μια πολιτικά ασταθής κατάσταση. Γι’ αυτό και ο Σαμαράς, σε κάθε ευκαιρία, επιδεικνύει το γεγονός ότι είναι ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας» σχολιάζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«http://www.bloomberg.com/news/2013-12-18/samaras-at-helm-of-europe-advised-against-aid-push.html

Keywords
Τυχαία Θέματα