Συμφωνία Ελβετίας-ΕΕ για το τραπεζικό απόρρητο

Μία «ιστορική», όπως χαρακτηρίζεται, συμφωνία υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας όσον αφορά την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων. Η απόφαση αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς οι δύο πλευρές δεσμεύονται να ανταλλάσσουν αυτόματα τις πληροφορίες που διαθέτουν για οικονομικούς λογαριασμούς κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.

Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος στη μυστικότητα που παρέχουν οι

ελβετικές τράπεζες, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας περιουσιακά στοιχεία. Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η Ελβετία θα παράσχει κάθε χρόνο τα προσωπικά στοιχεία, τα στοιχεία λογαριασμού και τα ΑΦΜ των Ευρωπαίων πολιτών που τηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Η αυτόματη ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών θα επιτρέπει στις Αρχές της κάθε χώρας να «αποτιμήσουν και να χρεώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν» στον κάθε φορολογούμενο.

«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή φορολογικής διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας. Είναι άλλο ένα πλήγμα εναντίον των φοροφυγάδων και ένα ακόμα άλμα προς δικαιότερη φορολόγηση στην Ευρώπη. Η ΕΕ άνοιξε το δρόμο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, με την ελπίδα ότι οι διεθνείς εταίροι μας θα ακολουθήσουν. Αυτή η συμφωνία είναι απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει η φιλοδοξία και η αποφασιστικότητα της ΕΕ» υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η Επιτροπή ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο, που αναμένεται να υπογραφούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

economictimes.indiatimes

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα