Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα από το ΔΝΤ

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να επαναφέρει το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά εξέφρασε ο Ντέϊβιντ Λίπτον, δεύτερος σε ιεραρχία αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι αφοσιωμένοι στο να βρουν τη σωστή πορεία προσαρμογής, επαναφέροντας τα πράγματα σε τροχιά και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ

σε συνέντευξή του στο CNBC. «Είμαι αισιόδοξος, υπό την έννοια ότι (οι Έλληνες) δουλεύουν σκληρά, θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη, θέλουν η χώρα τους να προχωρήσει ξανά».

Ο Λίπτον αναγνώρισε ότι συνεχίζει να υφίσταται διαμάχη για το κατά πόσον οι όροι του προγράμματος διάσωσης είναι ή όχι υπερβολικά σκληροί για την Ελλάδα όσον αφορά τις απαιτούμενες περικοπές δαπανών. «Γίνεται πολύ συζήτηση για το σωστό δρόμο της προσαρμογής. Φυσικά, ο περιορισμός της λιτότητας συνεπάγεται χρηματοδότηση. Εάν πρόκειται να έχεις λιγότερη λιτότητα και άρα έναν πιο αργό ρυθμό προσαρμογής, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση» σημειώνει.

Ο Λίπτον, από το Τζάκσον Χόουλ στο Γουαόμινγκ όπου βρίσκεται για ένα χρηματο- πολιτικό συνέδριο, τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να «είναι ασταθής». Επιπλέον, έστειλε μήνυμα στήριξης στα σχέδια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προωθήσει την ανάπτυξη παρεμβαίνοντας στην αγορά κρατικών ομολόγων: «Έχει τη σωστή ιδέα, τη σωστή προσέγγιση και χρειάζεται τις συνθήκες για να είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειές του. Χρειάζεται πρώτα να κάνουν οι χώρες της περιφέρειας αυτά που πρέπει και μετά να μπορεί να δράσει» σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα