Σύγκλιση απόψεων μεταξύ Μητσοτάκη - Γεννηματά (και) για ψήφο αποδήμων

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ καταγράφηκε κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί ο Κ. Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς , τυπικά, για την ψήφο αποδήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, αποτυπώθηκε συναινετικό κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Γεννηματά τόσο για την ψήφο των αποδήμων όσο και για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής.

Βάσει των ίδιων

πληροφοριών, σε ό,τι αφορά την ψήφο αποδήμων, ο πρωθυπουργός διάκειται θετικά απέναντι στις εξής προτάσεις του ΚΙΝΑΛ: να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, στην επιστολική ψήφο, στο να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και στην εκλογή αντιπροσώπων της ομογένειας στη Βουλή.

"Αυλαία" (;) για Π. Παυλόπουλο

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή, καταγράφηκε η διάθεση αμφότερων να συμφωνήσουν από κοινού για το πρόσωπο του προέδρου της δημοκρατίας χωρίς να μπουν σε ονοματολογία. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά ότι θα πάρει τις αποφάσεις του τα Χριστούγεννα.

Το σενάριο αυτό της Χαριλάου Τρικούπη εάν ευοδωθεί επί της ουσίας ρίχνει "αυλαία" σε ενδεχόμενο παραμονής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, συζήτησαν και τα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Προσφυγικού με την Φώφη Γεννηματά να ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα βάλει στην προσύνοδο των Σοσιαλιστών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το θέμα και θα ζητήσει κυρώσεις και μέτρα κατά της Τουρκίας.

Αυτές είναι οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε τις εξής θέσεις:

Ψήφος Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού

α) Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού.

Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου αυτού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητη την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.

Με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία.

β) Για την υλοποίηση αυτής της θέσης μας η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη 4 βασικά σημεία – προτάσεις.

1ον Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

2ον Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

3ον Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

4ον Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

2] Αντιμετώπιση Τουρκικής προκλητικότητας

Η Τουρκική προκλητικότητα περνά πια από τα λόγια στην πράξη. Προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Τόσο με την παράνομη εισβολή στην Συρία που απερίφραστα καταδικάζουμε.

Όσο και με την βάναυση προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου (με την δράση του Γιαβούζ που χαρακτηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως 2η εισβολή) και την ακραία ρητορική και τις ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία ότι θέλουμε μεν καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι δε να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα πάρει την κατάλληλη απάντηση.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε και την παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα, με συγκεκριμένο αντίκρισμα

Η Φώφη Γεννηματά θα θέσει το ζήτημα στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στις 17 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

3] Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

α) Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς την κα. Μέρκελ οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά μας, δημιούργησαν την ντροπή της Μόριας.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάστηκε απροετοίμαστη, αντέδρασε σπασμωδικά χωρίς σχέδιο στην όξυνση του προβλήματος, επέλεξε να συνεχίσει και σ’ αυτό το θέμα στα βήματα του κ. Τσίπρα.

Με σημαντική καθυστέρηση επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει τα ισχύοντα νομοθετικά μέτρα (διαδικασία ασύλου, φύλαξη συνόρων), αλλά αποφεύγει και πάλι κάθε πρωτοβουλία πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, περνά από την ΑΛΛΑΓΗ της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα Συρίας Τουρκίας.

Προτείνει την ένταση των προσπαθειών μας σε 3 σημεία.

- Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που έχει διακοπεί εδώ και δυο χρόνια, για αιτούντες άσυλο ή/και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Απαιτείται άμεσα βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης των νησιών.

- Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των αλλοδαπών που υπάγονται στη διαδικασία της Κοινής Δήλωσης και από άλλα κράτη μέλη.

- Να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και όσοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα.

Παράλληλα να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να αναλάβουν όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν, τα κράτη μέλη που το αρνούνται να έχουν οικονομικές κυρώσεις.

Τέλος η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάει τα σύνορά της είναι αυτονόητη. Άμεση ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

4] Νέα συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών

Η Κυβέρνηση – χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας – υπέγραψε την νέα "αναβαθμισμένη” Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναβαθμισμένη γιατί περιλαμβάνει 4 περιοχές εφαρμογής (αντί μίας) και περισσότερες δραστηριότητες έναντι αυτών του 1990.

Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Δώσαμε πολλά και πήραμε τίποτα.

Και δεν εννοούμε βέβαια, τα ανέξοδα σχόλια του κ. Πομπέο

Αλλά δεν υπήρξαν ούτε ανακοινώσεις για ύπαρξη πραγματικών "ανταλλαγμάτων” σε πολεμικό υλικό, ούτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις που συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε αυτό το μείζον ζήτημα στον Πρωθυπουργό, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση.

"Ναυάγιο" στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Τσίπρα για ψήφο αποδήμων

Σε αναμενόμενο ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων καθώς αμφότεροι έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους: όχι εκφώνησε ο κ. Τσίπρας στην προσμέτρηση των ψήφων των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. Στην εκτενή του δήλωση ο κ Τσίπρας επιμένει ότι η πρόταση του κ Μητσοτάκη κατατείνει σε μετατροπή των Ελλήνων του εξωτερικού "σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε".

Στο μενού και τα εθνικά

Παράλληλα βάσει της δήλωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκαν και εθνικά θέματα.

Επ' αυτών ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, "που από κοινού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές".

Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα:

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του 18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.


Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

Με μια και μόνο προϋπόθεση:

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στον διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δε θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει τη κυπριακή δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.".

Καταρχάς "ναι" στην ψήφο των αποδήμων από Κουτσούμπα-Βελόπουλο

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα κρίνουν και την τελική στάση του ΚΚΕ σε αυτό το μείζον ζήτημα, με το γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, να δηλώνει θετικός προς την κατεύθυνση να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα.

"Τα συζητάμε αυτά τα θέματα. Θα δούμε τις διαδικασίες και που θα καταλήξουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε για την ψήφο των αποδήμων", σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε τις θέσεις του Περισσού για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ειδικότερα, το ΚΚΕ προτείνει το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

-Υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα.

-Απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια.

Παράλληλα, το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικό "όχι" στην επιστολική ψήφο και παραμένει σταθερό στην αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία.

Θετικός στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι και ο κ. Βελόπουλος, η συνάντηση του οποίου με τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στη Βουλή.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βουλη, Χριστούγεννα, συμμετοχή, εκλογες, κυπρος, δραση, ελλαδα, συγκεκριμένο, βρυξέλλες, τσιπρας, μερκελ, νέα, αοζ, συριζα, συνταγμα, κος, ΚΚΕ, capital, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, ιθαγενεια, κυπρου, νησια, παιχνιδια, πλαισιο, τα νεα, ωρα, capital, αρθρο, ασυλο, βελοπουλος, βρυξέλλες, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δωδεκα, δοθει, δωσει, δουβλινο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, εβδομαδα, ενεργα, ενημερωση, επρεπε, εσωτερικων, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, κος, λεπτομερειες, λογια, μειζον, μητσοτακης, ντροπη, ονοματολογια, πηγη, ρητορικη, ρυθμιση, ροες, ροτα, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, συρια, σχεδιο, σχολια, τουρκια, υλοποιηση, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, εθνικα θεματα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, θετικα, υλικο
Τυχαία Θέματα