Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι από την τουρκική εισβολή στη Συρία

Η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε χθες Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ - ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ άναψε de facto πράσινο φως για την τουρκική επιχείρηση ανακοινώνοντας την αναδίπλωση αμερικανών στρατιωτικών που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία - έκρινε χθες

βράδυ ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει ως τώρα τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Ρεπουμπλικάνος. Ο Τραμπ έδωσε εξάλλου εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Στη Νέα Υόρκη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την οποία δεν προέκυψε καμία απόφαση, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) απαίτησαν να «σταματήσει» η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία συζητήθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ- Καμία απόφαση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα. Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Η επιχείρηση της Τουρκίας, που άρχισε προχθές Τετάρτη, στοχοθετεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αναδιπλωθούν μερικές δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξή της.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά την διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον χθες συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Η πρεσβυς των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.

Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 [ώρα Ελλάδας]. Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

Χθες Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις γι’ αυτό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας βρίσκεται «στο τραπέζι», λέει το Παρίσι

Το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας μετά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των Δυτικών στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, «θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

«Προφανώς και βρίσκεται στο τραπέζι», απάντησε η Αμελί ντε Μονσαλέν σε ερώτηση για ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. «Θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

«Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που προκαλεί σοκ σε αμάχους, στις ελεύθερες συριακές δυνάμεις και στη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε η γαλλίδα υφυπουργός.

Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Ο πρώτος νεκρός Τούρκος στρατιώτης στις εχθροπραξίες με τους Κούρδους

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας πρώτος τούρκος στρατιωτικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία, όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση την Τετάρτη.

Ο στρατιωτικός «έπεσε μάρτυρας την [Πέμπτη] 10η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον των τρομοκρατών της [οργάνωσης] ΜΠΛ στη ζώνη της επιχείρησης “ Πηγή Ειρήνης”», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές. Τουλάχιστον 29 αντάρτες, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 κούρδους πολιτοφύλακες.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν κούρδοι αντάρτες έπληξαν με ρουκέτες παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε. Σε αυτή την πόλη, που απέχει ελάχιστα από την Ταλ Αμπιάντ, οι δρόμοι ήταν άδειοι χθες. Ελάχιστοι κάτοικοι, αψηφώντας τον κίνδυνο, είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν μια στήλη καπνού που υψωνόταν στα σύνορα. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πολλοί εξ αυτών αφίχθησαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ανθρωπιστική καταστροφή»

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της. Αντιμέτωπος με τις έντονες ευρωπαϊκές επικρίσεις, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να άρει τις πύλες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016.

Άνοιξε νέο μέτωπο στη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

«Βοήθεια» στο ΙΚ;

Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά] υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ. Η Άγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Πέμπτη καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η επιχείρηση της Τουρκίας δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ έως αυτό το στάδιο

Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει «απάνθρωπη» συμπεριφορά, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως [η τουρκική επιχείρηση] δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος - ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί - απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε μέσω Twitter στην πρόθεσή του η Ουάσινγκτον να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» για την επίτευξη «συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους».

«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε», είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. «Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη [στην Τουρκία]», είπε. «Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές, και στη συνδιάλεξη [του αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] της Κυριακής», αλλά η αμερικανική θέση «έγινε σαφής στους Τούρκους», επέμεινε.

Ο γ.γ Στόλτενμπεργκ ζήτησε από την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε "αλληλεγγύη" από τους συμμάχους της χώρας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να δράσει "με αυτοσυγκράτηση" κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

"Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση", τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής", πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι "δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν" οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. "Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν", υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει "νόμιμη" επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

"Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα", εξήγησε. "Δεν αρκεί να λέτε: 'Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας'. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

"Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους", επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

"Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών", πρόσθεσε.

"Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων", τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποιεί ότι φυλακισμένοι τζιχαντιστές μπορεί να δραπετεύσουν εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Πούτιν, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε.

Είκοσι δύο μαχητές των υπό κουρδική ηγεσία συριακών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί κατά την τουρκική επίθεση

Καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

"Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού", καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα κατά την τουρκική επίθεση στη Συρία

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, στη βόρεια Συρία, η οποία εδώ και τρεις ημέρες αποτελεί στόχο τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι νεκροί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κουρδική πόλη Καμισλί

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα στην κουρδική πόλη Καμισλί, στην βορειοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της υπό κουρδική διοίκηση περιοχής.

Διασώστες έχουν σπεύσει στο σημείο και ερευνούν για τον εντοπισμό νεκρών ή τραυματιών μέσα στα συντρίμμια, ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν αυξήσει τη δράση τους μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία αυτή την εβδομάδα, χωρίς να κατηγορούν ευθέως την τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση.

Διπλωματικός πυρετός στην Μόσχα για την κατάσταση στην Συρία και τη Μέση Ανατολή

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών που είχαν ως θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν εκ μέρους το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου σε θέματα Μέσης Ανατολής και χωρών της Αφρικής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσεν Σιαοντούν.

«Κατά τη διάρκεια μιας σε βάθος εμπιστευτικού χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, με έμφαση στην κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, την Υεμένη και την περιοχή του Περσικού, καθώς και στις προοπτικές διευθέτησης της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία πρόθεση της Μόσχας και του Πεκίνου ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς συντονισμού, ώστε να συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή την σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή του κόσμου».

Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Μόσχα Μεχμέτ Σαμσάρ είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στην Συρία και εν συνεχεία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ανατόλι Ρουντένκο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας , όπως και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Να σταματήσει την επίθεσή της στην Συρία, καλεί το Βερολίνο την Τουρκία

Να σταματήσει την επίθεσή της στην βόρεια Συρία κάλεσε σήμερα την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

«Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε την στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας (…) Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις χθεσινές απειλές του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα του, εάν δεν του επιτραπεί η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με στρατιωτική επίθεση. «Αντιθέτως», δήλωσε, «χρειαζόμαστε τον πολιτικό διάλογο (…) και βλέπουμε τον κίνδυνο η τουρκική στρατιωτική επίθεση να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, στην απομάκρυνση δηλαδή από την πολιτική διαδικασία». Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ΕΕ και υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε το τελευταίο διάστημα επιτακτικά και επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από μια στρατιωτική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία. «Τώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική επιχείρηση. Η επέμβαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, να ενισχύσει το "Ισλαμικό Κράτος", να οξύνει την αντιπαράθεση Τουρκίας - Κούρδων και να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέο προσφυγικό κύμα», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία σημείωσε ότι δεν είχε ακριβή γνώση των χθεσινών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. «Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα συνεχίσουμε να κατονομάζουμε τα προβλήματα και να ασκούμε κριτική όπως μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά η Ουλρίκε Ντέμερ.

Σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Τάνια Αλεμάνι επισήμανε ότι η πάγια τακτική της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση και ότι δίδεται η ανάλογη εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις συνθήκες ασφάλειας. Στην περίπτωση πάντως την Τουρκίας «ασκούμε πολύ περιοριστική πολιτική», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η Ουλρίκε Ντέμερ έσπευσε να συμπληρώσει ότι «τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξημένη πολιτική ευθύνη σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με προειδοποιήσεις από την γαλλική κυβέρνηση για ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψαν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών το οποίο θα προηγηθεί αυτού.

OHE: 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο βορειοανατολικό τμήμα μετά την τουρκική εισβολή

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη αυτήν την εβδομάδα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δεχθεί τουρκικό «εκβιασμό», δηλώνει ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας ότι θα ωθήσει εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εκβιασμό. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποδεχθεί σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να γίνουν στη συνέχεια εργαλείο εκβιασμού για μια στρατιωτική πρωτοβουλία την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και η οποία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Κόντε σε δημοσιογράφους.

Σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνέλθει» και απείλησε πως, αν η Ένωση χαρακτηρίσει «κατοχή» την τουρκική επιχείρηση, τότε εκείνος «θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην Ευρώπη.

Τουρκία: Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους Κούρδους πολιτοφύλακες

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στη Συρία από την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού, εναντίον της οποίας η Άγκυρα εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση αυτήν την εβδομάδα.

Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του χθες και άλλος ένας σήμερα στις εχθροπραξίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Συρία, έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα από οβίδες που έριξαν οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εναντίον μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Αζάζ, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, η οποία δεν βρίσκεται στη ζώνη όπου εκτυλίσσεται η τουρκική επιχείρηση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Τετάρτη, που ξεκίνησε η τουρκική επιδρομή, 41 Κούρδοι μαχητές και 17 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν τους Κούρδους συμμάχους τους, διαβεβαιώνει ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται σφόδρα» στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, ωστόσο, δεν θα βάλει τους Αμερικανούς στρατιώτες στη μέση μιας «μακρόχρονης σύρραξης» μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων.

«Για να είμαστε σαφείς, δεν εγκαταλείπουμε τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις μας» επισήμανε ο Έσπερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν με τους Κούρδους σε περιοχές της Συρίας.

Η Τουρκία έχει φέρει τις ΗΠΑ σε μια «δύσκολη κατάσταση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Μαρκ Έσπερ ανέφερε, επίσης, πως προειδοποίησε τους Τούρκους εταίρους του για τη «ζημιά που η κατάσταση αυτή προκαλεί στις διμερείς σχέσεις μας».

Όπως υπογράμμισε, είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να τερματίσει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα θα κάνει πίσω, επικαλούμενος κυρίως την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες μαζί του.

«Δεν διακρίνω καμία υποχώρηση…» σημείωσε ο Έσπερ αναφερόμενος στην Τουρκία, τονίζοντας πως ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «προέτρεψαν (την Τουρκία) να τερματίσει την εισβολή».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Τουρκία να βάλει τέλος στη στρατιωτική επιχείρησή της.

Οι Κούρδοι λένε ότι 5 τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή έπειτα από επίθεση των Τούρκων

Οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραπέτευσαν σήμερα από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ένας δεσμοφύλακας της φυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκεί κρατούνται «ξένοι μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Παράλληλα, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των SDF έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς κοντά στη φυλακή Τζιρκίν, που βρίσκεται κοντά στη Ναβκούρ, όπου επίσης κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τους, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου διεξάγεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200-1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως φυλακές εντός της περιοχής, όπου η Τουρκία διεξάγει... την επιχείρησή της» σημείωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο Reuters.

Οι κουρδικές αρχές διοικούν συνολικά 7 φυλακές υψίστης ασφαλείας, επισημαίνει μια κουρδική πηγή.

Εξάλλου, κρατούν χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, όπως σε εκείνον του Αλ Χολ, όπου σήμερα ξέσπασαν ταραχές.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην κουρδική πόλη Καμισλί. Στους 6 οι νεκροί από την επίθεση

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση νωρίτερα σήμερα με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κουρδική πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, κατά την οποία έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους άμαχοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Amaq της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το ΙΚ αναφέρει ότι στόχος της επίθεσης ήταν κούρδοι μαχητές και ότι τζιχαντιστές μαχητές "πυροδότησαν παγιδευμένο σταθμευμένο αυτοκίνητο" κοντά σε κουρδική στρατιωτική θέση στο Καμισλί.

Τουρκία: 8 άμαχοι σκοτώθηκαν στην τουρκική πόλη Νουσαϊμπίν σε κουρδική επίθεση

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία, από Κούρδους πολιτοφύλακες, εναντίον της τουρκικής παραμεθόριας πόλης Νουσαϊμπίν, έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές.

Τριάντα πέντε άμαχοι τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση, στην επαρχία Μαρντίν, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων Anadolu και DHA.

Η Τουρκία "δεν θα τερματίσει" την επιχείρησή της παρά τις "απειλές", διαβεβαιώνει ο Ερντογάν

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Στίβεν Μνούτσιν απειλεί με "πολύ σημαντικές" κυρώσεις την Άγκυρα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την άδεια σε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν "πολύ σημαντικές" νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η 'Αγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

Οι ΗΠΑ μπορούν να "εξουδετερώσουν" την τουρκική οικονομία "αν καταστεί αναγκαίο"|, δήλωσε ο Μνούτσιν.

Έκρηξη κοντά σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο στη βόρεια Συρία

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί μεταξύ του προσωπικού, έγινε γνωστό από έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της έκρηξης κοντά στο Κομπάνι, στη Συρία. Η έκρηξη σημειώθηκε, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, που στηρίζει η Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο φυλάκιο τη στιγμή της έκρηξης, όμως δεν έχουν καταγραφεί περαιτέρω κινήσεις έκτοτε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή πλησίον του αμερικανικού στρατιωτικού φυλάκιου στη Συρία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε σε δημοσιογράφους σήμερα στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

ΟΗΕ: Η Μόσχα μπλόκαρε το αμερικανικό ψήφισμα που αξίωνε τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής

Η Μόσχα μπλόκαρε σήμερα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το προσχέδιο, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, μιας κοινής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία αξιωνόταν από την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η Μόσχα εμπόδισε τη διαδικασία για την έγκριση του κειμένου, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 22.30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει μία από τις πηγές.

Το προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο, στην αρχική εκδοχή του, ζητούσε από την Άγκυρα μονάχα να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, παρά στα στρατιωτικά μέσα, τροποποιήθηκε, υιοθετώντας αυστηρότερο τόνο, έπειτα από τις παρατηρήσεις κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
συρια, εισβολη, νεκροι, ηπα, φως, νέα, οηε, γαλλια, δραση, ρωσία, σοκ, μκο, μμε, twitter, νατο, στρατος, λύση, λιβυη, σημαίνει, ohe, σχολεια, reuters, dha, αγκυρα, βομβα mall, ελλαδα, απε, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, αδεια, αιχμη, αυτοκινητο, αφρικη, βελγιο, βερολινο, γερμανια, γνωση, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, κωνσταντινουπολη, μκο, μμε, οηε, οικονομια, πιεση, προγραμμα, υεμενη, φως, χθες βραδυ, ωρα, ohe, reuters, αγκυρα, αεροπορικα, αλληλεγγυη, αμοιβαια, απε, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δωσει, δυτικα προαστια, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εκτιμηση, ελευθερια, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επτα, ερντογαν, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υφυπουργος, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κτιρια, λεπτομερειες, λύση, λογο, μεχμετ, μοσχα, νατο, νεα υορκη, οκτω, ουασιγκτον, πεδια, πεμπτη, πηγη, πολεμικη αεροπορια, πολωνια, πουτιν, προβληματα, πυλες, πυρετος, ροες, ρολο, σαφης, σιγουρος, συζητηση, συνεχεια, σοκ, σπιτια, σχεδιο, σχολια, τμημα, τουρκια, τριτη, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, φυγη, φυσικο, ωρες, ωρα ελλαδας, ασφαλεια, βηματα, dha, δικαιωμα, εμφαση, εννεα, ενωση, ερωτησεις, φυλακες, χωρα, υπουργειο, κλειστο, νοσοκομειο, πηγες, πωληση, σημαίνει, τριαντα, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα