Στους Κούρδους οι υποψίες των τουρκικών αρχών για την επίθεση στην Άγκυρα

Σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Μαρτίου, σε μια βομβιστική επίθεση σε κεντρική γειτονιά της τουρκικής πρωτεύουσας, που έχει ομοιότητες με μία που συνέβη στα μέσα Φεβρουαρίου και άφησε 28 νεκρούς.

Η τελευταία επίθεση, που έγινε με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, συνέβη στις 18:35 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV. Αμέσως μετά, μια κυβερνητική συσκότιση

επιβλήθηκε σε κάθε ειδησεογραφική κάλυψη του συμβάντος. Ενώ δεν έγινε αμέσως καμία επίσημη δήλωση καταδίκης, ούτε ανάληψη ευθύνης, η καχυποψία έπεσε στις αρκετές κουρδικές φατρίες που μάχονται το τουρκικό κράτος - τόσο στο εσωτερικό όσο και στη γειτονική Συρία.

Η κυβέρνηση έσπευσε να κατηγορήσει το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την στρατιωτική του πτέρυγα Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) για την επίθεση του Φεβρουαρίου σε μια στρατιωτική μεταφορά. Το YPG είναι μια κουρδική παράταξη που συμμάχησε με τις προσπάθειες των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά θεωρείται από την Τουρκία ως σύμμαχος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), μια εγχώρια μαχητική ομάδα που επιδιώκει την ανεξαρτησία ή αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ενώ το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το PYD δεν είναι. Οι διαφορετικές επίσημες απόψεις αποτελούν πηγή αύξησης των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Ωστόσο, ένα παρακλάδι του ΡΚΚ γνωστό ως τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν, ή ΤΑΚ, στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Φεβρουαρίου. Το Stratfor θεωρεί έγκυρους τους ισχυρισμούς. Επιπλέον, η πρόσφατη βομβιστική επίθεση δείχνει παρόμοιες μεθόδους και τακτικές, καθώς τα ρεπορτάζ δείχνουν ότι πρόκειται πάλι για επίθεση σε μια στρατιωτική μεταφορά.

Μια επίθεση τον Ιανουάριο σε με μια γερμανική ομάδα τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας και σκότωσε 10 άτομα, θεωρείται ότι διεξήχθη από το Ισλαμικό Κράτος. Μια άλλη ομάδα με ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία είναι το μαρξιστικό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο. Ωστόσο, καμία από αυτές τις οργανώσεις δεν είναι ικανή για μια επίθεση του πεδίου εφαρμογής και της κλίμακας που συνέβη στην Άγκυρα.

Δεδομένων των επιθέσεων του στρατού κατά του ΡΚΚ στην Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ, καθώς και κατά του YPG στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μαχητές έχουν ένα κίνητρο να οργανώσουν τέτοιες επιθέσεις. Η επίθεση της 13ης Μαρτίου υποδεικνύει - αλλά δεν επιβεβαιώνει - μια κουρδική σύνδεση, καθώς οι επιθέσεις σε στρατιωτικά κομβόι είναι δημοφιλείς στόχοι των μαχητών του ΡΚΚ στην Τουρκία.

Η βία έχει ενταθεί μετά την λήξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK τον Ιούλιο. Οι Κούρδοι μαχητές έχουν επιτεθεί σε τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο τουρκικός στρατός πολιορκεί Κουρδικές πόλεις και βομβαρδίζει κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία. Στις 12 Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή Νουαϊμπίν του Μαρντίν και στην περιοχή Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακάρι, ως μέρος μιας επίθεσης κατά του PKK. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκαν τα μέτρα "λόγω κλιμάκωσης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην περιοχή", προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, στις 12 Μαρτίου, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα, οι αεροπορικές δυνάμεις του βομβάρδισαν στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας 67 αντάρτες την περασμένη εβδομάδα.

stratfor.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα