Στους δρόμους οι Ρουμάνοι, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις για τη φωτιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι. «Παραδίδω την εντολή μου. Παραιτούμαι - και εμμέσως και η κυβέρνησή μου», δήλωσε ο Βίκτορ Πόντα, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει έως ότου αναλάβει η νέα

κυβέρνηση. «Είμαι υποχρεωμένος να λάβω υπόψη μου τα νόμιμα παράπονα που υπάρχουν στην κοινωνία. Ελπίζω ότι η παραίτησή μου και της κυβέρνησής μου θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διαδηλωτών» δήλωσε.

Περίπου 20.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Βουκουρέστι την Τρίτη το βράδυ, ζητώντας την παραίτηση του Πόντα, του υπουργού Εσωτερικών, Γκάμπριελ Οπρέα, και του Κριστιάν Ποπέσκου Πιεντονε, δημάρχου της περιοχής, όπου βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο Colectiv. Κάποιοι κυμάτιζαν την εθνική σημαία τρύπια - ένα σύμβολο της λαϊκής επανάστασης πριν από 25 χρόνια που ανέτρεψε τον δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Πολλοί φώναζαν «ντροπή σου» και «δολοφόνοι».

Η οργή απέναντι στην κυβέρνηση έχει αυξηθεί, καθώς πολλοί την θεωρούν διεφθαρμένη, και η πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας έδωσε το τελικό χτύπημα. Ο Πιεντόνε, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε την Τετάρτη, είπε ότι ήταν ηθικά ένοχος για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της Ρουμανίας. «Αναλαμβάνω την ηθική ευθύνη. Όσον αφορά τη νομική, θα αφήσω στη δικαιοσύνη να αποφανθεί», είπε.

Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Καταλαβαίνω αυτό που ζητούν τι αναμένουν, και έχουν δίκιο, ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Το επόμενο βήμα είναι για τους πολιτικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτό το συναίσθημα της εξέγερσης». Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας heavy metal στο υπόγειο κλαμπ. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 32, ενώ 130 παραμένουν στο νοσοκομείο, δεκάδες σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Ο Πόντα, ο μοναδικός εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας που δικάζεται για διαφθορά, πιεζόταν από τον Γιοχάνις να παραιτηθεί, ο οποίος τον νίκησε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ο Σοσιαλδημοκράτης Πόντα κατηγορήθηκε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας διαφθοράς και κατασχέθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία. Οι κατηγορίες εναντίον του Πόντα περιλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος, τη σύγκρουση συμφερόντων και τις ψευδείς δηλώσεις, ενώ εργαζόταν ως δικηγόρος το 2007 και το 2008. Εκείνη την χρονική στιγμή έκανε επίσης και πολιτική καριέρα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Οι κατηγορίες εναντίον του Πόντα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2012, περιλαμβάνουν κατάχρηση τουλάχιστον 181.000 λέι (περίπου 41.000 ευρώ) από το δικηγορικό γραφείο του πολιτικού συμμάχου του Νταν Σόβα. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι προσποιήθηκε ότι είχε εργαστεί ως δικηγόρος για να δικαιολογήσει το ότι πήρε τα χρήματα από την εταιρεία.

Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσει δύο πολυτελή διαμερίσματα και ένα αυτοκίνητο SUV. Εισαγγελείς αναφέρουν ότι αφού ο Πόντα έγινε πρωθυπουργός τον Μάιο του 2012, διόρισε ως υπουργός τον Σόβα τρεις φορές. Ο Πόντα έχει ασυλία σε κάποιες από τις κατηγορίες, όπως η σύγκρουση συμφερόντων. Αλλά δεν έχει ασυλία για τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Έχει κατ 'επανάληψη αγνοήσει τις κλήσεις να παραιτηθεί και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη θητεία του μέχρι το τέλος του 2016, όταν η χώρα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η παραίτηση του Πόντα μπορεί να οδηγήσει σε μια πολιτική αναθεώρηση στη Ρουμανία, όπου ένας συνασπισμός τριών κομμάτων αποτελεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο Γιοχάνις, ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ο σκοπός του ήταν να επαναφέρει τους Φιλελεύθερους στην εξουσία. Ο Πόντα παραιτήθηκε από πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τον Ιούλιο, λέγοντας ότι ήθελε να αποδείξει την αθωότητά του. «Μπορώ να παλέψω τις πολιτικές μάχες, αλλά δεν μπορώ να παλεύω με το λαό» δήλωσε ο Πόντα. Θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα στη θέση του μέχρι ο πρόεδρος να διορίσει αντικαταστάτη.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα