Στους δρόμους οι Καταλανοί για τη βία στο δημοψήφισμα

Αρκετοί χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της ισπανικής εθνικής αστυνομικής δύναμης στη Βαρκελώνη, εν μέσω απεργιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του αμφισβητούμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Καθώς η Μαδρίτη δέχεται αυξανόμενη διεθνή πίεση για να επιλύσει τη χειρότερη πολιτική κρίση της εδώ και δεκαετίες, το πλήθος

συγκεντρώθηκε στην καταλανική πρωτεύουσα, φωνάζοντας υπέρ της ανεξαρτησίας, αποκαλώντας την ισπανική αστυνομία "κατοχική δύναμη" και προτρέποντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Στη Βαρκελώνη, η δημοτική αστυνομία δήλωσε ότι περίπου 15.000 άνθρωποι είχαν σταματήσει την κυκλοφορία καθώς διαδήλωσαν, πολλοί τυλιγμένοι με την μπλε, κίτρινη και κόκκινη σημαία Εστελάδα, που χρησιμοποιούν οι καταλανοί αυτονομιστές, φωνάζοντας: "Οι δρόμοι θα είναι πάντοτε δικοί μας". Η διαδήλωση ήρθε καθώς αρκετές μικρές συνδικαλιστικές οργανώσεις και ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας κάλεσαν τους εργάτες σε όλη την Καταλονία να προχωρήσουν σε μερικές ή ολοήμερες απεργίες. "Μια επίθεση στη δημοκρατία χωρίς προηγούμενο απαιτεί μια ενωμένη απάντηση", δήλωσε ο Χαβιέρ Πατσέκο, γενικός γραμματέας στην Καταλονία του συνδικάτου Comisiones Obreras (CCOO). "Έχουμε καλέσει όλους τους τομείς να συμμετάσχουν." Ωστόσο, ενώ τα καταλανικά τμήματα των συνδικάτων CCOO και UGT υποστηρίζουν την απεργία, οι εθνικές ηγεσίες των δύο οργανώσεων είναι αντίθετες.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν την Τρίτη, όπως και οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, αφού οι συνδικαλιστές ζήτησαν να "καταδικάσουν έντονα" την απάντηση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα, όπου ο ηγέτης της Καταλονίας είπε ότι το 90% των ψηφοφόρων υποστήριξαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. Οι σταθμοί του μετρό στη Βαρκελώνη ερήμωσαν και η αγορά Μποκερία ήταν σχεδόν άδεια. Αλλού, η απάντηση στην έκκληση για απεργία ήταν ασαφής. Δεν υπήρξαν αναφορές που να επηρεάζουν τη μεγάλη βιομηχανία ή το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. "Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, πολύ θυμωμένοι", δήλωσε ο 53χρονος Τζοσέπ Λαβίνα, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη από μια κοντινή πόλη για να συμμετάσχει στη διαδήλωση έξω από το κτίριο της αστυνομίας. "Έφεραν βία μαζί τους. Ξυλοκόπησαν ανθρώπους που κρατούσαν τα χέρια τους ψηλά. Πώς να μην είμαστε εξοργισμένοι; "

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης και η Σαγράδα Φαμίλια, ο ναός του Αντόνι Γκαουντί και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς χώρους της πόλης, αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία. Η ομάδα της Βαρκελώνη δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία, προσθέτοντας ότι θα κλείσει τα γραφεία της και δεν θα διεξαχθεί καμία προπόνηση.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμποδίσει την πλούσια βορειοανατολική περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, να αποσχιστεί από την Ισπανία και απέρριψε το δημοψήφισμα της Κυριακής ως αντισυνταγματικό, ενώ το χαρακτήρισε "φάρσα". Τουλάχιστον 893 άνθρωποι και 33 αστυνομικοί αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν την Κυριακή μετά από την επέμβαση της αστυνομίας σε εκλογικούς χώρους. Βίαιες σκηνές προκλήθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεΐντ Ρα'αντ αλ-Χουσεΐν, δήλωσε ότι ήταν "πολύ ενοχλημένος" από τις αναταραχές ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προέτρεψε τη Μαδρίτη να αποφύγει περαιτέρω χρήση βίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ειδική συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με το θέμα. " "Καλούμε όλους τους σχετικούς παίκτες να κινηθούν πολύ γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα μέσο στην πολιτική ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς, σπάζοντας τις εβδομάδες σιωπής της ΕΕ σχετικά με το καταλανικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, πραγματοποίησε επείγουσες συνομιλίες μετά την δήλωση του καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόντ ότι η Καταλονία "είχε κερδίσει το δικαίωμα να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος". Ο Πουτζδεμόντ έκανε έκκληση για διεθνή διαμεσολάβηση που θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης και ζήτησε την απομάκρυνση της αστυνομίας που εγκαταστάθηκε στην Καταλονία από άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε ότι 2,26 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ή λίγο περισσότερο από το 42% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, σε κάθε προσπάθεια μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας είναι πιθανό να αντιταχθεί όχι μόνο στη Μαδρίτη αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του καταλανικού πληθυσμού, μια περιοχή 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι βαθιά διχασμένη για το θέμα. Ο Πουτζδεμόντ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο κοινοβούλιο της περιοχής, όπου οι αυτονομιστές βουλευτές κατέχουν την πλειοψηφία και το οποίο έχει την εξουσία να υιοθετήσει πρόταση ανεξαρτησίας.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα