Στουρνάρας: Στο επόμενο Eurogroup θα τεθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους θα πέσει με τον πιο επίσημο τρόπο στο τραπέζι του επόμενου Γιούρογκρουπ της 5ης Μαΐου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στο 3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων (δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό

έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας) και ενισχύει και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: "Πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, συμμετείχα στο 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Εκείνη την περίοδο είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργού Οικονομικών.

Αν κάποιος ανατρέξει σε όσα είχα αναφέρει τότε, θα διαπιστώσει, αν μη τι άλλο, την προσήλωση που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση στους 2 βασικούς της στόχους, από τότε μέχρι σήμερα:

1ον. Να θέσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Ελλάδας.

2ον. Να θεμελιώσει ένα νέο ανταγωνιστικό και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο.

Το 2013, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής ενός από τα πιο δύσκολα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής της σύγχρονης ιστορίας, η Ελλάδα πέτυχε σημαντικό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρονικό στόχο.

Η Eurostat, πριν από λίγες ημέρες υιοθέτησε πλήρως και χωρίς αστερίσκους, τα στοιχεία που διαβίβασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει υπερβεί κατά πολύ τους στόχους του προϋπολογισμού της, καταγράφοντας πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Σε κυκλικά διορθωμένους όρους λαμβάνοντας υπόψη και την ύφεση, είναι ίσως η μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει συμβεί ποτέ ιστορικά σε χώρα του ΟΟΣΑ από το 2010 μέχρι σήμερα.

Υπολογίζουμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Με άλλα λόγια τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά, κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού".

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις επενδύσεις που γίνονται στο Λιμάνι του Πειραιά.

«Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής βγαίνει. Φέρνει πλέον θετικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ότι:

“Ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας θα είναι πλέον η ορθή δημοσιονομική διαχείριση και οι υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Η ελληνική οικονομία έχει αναξιοποίητα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιρετικές δυνατότητες και επομένως προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συνοδεύονται από αυξημένους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση ελάχιστοι ανέμεναν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε τόσο γρήγορα τις βασικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα εξελισσόταν τόσο σύντομα σε επενδυτικό προορισμό.

Η Ελλάδα πλέον εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων (δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας) και ενισχύει και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία).

Για να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη και την περαιτέρω πρόοδο εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση της στήριξης της εξωστρεφούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπω στην πολύτιμη συμβολή των ελληνικών και των κινεζικών επιχειρήσεων”.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα