Στον "πάγο" οι μεταρρυθμίσεις λόγω της πολιτικής Τσίπρα

12:47 4/6/2019 - Πηγή: Antinews

Οι στόχοι που έπρεπε να ικανοποιήσει η χώρα στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Μαρτίου - ούτως ώστε να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας - δεν ήταν φιλόδοξοι. Και τούτο διότι η τρίτη αξιολόγηση που "διανύει" η χώρα δεν συνδέεται με παρεμβάσεις στο χρέος.

Παρόλα αυτά, η έκθεση της Κομισιόν που θα ανακοινωθεί αύριο, αναμένεται να κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις έμειναν στο "ράφι" ή ακόμα και ανατράπηκαν. Τα ορόσημα περιλαμβάνουν την απομείωση του κρατικών οφειλών

προς ιδιώτες (που αυξήθηκαν σταθερά όλο το 2019), τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και των κανόνων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και την ομαλή υλοποίηση "ούρων" της προηγούμενης αξιολόγησης (όπως είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και η διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ).

Όσο για τα εννέα προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου (συνδεδεμένα με την τέταρτη αξιολόγηση και με το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διαθέσιμο για τη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι με τη λογική των δύο αποφάσεων για το χρέος ετησίως) αυτά μεταφέρονται πλέον για μήνες μετά. Για το φθινόπωρο και… αν.

Η μεγάλη υστέρηση δεν είναι αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών (που μοιραία διακόπτουν τη διαδικασία), αλλά κυρίως της κυβερνητικής επιλογής να "παγώσει" ή να αναστρέψει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να προβεί σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις οι οποίες πλέον δεν αποδεικνύεται ότι διασφαλίζουν το δημοσιονομικό στόχο.

Οι ανακοινώσεις
Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, ολοκληρώνοντας την "εικόνα" και την πορεία της οικονομίας. Και τούτο με θεσμούς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ να έχει εδώ και καιρό προβεί σε εκτιμήσεις περί ρυθμό ανάπτυξης το πολύ στο 1,9% φέτος.

Αύριο, αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των εκθέσεών της Κομισιόν για την Ελλάδα (έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, έκθεση εαρινού εξαμήνου με τις δημοσιονομικές προβολές και έκθεση και τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες). Στις συστάσεις των εν λόγω εκθέσεων είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει σαφής αποτύπωση του δημοσιονομικού κενού που προκαλείται λόγω της "παροχολογίας" της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, θα γίνεται αναλυτική αποτύπωση των μέτρων και του κόστους τους (1,2% του ΑΕΠ μόνο φέτος), ενώ θα περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που έμειναν στο ράφι ή αναστράφηκαν.

Ο πολιτικός απολογισμός για αυτές δεν θα γίνει στο Eurogroup αυτού του μήνα (13/6) ούτε σε αυτό του Ιουλίου, λόγω των εθνικών εκλογών.

Έτσι, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δεν υπάρχει μόνο καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα και στις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν για να ολοκληρωθούν οι "ουρές" των μνημονίων. Θα υπάρχει υστέρηση αλλά και στα πακέτα των παρεμβάσεων στο χρέος που δικαιούται η χώρα….

Η υποβάθμιση φαίνεται και από την στάση της κυβέρνησης. Από την απουσία του Έλληνα Εκπροσώπου από το χθεσινό Euroworking Group. Στη θέση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη ταξίδεψε στις Βρυξέλλες το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Λευτέρης Τσερκέζης.

Τα προαπαιτούμενα
Οι δεσμεύσεις του 1ου τριμήνου του 2019 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πλήρη διασφάλιση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και την ολοκλήρωση την διαδικασίας στελέχωσης του Δημοσίου και την αξιολόγηση της διαδικασίας κινητικότητας.

Οι 9 δεσμεύσεις της που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2019 στο πλαίσιο της δ΄ αξιολόγησης και έχει "μπροστά" της πλέον η χώρα περιλαμβάνουν:

* Μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.
* Εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.
* Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.
* Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.
* Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα.

*. Επιτάχυνση στις παρεμβάσεις αναφορικά με το Κτηματολόγιο.
* Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.
* Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο "Yπερταμείο” σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται .
* Διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα