«Στο σκαμνί» ο Σαρκοζί

Για παράνομη δωροληψία κατηγορεί η γαλλική δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Όπως γνωστοποίησαν οι δικηγόροι του, από το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος κατηγορείται και επισήμως από τις γαλλικές Αρχές, ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2007 εισέπραξε παράνομες δωρεές ύψους χιλιάδων ευρώ από την Λιλιάν Μπετανκούρ, την κληρονόμο της L’Oreal και πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας.

Ο

δικαστής Ζαν Μισέλ Ζεντίλ που προΐσταται της ανακριτικής διαδικασίας, κλήτευσε αιφνιδίως τον Σαρκοζί σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον μπάτλερ της Μπετανκούρ, Πασκάλ Μπονφουά.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, η εγκαλούσα αρχή ανακοίνωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος τίθεται και επισήμως υπό ανάκριση με την κατηγορία της εκμετάλλευσης «ανθρώπου που βρίσκεται σε αδυναμία», δηλαδή της 90χρονης Μπετανκούρ.

Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου υποστηρίζουν ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε εισπράξει από ανθρώπους της Μπετανκούρ το ποσό των 150.000 ευρώ ως ενίσχυση για την νικηφόρο προεκλογική εκστρατεία του 2007. Ο Σαρκοζί αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του δημοσιοποίησαν την πρόθεση του εντολέα τους να «ασκήσει άμεσα προσφυγή» κατά της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζουν «άδικη και ασυνάρτητη».

Αν βρεθεί ένοχος, ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκιση, καθώς και ένα βαρύ πρόστιμο. Η μεγαλύτερη ζημιά όμως θα είναι για την πολιτική του καριέρα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Τα νέα πάντως έδωσαν μια ανάσα στον Φρανσουά Ολάντ, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός προϋπολογισμού του Ζερόμ Καουζάκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός φορολογικού σκανδάλου.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα