Στο σφυρί το πιο αντιναζιστικό μετάλλιο

Το μεγαλύτερο ίσως σύμβολο στην ιστορία κατά του ναζισμού, το μετάλλιο που κέρδισε ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 παρουσία του Χίτλερ, βγαίνει στο σφυρί σε πλειστηριασμό που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Η ζωντανή απόδειξη μιας εκ των πιο σημαντικών στιγμών στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων το χρυσό

μετάλλιο που κέρδισε ο Τζέσε Όουενς μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ σηκώνοντας την γροθιά του στο Ναζισμό αναζητά την τιμή του…

Από την Δευτέρα το βράδυ το ιστορικό μετάλλιο έχει βγει στον πλειστηριασμό μέσω της εταιρείας δημοπρασιών SCP Auctions με έδρα τις ΗΠΑ. Ήδη έχουν κατατεθεί 18 προσφορές με την καλύτερη να φτάνει τις 285.000 δολάρια ωστόσο η τιμή του αναμένεται να φτάσει το 1 εκ. δολάρια μέχρι το Σάββατο που κλείνει η δημοπρασία.

Το συγκεκριμένο μετάλλιο είναι το ένα από τα τέσσερα που κέρδισε ο Τζέσε Όουενς το 1936 στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου και παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία αφού η ύπαρξη των τριών άλλων αγνοείται.

Ο γιος του αγρότη και εγγονός σκλάβων κατάφερε να κάνει έξω φρενών τον πανίσχυρο Αδόλφο Χίτλερ που πηγαίνοντας κόντρα στη ναζιστική προπαγάνδα κατάφερε να κερδίσει όλους τους αντιπάλους του που ανήκαν στην τότε… Άρια φυλή και να κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100, τα 200 , το μήκος και την σκυταλοδρομία 4Χ100. Η στιγμή που σήκωσε τη γροθιά του στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου χαρακτηρίστηκε από το Sports Illustrated ως η κορυφαία Ολυμπιακή στιγμή όλων των εποχών.

Το μετάλλιο το έδωσε ο Όουενς λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες στο φίλο του Μπιλ Ρόμπινσον , η χήρα του οποίου αποφάσισε στις μέρες μας να το βγάλει στον πλειστηριασμό.

Ο Τζέσε Όουενς αφού σταμάτησε τον αθλητισμό ασχολήθηκε με το εμπόριο και έφτασε να τρέχει ακόμη και κόντρα σε άλογα για να κερδίζει τα προς το ζην. «Οι άνθρωποι θεωρούν υποτιμητικό για ένα Ολυμπιονίκη να τρέχει με αντίπαλο ένα άλογο αλλά τι να κάνω . Είχα τέσσερα χρυσά μετάλλια , αλλά τα μετάλλια δεν τρώγονται» είχε πει κάποτε σε συνέντευξη του ενώ είχε κάνει κι ακόμη ένα αποτυχημένο πέρασμα από τον καλλιτεχνικό χώρο και τη μουσική. Αργότερα τα πράγματα έγιναν καλύτερα γι αυτόν όταν ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις και τις διαλέξεις. Έφυγε από τη ζωή το 1980

Keywords
Τυχαία Θέματα