Στο όριο…πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Βαριά τραυματισμένη η κυβέρνηση, εισέρχεται στην διαβολοβδομάδα που θα κρίνει το μέλλον της, αν δηλαδή θα μπορέσει να περάσει το Μνημόνιο 3 και να διατηρηθεί στην εξουσία. Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των 7 άρθρων για τις αποκρατικοποιήσεις προκάλεσε βαριές απώλειες στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκάλεσε έντονες συγκρούσεις στα κόμματα και ειδικά

στο ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες λένε ότι έχει δημιουργεί μέγα θέμα και δεν αποκλείονται εξελίξεις.

Η ήττα της κυβέρνησης, που είναι μήνυμα ότι ίσως τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θέλουν την επόμενη εβδομάδα στη ψήφιση του πακέτου μέτρων, όπου θα περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, προήλθε από την καταψήφιση δύο σημαντικών σημείων. Το πρώτο αφορούσε την τροπολογία που έβαζε στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία των δημοσιογράφων, γιατρών κ.λπ. Συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά «διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπα τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των μηχανικών και των τραπεζικών υπαλλήλων».

Η τροπολογία καταψηφίστηκε με 143 όχι και 136 ναι αλλά πίσω από το θέμα αυτό υπάρχει πολύ έντονο παρασκήνιο.

Η δεύτερη ήττα αφορά το άρθρο 4 το οποίο αφορά την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΕ. Στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε μεγάλο λάθος του προεδρείου το οποίο ανακοίνωσε αρχικά ότι το άρθρο πέρασε. Ωστόσο, απαιτούνταν οι μισοί από τους 293 παρόντες αλλά «ναι» ψήφισαν οι 146. Μετά από ένσταση των Ανξάρτητων Ελλήνων αποδείχθηκε ότι δεν πέρασε το άρθρο και αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Βεβαίως πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά με σημαντικές απώλειες καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν αντάρτικο και δεν άκουσαν τις χθεσινές προτροπές του προέδρου τους. Αλγεινή εντύπωση, που συζητήθηκε εντόνως, ήταν και το γεγονός ότι δεν πήγαν να ψηφίσουν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πνέουν μένα κατά του αρχηγού τους που ενώ ήταν στη Βουλή τους άφησε μόνους στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Εκεί όμως που έγινε πανικός ήταν με την τροπολογία για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των λεγόμενων υγιειών ταμείων, μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων που όμως είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, χρηματοδοτείται δηλαδή με ίδιους πόρους και το αγγελιόσημο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς και 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την επίσημη «γραμμή», ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, που διαφοροποιήθηκαν από τα κόμματά τους. Στους 10 απόντες περιλαμβάνονταν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η καταψήφιση της τροπολογίας αποτελεί την πρώτη σημαντική ήττα της κυβέρνησης και αναμένονται εξελίξεις. Το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συγκρούονται για το ποιος είχε την ευθύνη.

Το ένα σενάριο κάνει λόγο για μια τροπολογία η οποία ήρθε ξαφνικά «συστημένη»

Keywords
Τυχαία Θέματα