Αυτοτελής φόρος 10% έως 45% στα ενοίκια από το πρώτο ευρώ

Υπέρμετρες αυξήσεις φόρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ και στους περισσότερους φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα αποφάσισαν να επιβάλουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τρόικα, με τις τελικές ρυθμίσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων τις οποίες οριστικοποίησαν πρόσφατα.

Στο στόχαστρο

Στις τελικές

ρυθμίσεις περιελήφθη ένα ακόμη μέτρο-σοκ, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου και την επιβολή κλιμακωτής αυτοτελούς φορολόγησης από 10% έως και 45% για τα εισοδήματα από ακίνητα! Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια, θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς, χωρίς αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 10% από το πρώτο ευρώ! Ουσιαστικά με τις νέες διατάξεις προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης από το πρώτο ευρώ για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που προέρχονται από ακίνητα, ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι μόνοι που θα δικαιούνται αφορολόγητο όριο -έστω και έμμεσα- θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τα πρώτα 9.000 ευρώ των ετησίων εισοδημάτων τους.

Με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται επίσης και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και οι περισσότερες εκπτώσεις δαπανών.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, με τις νέες ρυθμίσεις για την αλλαγή της νομοθεσίας περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις οποίες κατέληξαν το υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα, προβλέπονται τα εξής:

1. Κλιμακωτή αυτοτελής φορολόγηση για τα εισοδήματα από ακίνητα. Τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές 10% και 30% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 45% για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Ουσιαστικά και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα από ακίνητα δεν θα δικαιούνται κανενός αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα αυτά.

2. Εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Ειδικότερα, το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.000,01 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%.

3. Επιβολή κλιμακωτού αυτοτελούς φόρου 26%-33% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων. Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα