Στο Μαξίμου το θέμα της ΕΡΤ – τρέμουν βολεμένοι και αβόλευτοι δημοσιογράφοι

Καταιγισμός δημοσιευμάτων, σχολίων και προθέσεων για το μέλλον της ΕΡΤ κυρίως δε των εργαζομένων της που αγγίζουν τους 2.780 περίπου. Είναι προφανές ότι έχει συζητηθεί το λουκέτο, όχι όμως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά από μεμονωμένα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και αυτής της ΔΗΜΑΡ (και ας ποιεί την νήσαν).

Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές του ANTINEWS

διαψεύδουν το δημοσίευμα της Real News σύμφωνα με την οποία υπάρχει εισήγηση – «βόμβα» για το προσωρινό κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, με το 1/3 του προσωπικού. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε δήθεν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη το κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τρόικας για το κλείσιμο ενός μεγάλου δημοσίου οργανισμού, και για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Οι δύο αρχηγοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν αντέδρασαν στη συγκεκριμένη πρόταση και το αίτημα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για περιορισμό της ΕΡΤ επανέρχεται στο τραπέζι.

Πάντως κοντός ψαλμός … καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της διοίκησης της ΕΡΤ και της Φώφης Γεννηματά με διαφορετική ατζέντα, όπως η επίλυση του θέματος των συμβασιούχων και η απεμπλοκή της ΕΡΤ από το καθεστώς ελέγχου των ΔΕΚΟ.

Ο Σίμος Κεδίκογλου, δεν δηλώνει οπαδός της συρρίκνωσης, πόσο δε μάλλον του κλεισίματος της ΕΡΤ .

Το σενάριο να μπεί λουκέτο στην ΕΡΤ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News φαίνεται ότι δεν προκρίνεται καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γ. Μάναλης έχει σημειώσει με έμφαση ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή συμφωνία για κλείσιμο της ΕΤ1 ή για λουκέτο της ΕΡΤ και επανεκκίνησή της αλλά για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της, για νοικοκύρεμά της». Στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επισημαίνουν μάλιστα ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ δεν έχει απασχολήσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά έχει συζητηθεί μεταξύ στελεχών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η ΕΡΤ συνιστά μια sui generis «υπόθεση» αναδιάρθρωσης και αναγκαίου εξορθολογισμού δημόσιου οργανισμού. Από τη μια δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας μιας και συντηρείται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (55 ευρώ τον χρόνο ανά νοικοκυριό) και από την άλλη απασχολεί έναν αριθμό εργαζομένων ικανό να προκαλέσει ίλιγγο (2.780 άτομα) συντηρώντας δεκάδες ξεχωριστούς φορείς με ανύπαρκτη δυνατότητα και μηδενική προσπάθεια παραγωγής οικονομιών κλίμακας. Όταν τα ιδιωτικά κανάλια ξεκινούν κάθε σεζόν από το «μηδέν» ζώντας με πενιχρή διαφήμιση και υπέρογκο δανεισμό, η ΕΡΤ με το καλημέρα σας έχει την προίκα του ανταποδοτικού, ύψους 250 εκατ. ευρώ, «ψαλιδισμένη» βεβαίως κατά 61 εκατ. ευρώ έναντι προηγουμένων ετών, πριν δηλαδή αποφασισθεί η παρακράτηση του 25% υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Παράλληλα ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2013, υπολογίζει πλεόνασμα 40,97 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδεύσει και αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν σε αυτά προστεθούν άλλα 23 εκατ. ευρώ από φόρους, η ΕΡΤ θα αποδώσει το 2013 στο Δημόσιο περί τα 129 εκατ. ευρώ συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% των εσόδων της (250 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία δεν έχει πλέον δανεισμό καθώς σταμάτησε να είναι ζημιογόνος, όπως συνέβαινε την 5ετία της Ν.Δ. ενώ το 2011 ήταν η 14η ελληνική εταιρεία σε επίπεδο κερδοφορίας. Από το σύνολο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για το 2013, κονδύλι ύψους 92 εκατ. ευρώ προορίζεται για αμοιβές και έξοδα προσωπικού που υπολογίζονται στους 2.780 εργαζομένους αορίστου χρόνου που εργάζονται σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, στην ΕΡΤ World και ΕΡΤ HD, σε 29 Ρ/Σ, (επτά στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακοί), στο ERT.GR και το ψηφιακό αρχείο, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων, 437 απασχολούνται σε ΝΕΤ, ΕΤ1, 7 ραδιόφωνα, δορυφορικό κανάλι, πολυμέσα, περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», υπηρεσίες προέδρου και ιστοσελίδα. Αλλοι 123 δημοσιογράφοι απασχολούνται στην ΕΤ3 και 101 στους περιφερειακούς σταθμούς. Στην ΕΡΤ δεν απασχολούνται συμβασιούχοι αλλά 30 και πλέον συνεργάτες και σύμβουλοι ΠΕΘ το κόστος απασχόλησης των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ,

Ήδη στην ΕΡΤ έχει σημειωθεί συρρίκνωση προσωπικού: Προ τριετίας εργάζονταν 3.500 άτομα: 933 διοικητικοί, 921 τεχνικοί, 843 στο πρόγραμμα, 757 δημοσιογράφοι και 46 έκτακτο προσωπικό. Το σύνολο των συμβασιούχων ήταν 1.047 στη συνέχεια έπεσαν στους 360 ενώ σήμερα δεν υπάρχει κανείς.

Οι δαπάνες για πρόγραμμα (εξωτερικές και μικτές παραγωγές, αθλητικά) δεν ξεπερνούν τα 27,8 εκ. ευρώ. Το ποσό είναι εξαιρετικά χαμηλό – επενδύσεις δεν προβλέπονται- καθώς μόνο τα έξοδα από το Champions League αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, η Formula Ι τα 2 εκατ. ευρώ, η σύμβαση με τη NOVA για τα στιγμιότυπα της Super League τα 2,5 εκατ. ευρώ και η εκπομπή «Στην Υγειά μας» το 1 εκ. ευρώ. Για τις ανάγκες του ψυχαγωγικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού προγράμματος προβλέπεται κονδύλι ύψους 21,8 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ απέκτησε μακροπρόθεσμα το δικαίωμα παραχώρησης της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ μηδέ του Ραδιομεγάρου εξαιρουμένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα