Αυτες ειναι οι 393 πιο καθαρες παραλιες της ελλαδας

14:39 27/5/2013 - Πηγή: Fimotro

«Αργυρό μετάλλιο» παίρνει και για το 2013 η Ελλάδα σε ότι αφορά τη βράβευση των παραλιών και των μαρινών σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.
Φέτος βραβεύτηκαν 393 ακτές και...
9 μαρίνες δίνοντας στις ελληνικές θάλασσες τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με την Ισπανία να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια για άλλη μια χρονιά με 511 «Γαλάζιες Σημαίες» σε ότι αφορά τις ακτές και 92 μαρίνες.
Οι «Γαλάζιες Σημαίες» ανακοινώθηκαν το Σάββατο σε ειδική τελετή από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
(ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη Ελλάδα. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε 49 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι δήμοι της χώρας με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης, με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα. Ακολουθεί ο δήμος Ρόδου με 20 και ο δήμος Αριστοτέλη με 14 «Γαλάζιες Σημαίες».
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι οι νομοί Λασιθίου, με 36 βραβευμένες ακτές, Κέρκυρας και Χαλκιδικής, με 35 η καθεμιά, και των Δωδεκανήσων με 25. Ακολουθούν τα Χανιά με 20, το Ρέθυμνο με 18 και οι Κυκλάδες με 16 βραβεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησαν οι βραβεύσεις το 1998 η Ελλάδα είχε μόλις 7 ακτές και 8 μαρίνες με «Γαλάζιες Σημαίες» για να ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, πάντως, είχε μια βραβευμένη παραλία περισσότερη απ' ότι φέτος ενώ την τελευταία 4ετία ο αριθμός των βραβευμένων μαρινών παραμένει σταθερός.
Στην Αττική υπάρχουν 13 «Γαλάζιες Σημαίες» και συγκεκριμένα ο Σχινιά/Καράβιο και η Μπρεξίζα στο δήμο Μαραθώνα, το Αυλάκι, το Μαύρο Λιθάρι, η Ανάβυσσος, το Λαγονήσι 1 (Grand Beach), Λαγονήσι 2 (Mediterraneo) και Λαγονήσι 3 (Koxylia). Επίσης η Βάρκιζα, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Βούλα Α, η Αγία Μαρίνα στην Αίγινα και η Κακιά Λαγκάδα στο δήμο Κυθήρων.
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν βραβευτεί 11 παραλίες και συγκεκριμένα Σερραϊκή, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Αγία Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Νέοι Επιβάτες, Περαία, Ποταμός και Αγγελοχώρι.
Οι 9 μαρίνες που βραβεύτηκαν είναι: Πόρτο Καρράς, Μαρίνα Σάνη στη Χαλκιδική, Olympic Marine και μαρίνα Φλοίσβου στην Αττική, Μαρίνα Ξυλοκάστρου, Λευκάδας, Γουβιών και Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και η μαρίνα της Κω.
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα