Στο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις

(Ανανεωμένο) Επιβεβαιώνεται η πληροφορία που γράψαμε νωρίτερα ότι η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης, υπάρχει ικανοποίηση για την πρόοδο της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας και προσβλέπουν στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης, ώστε το Eurogroup  υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας  να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις (ολόκληρη η δήλωση).

Νωρίτερα,  κυβερνητικές πηγές

στις Βρυξέλλες , ανέφεραν ότι μετά από το πέρας της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να έχει εξουσιοδοτηθεί το Eurogroup για να δώσει τη δόση των 31,5 δισ.

Παράλληλα , οι ίδιες πηγές σημείωσαν, πως πρώτα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί  τα μέτρα και ο προϋπολογισμός από την Βουλή.

Όσον αφορά για το αν έχουν “κλείσει” τα μέτρα με την τρόικα, επισήμαναν πως όλα έχουν συμφωνηθεί (7,5 δισ μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα- 2,5 δισ. φορολογικές επιβαρύνσεις) εκτός από τα ζητήματα με τα εργασιακά, την υγεία και τα ληξιπρόθεσμα.

Σε σχέση με το αν έχει ζητηθεί από τους εταίρους της χώρας το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού όπου θα κατατεθεί η δόση, η απάντηση ήταν ότι δεν έχει αναφερθεί σε επίσημο επίπεδο.

Σαμαράς: “Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την αποστολή της” 

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση εργασίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η  κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την αποστολή της.

Επίσης, έκανε αναφορά για την πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει ξαναμπεί σε τροχιά.

Ακόμη, εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, επικαλούμενος την θετική ανακοίνωσή της.

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε τις θυσίες του Ελληνικού λαού  και έκανε λόγο για τις επιπλοκές που έχει προκαλέσει η πολιτική λιτότητας του μνημονίου. “Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και η κοινωνική συνοχή κλονίζεται. Η χώρα όμως αντέχει ακόμη”, δήλωσε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν η συγκεκριμένη πολιτική είχε συνδυαστεί εξ αρχής με ανάπτυξη, δεν θα είχαμε οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να δρομολογηθεί το ζήτημα της ανάπτυξης, με τις ιδιωτικοποιήσεις να βρίσκονται σε πορεία εξέλιξης.

Στο μεταξύ, έθεσε ευθέως στους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι θα πρέπει να εκταμιευθεί ολόκληρο το ποσό της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

” Πρέπει να δοθεί η επαρκής χρηματοδότηση στην Ελλάδα”, τόνισε ο κ. Σαμαράς, “ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να βρει την χρυσή ισορροπία όπως διατυπώνεται στην πρόταση Ρόμπαι για τον συνδυασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης. Ο Ελληνικός λαός αναμένει ένα θετικό μήνυμα από τη σύνοδο. Το ελληνικό success story πρέπει γίνει ευρωπαϊκό success story”, κατέληξε.

Νέα συνάντηση με Μέρκελ

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση αύριο το πρωί σ

Keywords
Τυχαία Θέματα