Στην κυβέρνηση αναζητούν διέξοδο από το δυσάρεστο κλίμα

Προ ημερών έγινε μεγάλη συζήτηση στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις και την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν παραδοθεί μυστικές μετρήσεις και τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για την ΝΔ.

Οι δημοσκοπήσεις προβληματίζουν για πολλούς λόγους, ενώ η δικομματική κυβέρνηση οδεύει σε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα,

από την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα χάσει ή θα κερδίσει.

Μέχρι στιγμής πάντως το σύνολο της κοινωνίας, ακόμα και εντός της ΝΔ, παραμένει σε αντιμνημονιακή γραμμή και αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και η απόσταση ανάμεσα στις δηλώσεις για μια δημοσκόπηση και στην πραγματικότητα που αυτή περιγράφει.

Η ανησυχία που προκαλούν οι μετρήσεις στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης φαίνεται εναργώς και μεταξύ των συνεργατών του Πρωθυπουργού, όταν είναι κατ’ ιδίαν και συνομιλούν ανοικτά, χωρίς φόβο και ενδοιασμούς.

Η αγωνία είναι έκδηλη, ειδικά μετά από το κακό κλίμα που υπάρχει στην εκλογική και κοινωνική βάση λόγω της ταύτισης με το ΠΑΣΟΚ και την πλήρη κάλυψη που του δίνει η ΝΔ.

«Δεν θέλουμε ηττοπάθειες» διαμηνύουν οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που θεωρούν ότι ναι μεν η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά είναι ελεγχόμενη. «Θέλει πίστη και υπομονή. Έχουμε μπροστά μας τη μάχη με την τρόικα και έχουμε δρόμο έως τις ευρωεκλογές» λένε.

Την ίδια στιγμή αρκετοί υπουργοί που δεν είναι και στα καλύτερά τους με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, σε ανύποπτο χρόνο είχαν διαφωνήσει με το αίσθημα ευφορίας που καλλιεργούσαν αρκετοί συνάδελφοί τους αλλά και ο στενός πυρήνας της εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Ορισμένοι μάλιστα από τους υπουργούς υπερθεμάτιζαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υπέρ της τακτικής της «δύσκολης αισιοδοξίας με ισχυρές δόσεις αγωνίας», ειδικά για την μάχη με την τρόικα, σε προφανή αντίθεση με το μήνυμα που εξέπεμπε το Μαξίμου μέχρι πριν λίγες μέρες για αντάρτικο κατά των πιστωτών.

Στην κυβέρνηση αναζητούν διέξοδο από το δυσάρεστο κλίμα που δημιουργούν όχι μόνο οι φανερές δημοσκοπήσεις, αλλά και οι μυστικές – κυλιόμενες που είναι εν γνώσει της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Οι μεγάλες αποκλίσεις στη συναγωγή συμπερασμάτων εκ των πραγμάτων οδηγούν και σε μεγάλες αποκλίσεις στη διαμόρφωση προτάσεων για τις άμεσες ενέργειες προς αναστροφή του δυσάρεστου κλίματος.

Οι περισσότεροι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, κρίνουν ότι «μπόρα είναι και θα περάσει». Ελπίζουν ότι το κλίμα θα αλλάξει, αν και όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ προτάσσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, όλο και περισσότερο.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί προσεκτικά τα προβλήματα που προκαλεί στην κυβέρνηση του η κλιμακούμενη ενδοκυβερνητική κρίση αλλά ­ όπως λένε οι συνομιλητές του ­ δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως. Αντιθέτως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την γκρίνια», η οποία ενίοτε μπορεί να είναι χρήσιμη και δημιουργική...

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα στελέχη που συνεργάζονται στενά με τον Αντ. Σαμαρά ενστερνίζονται όλο και περισσότερο την άποψή του για το «αναγκαίο κακό» της εσωτερικής γκρίνιας, ενώ κάποιοι βάζουν και θέμα να λύσουν ορισμένοι υπουργοί την ιδιότυπη «λευκή απεργία σιωπής» ­ που τους καταλογίζεται και να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα