Στη Βρετανία ξεκίνησαν οι εκστρατείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εν όψει δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, πολλά διακυβεύονται.

Οι συζητήσεις για τη συνέχιση της ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «άναψαν». Στις 12 Οκτωβρίου, η διακομματική εκστρατεία για το «εντός» ξεκίνησε επίσημα, υπό το σύνθημα «Βρετανία, ισχυρότερη στην Ευρώπη». Σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από τη λίστα των συνήθων φιλοευρωπαϊκών πολιτικών και να δοθεί έμφαση στην σημασία για τις επιχειρήσεις από την

παραμονή στην ΕΕ, πρόεδρος της εκστρατείας ορίστηκε ο λόρδος Ρόουζ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Marks & Spencer, μίας από τις σημαντικότερες βρετανικές εταιρείες λιανικής. Ο λόρδος Ρόουζ απέρριψε το επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών, ότι η πατριωτική πορεία της Βρετανίας θα αποσυρθεί. Έχει την υποστήριξη όχι μόνο των τριών εν ζωή πρώην πρωθυπουργών (Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν) αλλά και άλλων σημαντικών φιλοευρωπαίων του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η ομιλία του λόρδου Ρόουζ ήρθε μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εντυπωσιακής εκστρατείας για το «εκτός», με τίτλο «Vote Leave» (Ψηφίστε έξω), με επικεφαλής τον Μάθιου Έλιοτ, διευθύνοντα σύμβουλο του Business for Britain, ενός ευρωσκεπτικιστικού λόμπι. Η εκστρατεία ισχυρίζεται επίσης ότι έχει την υποστήριξη αρκετών διακεκριμένων επιχειρηματιών, όπως ο Τζον Μιλς, ένας μεγάλο χορηγός του Εργατικού Κόμματος, και ο Στιούαρτ Γουίλερ, ο οποίος έγινε πλούσιος από μία επιχείρηση ηλεκτρονικών στοιχημάτων. Ανταγωνίζεται για την προσοχή με μία άλλη παράταξη του «εκτός», τη λεγόμενη «Leave.eu» (Εγκαταλείψτε την Ευρώπη), που ιδρύθηκε από τον Έιρον Μπανκς, έναν άλλο επιχειρηματία, και υποστηρίζεται από τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητήσει τελικά το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, που έχει υποσχεθεί να διεξάγει πριν από το τέλος του 2017, η Εκλογική Επιτροπή θα ορίσει επισήμως μία εκστρατεία σε κάθε πλευρά. Οι δύο επιλογές θα επιτραπεί να δαπανήσουν μέχρι και 10 εκατ. δολ. η καθεμιά για τις εκστρατείες τους. Το πιο πιθανό είναι να επιλεγούν οι «Βρετανία, ισχυρότερη στην Ευρώπη» και «Ψηφίστε έξω» - η τελευταία πιθανώς θα απορροφήσει στη συνέχεια την «Εγκαταλείψτε την Ευρώπη». Ο Κάμερον αρνείται να πει πότε σκέφτεται να κάνει το δημοψήφισμα. Έχει ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, που ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για τη σύσταση της κυβέρνησης να παραμένει η χώρα εντός. Αλλά είναι προσεκτικός, ώστε αν αποκλειστεί η πιθανότητα να πάρει αυτό που θέλει, να μπορεί να κάνει εκστρατεία υπέρ της εξόδου.

Ωστόσο, παρότι η επαναδιαπραγμάτευση προχωρά αργά και φαίνεται απίθανο να παράγει οτιδήποτε άλλο πέρα από κάποιες μικρές αλλαγές, στην καλύτερη περίπτωση, οι περισσότεροι υποθέτουν ότι ο Κάμερον θα αγωνιστεί για την παραμονή. Στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών στις 7 Οκτωβρίου, υπενθύμισε στο ακροατήριό του τα τεράστια οφέλη του να είναι μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και πρόσθεσε ότι το να ανήκεις στην Ευρώπη (αλλά όχι και στο ενιαίο νόμισμα) σήμαινε ότι η Βρετανία ήταν σε θέση να έχει «το καλύτερο και από τους δύο κόσμους».

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το Brexit θα είναι στην καλύτερη περίπτωση οικονομικά επικίνδυνο και στη χειρότερη περίπτωση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, διώχνοντας πολυπόθητες ξένες επενδύσεις. Θα δημιουργούσε τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά την ακριβή σχέση της μετά το Brexit Βρετανίας με την υπόλοιπη ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επιλυθεί. Πολιτικά είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Κάμερον θα μπορούσε να μείνει ως πρωθυπουργός, αν το δημοψήφισμα ταχθεί υπέρ της εξόδου. Και η Νίκολα Στέρτζιον, ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, επιβεβαίωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι η ψηφοφορία για το Brexit θα οδηγήσει τους Σκωτσέζους να απαιτήσουν μια νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μια ψηφοφορία που περιμένει να κερδίσει. Το Brexit, έτσι, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στο τέλος της πρωθυπουργίας του Κάμερον, αλλά και στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμα κι έτσι, οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα έδειχναν ένα σημαντικό προβάδισμα του «εντός», έχουν υποχωρήσει τελευταία σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν μια μικρή πλειοψηφία του Brexit. (Πολλά εξαρτώνται από την συγκεκριμένη ερώτηση που θέτουν οι δημοσκόποι, όμως, συχνά οι ερωτηθέντες δείχνουν ότι θα δημιουργήσει μεγάλη διαφορά το αν ο Κάμερον μπορεί να παρουσιάσει πειστικά αποτελέσματα από την επαναδιαπραγμάτευση του). Σε αυτό το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας και της ΕΕ, το αποτέλεσμα, για την εκστρατεία και στις δύο πλευρές, ακόμα παίζεται.

economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα