Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης

Στην 17χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Ινδό ακτιβιστή Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2014.Η νεαρή Πακιστανή που έγινε σύμβολο της εκστρατείας για την εκπαίδευση των γυναικών, μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από Ταλιμπάν ενώ πήγαινε στο σχολείο, βρισκόταν στο σχολείο κατά την ώρα της ανακοίνωσης, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου κατοικεί.

Ο ινδός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι αφιέρωσε στα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δουλείας το βραβείο

Νόμπελ. «Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ», δήλωσε ο Σατιάρτι μετά την ανακοίνωση του βραβείου. Ο Κάιλας Σατιάρτι ίδρυσε το 1980 την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν -Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία- και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων 80.000 παιδιών. «Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον», δήλωσε.

Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.

Να σημειωθεί ότι το Νόμπελ Ειρήνης μοιράσθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν σε μια περίοδο που υπάρχουν ανταλλαγές πυρών από τις δύο πλευρές των συνόρων στο διαφιλονικούμενο έδαφος του Κασμίρ.

Malala Yousafzai and Kailash Satyarthi win Nobel peace prize 2014

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα