Συνέντευξη Α. Κατσανιώτη στην «Ημερησία»: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποθέωση του λαϊκισμού

Ανδρέας Κατσανιώτης, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Οι πολίτες και η κοινωνία θα κρίνουν ποια πολιτική είναι ακραία ταξική και αντιλαϊκή, επισημαίνει ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, απαντώντας στις επικρίσεις του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως αποθέωση του λαϊκισμού που εξέθρεψε η μεταπολιτευτική περίοδος».

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσιούφο

Kύριε Κατσανιώτη, στη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή,

αναδείχθηκε- πέραν των άλλων- η πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να προσδώσει και ταξικά χαρακτηριστικά στις πολιτικές- ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ακραία νεοφιλελεύθερες. Πώς, κατά την άποψή σας, θα πρέπει η ΝΔ να απαντήσει σε αυτή την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση;

Πρώτον, δεν χρειάζεται να απαντήσει η ΝΔ. Θα απαντήσει η κοινωνία. Οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες, οι ένστολοι, όλοι αυτοί που είναι στους δρόμους, αλλά και όσοι ακόμα δεν είναι, καταλαβαίνουν πια την πολιτική του Τσίπρα και θα δουν και το πρόγραμμα της ΝΔ. Έτσι, θα είναι σε θέση να κρίνουν ποια πολιτική είναι ακραία ταξική και αντιλαϊκή. Πέραν τούτου, στόχος της ΝΔ είναι να ανοίξει τις πόρτες στην κοινωνία και να αποκτήσει μία σύγχρονη δομή. Βρισκόμαστε σε φάση αναδιοργάνωσης, αλλά όπως διαπίστωσαν όλες και όλοι, είμαστε κοινοβουλευτικά ετοιμοπόλεμοι να αναδείξουμε και να γκρεμίσουμε τον λαϊκισμό Τσίπρα και την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κράτος - πατερούλη που εχθρεύεται όποιον παράγει και προκόβει. Εμείς είμαστε με τους Έλληνες της προκοπής!

Πώς βλέπετε τα πρώτα δείγματα γραφής, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κομματικό επίπεδο, του κ. Μητσοτάκη;

Mε μία λέξη: Εξαιρετικά! Η ΝΔ χρειάζεται ανανέωση, συγκροτημένο και ευθύ λόγο, άνοιγμα σε όλες τις τάσεις και τα στελέχη, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα, ρεαλιστικό και βιώσιμο, που δεν θα χαϊδεύει αυτιά αλλά και δεν θα προβλέπει τη σωτηρία της χώρας μέσα από τον χαμό του λαού της. Ήδη κινούμαστε με ταχύτητα σε όλους αυτούς τους άξονες.

Τι πρέπει να αλλάξει στη ΝΔ, ώστε να καταστεί και πάλι μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση και να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως το αποκορύφωμα, η αποθέωση, αν θέλετε, του λαϊκισμού που εξέθρεψε η μεταπολιτευτική περίοδος. Υπήρξε ο κύριος φορέας του αποκαλούμενου αντιμνημονιακού χώρου που ήρθε να αποδείξει τελικά ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το αντίθετο. Διέψευσε τους πάντες και δεν δικαίωσε κανέναν. Και όχι μόνο? Αποδεδειγμένα πλέον, προκάλεσε τεράστια οπισθοδρόμηση στη χώρα και μεγάλωσε τον λογαριασμό. Οι πολίτες τα έχουν καταλάβει όλα πλέον. Και σχεδόν όλοι θα ήθελαν να είμαστε σήμερα στο φθινόπωρο του 2014, όταν η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα, η ανεργία παρουσίαζε μικρή αλλά σταθερή κάμψη και όλοι έλεγαν ότι ήταν θέμα χρόνου να βγει η χώρα μας από την κρίση. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί πιστεύω απόλυτα ότι όλοι οι Έλληνες ξέρουν πια... Οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν! Η ΝΔ πρέπει να γίνει μία σύγχρονη και μεγάλη δύναμη εθνικής ευθύνης, πολιτικού ρεαλισμού και νέου οράματος. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, με στελέχη και μέλη που έχουν ευθύνες και δικαιώματα. Και ένα κόμμα που θα πει στον κόσμο αλήθειες και θα του δείξει τον οδικό χάρτη εξόδου από την χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από άλλους μύθους. Έχει ανάγκη από σχέδιο και σκληρή δουλειά.

Με ανοικτά τα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού και με δεδομένα τα μέτωπα της κυβέρνησης με πλείστες κοινωνικές ομάδες, πόσο εκτιμάτε ότι μπορεί να «αντέξει» η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Ακόμα και αν αντέξει κατά την ψήφιση αυτών των επώδυνων νομοσχεδίων, είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλέον αποδομηθεί στη συνείδηση του λαού. Και δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να αντέχει επί μακρόν, ενώ έχει γκρεμιστεί στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι με την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα υπάρξει μια γενικότερη αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα πρέπει να στοχεύει η ΝΔ, προκειμένου να πετύχει τη διεύρυνση της εκλογικής της βάσης;

Η ΝΔ, όλες τις φορές που ήταν μεγάλη και πρώτη, αγκάλιαζε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και απευθυνόταν σε πολίτες από τον χώρο της Δεξιάς μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς. Αυτό θα συμβεί και τώρα.

Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει έναν νέο αναλογικότερο εκλογικό νόμο που θα περιορίζει το bonus στο πρώτο κόμμα σε 20-30 έδρες. Με αυτά τα δεδομένα, προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητήσει η ΝΔ τις συμμαχίες της; Ένας «μεγάλος» κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να είναι η επόμενη λύση;

Στόχος της ΝΔ πρέπει, ακόμα και με πλήρη κατάργηση του «μπόνους», να είναι πανίσχυρη και να φτιάξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Νομίζω πως αυτή τη φορά οι πολίτες θα στηρίξουν μαζικά την παράταξη που θα μιλήσει ειλικρινά και θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις εκλογές, εάν έρθουν

Αν υπάρξει «ρήγμα» στην κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύετε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από την παρούσα Βουλή ή με νέα προσφυγή στις κάλπες;

Η διενέργεια εκλογών κάθε τρεις και λίγο, είναι μια διαδικασία δύσκολη και αντιπαραγωγική. Το αναγνωρίζω. Ωστόσο, είμαι από τους πολιτικούς που λένε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα γιατί πάντα, τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες. Κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν πρέπει να φοβόμαστε τις εκλογές, εάν έρθουν, αλλά να τις επιζητούμε ως κάθαρση και νέα μέρα για τον τόπο. Από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα της κυβέρνησης τι θα κάνει εάν χάσει την πλειοψηφία και ζήτημα του Τσίπρα να ψάξει να βρει συμμάχους, εάν το επιθυμεί. Εμείς, στη ΝΔ, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τον τόπο μετά από εκλογές. Και θα είμαστε!

• Οχι άλλοι μύθοι...
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από άλλους μύθους. Εχει ανάγκη από σχέδιο και σκληρή δουλειά.

• Αποδόμηση

Ακόμα και αν αντέξει κατά την ψήφιση αυτών των επώδυνων νομοσχεδίων, είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλέον αποδομηθεί στη συνείδηση του λαού. Και δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να αντέχει επί μακρόν, ενώ έχει γκρεμιστεί στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα