Στέλνουν οι Τούρκοι στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Ιράν μέσω Ελλάδας;

Η τουρκική εταιρία μεταφοράς φυσικού αερίου Naturgaz διέψευσε σήμερα ότι μεταφέρει ιρανικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, μια ανακοίνωση η οποία θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια της ΕΕ  για την επιβολή, εμπάργκο σε ιρανικές εισαγωγές που ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο ή όχι. Είτε ρώσικο, είτε από το Αζερμπαϊτζάν, το φυσικό αέριο, το ίδιο …χρώμα έχει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naturgaz, Αλί Αρίφ Ακτίρκ, υποστήριξε πάντως, ότι το αέριο που εισάγεται από το Ιράν

στην Τουρκία βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων καταναλώνεται στο εσωτερικό, πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα.

«Στην πράξη, το ιρανικό αέριο δεν φθάνει στην Ελλάδα», είπε ο Ακτίρκ, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος του καταναλώνεται σε περιοχές της Τουρκίας οι οποίες γειτνιάζουν με το Ιράν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές ιρανικού αερίου στο πλαίσιο ενός πακέτου νέων μέτρων με στόχο να ενταθεί η πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. Διπλωμάτες από κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, με στόχο την επίσημη υιοθέτηση τους στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης την 15η Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Ακτίρκ τόνισε επίσης, ότι το αέριο που εξάγεται από τη Τουρκία στην Ελλάδα είναι “πιο πιθανό να είναι ρωσικής προέλευσης”. Η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής της Τουρκίας όπως είναι και το Ιράν αλλά και το Αζερμπαϊτζάν. Οι ρωσικοί αγωγοί μεταφοράς του εξαγόμενου αερίου στην Τουρκία φθάνουν σε ένα σημείο πολύ κοντά στην μεθόριο με την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει συμβατική υποχρέωση να εξάγει προκαθορισμένη ποσότητα 750 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου στην Ελλάδα ετησίως βάσει συμφωνίας του 2007 αλλά στην πράξη στέλνει μικρότερες ποσότητες.

Το 2011 της διέθεσε 714 εκατ. μ3, σύμφωνα με τον αναλυτή Ναζ Μάσραφ του Eurasia Group.

Keywords
Τυχαία Θέματα