Στα πενθήμερα θα παιχτεί το παιχνίδι...

«Τα πενθήμερα θα παίξουν το ρόλο τους…Διαφορετικά θα κινηθεί ένας ανεξάρτητος βουλευτής ή μέλος της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ όταν από την ψήφο του θα κρίνεται η τύχη της χώρας», έλεγε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν συγκρατημένοι και δεν θέλουν να κάνουν προβλέψεις, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι παρακινδυνευμένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αισιόδοξοι, αλλά χρειάζεται, όπως τονίζεται, προσπάθεια έως το τέλος. Εάν

δεν επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών, τότε οι κάλπες, εκτός απρόοπτου θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου ή το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου.

Σε αυτή την χρονική περίοδο, αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία και η κυβερνητική αριθμητική έχει τη σημασία της. Μέχρι στιγμής πάντως οι 180 δεν βγαίνουν…, αφού απαιτούνται περίπου 25 βουλευτές για να προστεθούν στους 155 των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο.

Εκτός από την μεγάλη δεξαμενή των Ανεξάρτητων βουλευτών που φθάνουν τους 24, οι πρωτοβουλίες εκδηλώνονται στα μέτωπα της ΔΗΜ.ΑΡ (με 10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (αριθμούν 12 βουλευτές). Το βασικό στοιχείο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι σε αυτές τις δυο Κ.Ο. οι φυγόκεντρες τάσεις είναι ευδιάκριτες.

Πρακτικά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, τουλάχιστον οι 15 θα ψηφίσουν ναι. Άρα συγκεντρώνουν 170 και αναζητούνται άλλοι 10.

Από την μεγάλη ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, 11 τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων οι Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, ενώ πολύ κοντά στο ναι βρίσκονται οι Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, και Π. Μελάς.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, και Θ. Παραστατίδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, η Ραχήλ Μακρή, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ, ο Πάρις Μουτσινάς, αλλά και ο Π. Τατσόπουλος, ο οποίος έχει επισημάνει πως θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκλέχθηκε με τις γραμμές του. Όχι είπε και η Κατερίνα Μάρκου και αρνητικός είναι ο Γιάννης Πανούσης. Αρνητικός είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Μάρκος Μπόλαρης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Χρ. Γιαταγάνα. Άγνωστο είναι τι θα πράξουν τελικά οι ανεξάρτητοι Μίκα Ιατρίδη (προέρχεται από ΑΝΕΛ) και οι πρώην χρυσαυγίτες, Στάθης Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος, αν και φέρονται να είναι πιο κοντά στο ναι.

Η ΝΔ προσδοκά θετική ψήφο των ανεξάρτητων, πρώην μελών της Κ.Ο. της ΝΔ, του Γιάννη Κουράκου, του Γιώργου Κασαπίδη και του Βύρωνα Πολύδωρα, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν τοποθετούνται.

Στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές, Νίκος Τσούκαλης και Νίκη Φούντα με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έχει αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ.

Στην Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, λέγεται ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Πάντως ο Τέρενς Κουίκ, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Ελενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η Μαρία Κόλλια δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν όχι.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα