Στα χαρακώματα κυβέρνηση-ΝΔ για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Διαφωνίες εσωτερικές. Φωνές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που φτάνουν μέχρι και την πρόταση για δημοψήφισμα. Πρεσάρισμα συνεχές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν από τη συγκυβέρνηση να λάβει θέση διαυγή στην κρίσιμη ατζέντα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το οικοσύστημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων

διάγει πολιτικό χρόνο ασφυκτικό, όσο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, για ένα ζήτημα που άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητάς του.

Όπως, άλλωστε, έχουν σπεύσει να διαμηνύσουν ήδη από την οδό Πειραιώς, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης και άρα έχουν την πλήρη ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Την ώρα που το κυβερνητικό στρατόπεδο προετοιμάζεται για το…ποδαρικό του 2018, έχοντας ως πρώτο σκόπελο στον ορίζοντά του την ψήφιση των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το ονοματολογικό των Σκοπίων μετατρέπεται σε παζλ για δυνατούς λύτες.

Το βέτο του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να μην περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία" προκαλεί… ταλαντώσεις, με το… παιχνίδι να ανοίγεται περαιτέρω από μία τοποθέτηση του αντιπροέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Με το βλέμμα στο…δεξιόστροφο κοινό τους και υπό το βάρος των ιδιαίτερα χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων, οι ΑΝΕΛ όχι μόνο καταθέτουν πρόταση για το όνομα της γείτονος, αλλά σπεύδουν να φέρουν στο προσκήνιο και τη δημοψηφισματική οδό, αναζητώντας εμφανώς…σανίδα σωτηρίας για μία πιθανή νέα κυβίστηση.

"Η πρότασή μας για το όνομα είναι Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων. Είναι ένας όρος ουδέτερος, αλλά με μία δυναμική, ως προς τη σχέση με τις άλλες χώρες...Θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Υπάρχει διέξοδος. Στο δημοψήφισμα αυτό, εάν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα αποδεχθούμε την απόφασή του. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε με το σχέδιο Ανάν", έσπευσε να σημειώσει ο κ. Σγουρίδης, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, υπενθυμίζει με νόημα πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση στα μεγάλα ζητήματα.

"Η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση...Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση", ήταν η αποστροφή του κ. Τζανακόπουλου, που κινήθηκε στη γνωστή γραμμή επίθεσης κατά της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας αποσυμπίεση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όσο γίνεται εμφανές ότι ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι ακόμα μακρύς, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να δηλώνουν εμφατικά πως εάν Κουμουνδούρου και Ανεξάρτητοι Έλληνες δε συμφωνήσουν, τότε δεν υπάρχει δεδηλωμένη.

"Όσο δεν καλεί ο πρωθυπουργός της χώρας τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να συζητήσουν εξαντλητικά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και να βγουν έξω με μία ενιαία ανακοίνωση, η κυβέρνηση δε θα έχει θέση και θα ταλαιπωρείται από μία διπλωματική και πολιτική σχιζοφρένεια", τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με την εκπρόσωπο του κόμματος, Μαρία Σπυράκη και την βουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, να αναδεικνύουν το…αλαλούμ της συγκυβέρνησης, ζητώντας ξεκάθαρες θέσεις.

"Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της πΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα¨, σημείωσε η κ. Σπυράκη.

Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα