Πολιτική σύγκρουση μέχρις εσχάτων για το Σκοπιανό

Συνθήκες τέλειας πολιτικής καταιγίδας λαμβάνει η κόντρα της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η ατζέντα της ονοματολογίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκαλεί απανωτούς τριγμούς.

Στον απόηχο του βέτο Καμμένου για τη χρήση του όρου "Μακεδονία”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε να υπενθυμίσει πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά

τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα.

Επανέφερε, δε, στο προσκήνιο την οπτική της οικοδόμησης μίας ευρύτερης κοινοβουλευτικής συναίνεσης, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει επί τάπητος τη λογική "βρείτε ενιαία θέση για τα Σκόπια, σε διαφορετική περίπτωση κάντε εκλογές”.

Ο κ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "Alpha Καβάλας”, εκτίμησε ότι εντός του 2018 "με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ”. Εστιάζοντας, παράλληλα, στη στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε ότι έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα.

"Η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση...Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

"Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση...Να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι...Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο”, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

"Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της πΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα”, επεσήμανε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον "Alpha”.

"Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση”, ανέφερε, την ώρα που η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, καθιστούσε σαφές πως η ΝΔ δε θα καλύψει "τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα” της συγκυβέρνησης.

Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα”, επεσήμανε.

"Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα. Τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν”, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα