Στα 31 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

15:11 5/3/2020 - Πηγή: Antinews

Στους 31 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Άλλοι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε

ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Ρέθυμνο: Αρνητικό σε κοροναϊό το δείγμα του φοιτητή

Αρνητικό είναι το δείγμα που εξέτασε το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στον 20χρονο φοιτητή ο οποίος βρίσκεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την Ελένη Μπορπουδάκη ,διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στην Κρήτη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «ο φοιτητής από την Πάτρα σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην ομάδα που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ. Όλα πήγαν καλά, το δείγμα βγήκε αρνητικό, όπως επίσης και του ύποπτου κρούσματος από το Ηράκλειο ενώ αύριο αναμένεται το αποτέλεσμα για το δείγμα από τα Χανιά».

Η εμφάνιση του ύποπτου κρούσματος οδήγησε προηγουμένως,την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Δεν υπάρχει κρούσμα κοροναϊού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργήσει αύριο κανονικά

Με νέα ανακοίνωση, η πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κρούσμα κοροναϊού, και έτσι το ίδρυμα θα λειτουργήσει αύριο κανονικά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρει: «Το πανεπιστήμιο από αύριο 6 Μαρτίου λειτουργεί κανονικά. Μετά τον ενδεδειγμένο έλεγχο και τις απόψεις των αρμοδίων αρχών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για θέματα υγείας».

Μητσοτάκης: Να συνεχιστεί ηέγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών

Σύσκεψη για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Επισημαίνεται ότι η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα.

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό

Τον χώρο στο ΓΝΑ "Γεννηματάς", όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes - σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού επισκέφθηκε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο κ.Κικίλιας στη συνέχεια ευχαρίστησε τη εταιρεία Intrakat για την προσφορά των κοντέινερ που μετατρέπονται σε σημεία διαλογής και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

«Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας», τόνισε και εξήγησε γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι. «Οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτό ιό, «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ» για να τους κατευθύνουν. «Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για την συμπεριφορά τους» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας. Τέλος, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «για την προσπάθεια που καταβάλλουν» και κάλεσε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν».

Τι είναι τα isolation boxes-σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κοροναϊού

Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως είπε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ "Γεννηματάς", Δημοσθένης Τσούτσος, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

Τσίπρας: Να ενισχυθούν τα μέτρα για τον κοροναϊό

Τον φόβο του ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα το επόμενο διάστημα με τον κοροναϊό, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την εξέλιξη στην Πάτρα την οποία χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική.

«Εμείς ορθώς αναβάλαμε όλες τις μαζικές κομματικές εκδηλώσεις μας γιατί έχουμε υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ορθώς επίσης δεν έχουμε επιλέξει μια πολιτική ισοπεδωτικής κριτικής στην κυβέρνηση, όπως έκανε αυτή σε εμάς, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της δημόσιας υγείας».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του συμπλήρωσε: «Σας θυμίζω ότι πέρυσι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας κατηγορούσε ως υπεύθυνους για τους θανάτους από την εποχική γρίπη, ενώ οι αντίστοιχοι φέτος είναι πολλαπλάσιοι. Φανταστείτε λοιπόν αν είχαμε επί των ημερών Ξανθού και Πολάκη κοροναϊό και αν είχε συμβεί αυτό που συνέβη στη Πάτρα, τι θα είχε συμβεί. Θα ζητάγανε το κεφάλι τους επί πίνακι. Εμείς αντιθέτως, με αίσθημα ευθύνης δε θα επικεντρώσουμε στη κριτική και στην καταγγελία, αλλά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο εποικοδομητικά, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του ΕΣΥ. Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να ζητήσουμε να ενισχυθούν τόσο τα προληπτικά μέτρα όσο και οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Πρέπει να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια. Και να τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα. Και πρέπει να γίνει και μια σύσταση στον ΕΟΔΥ, ώστε να σταματήσει άμεσα αυτήν την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εν τέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες καθολικές και ορθόδοξες σε σχέση με τη Θεία Κοινωνία».

Φώφη Γεννηματά: Ο κοροναϊός δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές ασκήσεις

Ελλείψεις στα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κοροναϊού διαπιστώνει το Κίνημα Αλλαγής και η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά επικρίνει την κυβέρνηση για επικοινωνιακές ασκήσεις αντί ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπισή του.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι τελευταίες εξελίξεις με τα νέα κρούσματα αποδεικνύουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του κοροναϊού έχει επικίνδυνα κενά. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να σταματήσει τις επικοινωνιακές ασκήσεις και τα αλληλοσυγχαρητήρια και να κατοχυρώσει έμπρακτα ασφαλείς διαδικασίες προστασίας της δημόσιας υγείας».

Κίνα: Ο κοροναϊός έχειμεταλλαχθεί σε δύο τύπους, ο ένας πιο επιθετικός

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "National Science Review" της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κοροναϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι' αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.

Λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών (103), στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους, οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα τους είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων.

Ιταλία: 41 νέοι θάνατοι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι από τον κοροναϊό στην Ιταλία, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 148. Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών οι ασθενείς του κοροναϊού άγγιξαν τους 3.296. Παράλληλα, οι ασθενείς που έχουν ιασθεί και είναι πλέον αρνητικοί στον ιό, φτάνουν τους 414.

Το 10,7% των ασθενών έχει γίνει αρνητικό στον ιό και έχει ιασθεί, ενώ έχασε ζωή του το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Πριν από λίγο, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι χρειάζεται αίσθημα ευθύνης αλλά όχι αδικαιολόγητο άγχος. «Είμαστε μια μεγάλη, σύγχρονη χώρα, με ένα άριστο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ματαρέλα κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τις συμβουλές των επιστημόνων για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, ώστε να ξεπεραστεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Χρειάζεται ομόνοια και ομοψυχία για να ηττηθεί ο ιός. Χωρίς απροσεξίες, αλλά και χωρίς υπερβολική ανησυχία, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρόεδρος.

Το πλήγμα της επιδημίας στις αεροπορικές εταιρίες μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισεκ. δολαρία, προειδοποιεί η IATA

Η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να στερήσει τις αεροπορικές εταιρίες επιβατικών πτήσεων από έσοδα έως 113 δισεκ. δολάρια φέτος, όπως προειδοποίησε σήμερα φορέας του κλάδου, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο της πρόβλεψης που έκανε πριν από μόλις δύο εβδομάδες καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η προειδοποίηση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) ήρθε την ώρα που η βρετανική περιφερειακή αεροπορική εταιρία Flybe αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο θύμα της μείωσης στη ζήτηση που προκάλεσε η κρίση. Παράλληλα, η Norwegian Air ανακάλεσε τις προβλέψεις της για τη φετινή κερδοφορία, ενώ η αμερικανική εταιρία χαμηλού κόστους Southwest προέβλεψε πλήγμα 200-300 εκατ. δολαρίων στα λειτουργικά έσοδα πρώτου τρίμηνου.

«Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρίες που έχουν σχετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους και υψηλό χρέος και ένα σοκ στις ταμειακές ροές, όπως αυτό, θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει ορισμένες σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA Μπράιαν Πιρς σε εκδήλωση στη Σιγκαπούρη.

Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να μειώσουν πτήσεις και να περικόψουν δαπάνες και προειδοποιούν για πλήγμα στα κέρδη τους, καθώς ο νέος ιός που ξεκίνησε από την Κίνα εξαπλώνεται, αυξάνοντας τους φόβους για πανδημία που μπορεί να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Σε μια ένδειξη των δυσκολιών που η κατάσταση αυτή δημιουργεί για τις αεροπορικές εταιρίες, αεροσκάφος της Turkish Airlines επέστρεψε, ύστερα από εντολή που δόθηκε, στην Κωνσταντινούπολη χωρίς επιβάτες από τη Σιγκαπούρη αφού επιβάτης που έφθασε με το ίδιο αεροσκάφος την Τρίτη βρέθηκε θετικός στον ιό.

Η IATA προέβλεψε ότι το πλήγμα που θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρίες επιβατικών πτήσεων σε απώλεια εσόδων από την κρίση θα είναι μεταξύ 63 δισεκ. και 113 δισεκ. δολαρίων φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού. Στις 20 Φεβρουαρίου, είχε προβλέψει πλήγμα 29 δισεκ. δολαρίων.

Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους και έχει προσβάλει δεκάδες χιλιάδες άλλους, κυρίως στην Κίνα. Αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 60 άλλες χώρες, οδηγώντας στην επιβολή περιορισμών στα ταξίδια και όχι μόνο.

«ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ»

Η κατάρρευση της Flybe ήρθε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ύστερα από τη συμφωνία διάσωσης μεταξύ των ιδιοκτητών της και της βρετανικής κυβέρνησης.

Παρά τη δέσμευσή της να βελτιώσει τις συνδέσεις σε περιφερειακό επίπεδο, η βρετανική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη συμφωνία αυτή λόγω του μεγέθους του πλήγματος στη ζήτηση από την επιδημία του ιού.

Η κατάρρευση της εταιρίας, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει ζημίες, δεν θέτει μόνο περίπου 2.400 θέσεις εργασίες σε κίνδυνο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα σε κάποια περιφερειακά αεροδρόμια. Η Flybe μετέφερε περίπου 8 εκατ. επιβάτες τον χρόνο σε 81 αεροδρόμια και ανήκε σε κοινοπραξία των Virgin Atlantic, Stobart Group και Cyrus Capital. Η κατάρρευσή της ήρθε μία ημέρα αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι δήλωσε στο Reuters ότι είναι «αναπόφευκτο» ότι η κρίση θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες αεροπορικών εταιριών.

Κλείνει η Βασιλική της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ λόγω κοροναϊού

Η Βασιλική της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ θα κλείσει για «προληπτικούς λόγους», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων του νέου ιού Covid-19 στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης , ανακοίνωσε εκκλησιαστικός αξιωματούχος.

«Σεβόμαστε την απόφαση των αρχών διότι η ασφάλεια έχει προτεραιότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος , αφού ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας κάλεσε τις εκκλησίες και τα τεμένη, μεταξύ άλλων, να κλείσουν για τον φόβο διάδοσης του νέου ιού τύπου κορώνα. «Αν δεν γίνει σήμερα (το κλείσιμο), θα γίνει αύριο», πρόσθεσε ο εκκλησιαστικός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

Ο πρώτος συναγερμός για τους Αγίους Τόπους στις 22 Φεβρουαρίου

Ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στις 22 Φεβρουαρίου, χωρίς να ακολουθήσει λήψη δραστικών μέτρων, όταν οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν το κύμα φόβου για πιθανό ξέσπασμα του ιού Covid-19 μετά τις πληροφορίες ότι προσκυνητές από την Νότια Κορέα που πραγματοποίησαν ταξίδι στους Αγίους Τόπους διαγνώσθηκαν αργότερα ως φορείς του ιού.

Τουλάχιστον δεκαοκτώ τουρίστες, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στην Νότια Κορέα, είχαν επισκεφθεί ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Το υπουργείο έδωσε τότε στην δημοσιότητα την διαδρομή της ομάδας των τουριστών από την Νότια Κορέα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει «επιδημιολογική έρευνα» για να εντοπίσει πιθανή διάδοση. Εδωσε δε εντολή σε όποιον ήρθε σε στενή επαφή με την ομάδα να το αναφέρει στις αρχές και να παραμείνει περιορισμένος στο σπίτι του για 14 ημέρες παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει τότε αντίστοιχες οδηγίες για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Περί τους 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν στην συνέχεια να παραμείνουν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες, αφού είχαν έλθει σε επαφή με τους νοτιοκορεάτες τουρίστες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών στους Αγίους Τόπους.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.

Στους 35 οι νεκροί, συνολικά 5.766 κρούσματα κοροναϊού στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 438 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό στη χώρα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 5.766. Σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), καταγράφηκαν επίσης τρεις νέοι θάνατοι.

Οι ασθενείς που έχουν υποκύψει στην επιδημία της ασθένειας COVID-19, την οποία προκαλεί ο SARS-CoV-2, κοροναϊός που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, αυξήθηκαν έτσι σε 35 στη Νότια Κορέα. Η ασιατική χώρα αυτή συγκαταλέγεται σε εκείνες που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση δημόσιας υγείας που συνεχίζει να προκαλεί η συνεχιζόμενη εξάπλωση της επιδημίας.

Ιράν: 3.513 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα και 107 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 3.513, ενώ έχουν καταγραφεί 107 θάνατοι μέχρι στιγμής.

"Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν επιβεβαιωθεί 591 νέα κρούσματα της ασθένειας covid-19", επεσήμανε ο Κιανούς Τζαχανπούρ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. "Δυστυχώς 15 άνθρωποι υπέκυψαν την προηγούμενη ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συμπατριωτών μας που έχουν πεθάνει λόγω του νέου κοροναϊού σε 107", πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο Ιράν θα κλείσουν για ένα μήνα έπειτα από απόφαση του υπουργού Υγείας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στη χώρα.

"Σχολεία και πανεπιστήμια θα κλείσουν ως το τέλος του (ιρανικού) έτους", στις 19 Μαρτίου δήλωσε ο Σαΐντ Ναμακί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Στις 19 Μαρτίου ξεκινούν οι διακοπές για το νέο έτος οι οποίες φέτος διαρκούν ως τις 3 Απριλίου.

Τα πανεπιστήμια του Ιράν έχουν κλείσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες σε όλη τη χώρα, όπως και τα σχολεία σε κάποιες επαρχίες.

Συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν ακολουθήσει και η Ρωσία

Oι χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) συμφώνησαν σήμερα να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, για να στηρίξουν τις τιμές εν μέσω της έξαρσης του κοροναϊού, με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει και η Ρωσία την παραγωγή της, δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε 0,6% προς τα 51,50 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση αυτή.

Η Σαουδική Αραβία είχε προτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, και τη διατήρηση των υφιστάμενων περικοπών της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που λήγουν αυτό τον μήνα, έως το τέλος του 2020. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, και άλλα μέλη του δεν έχουν ακόμη τη στήριξη της Ρωσίας για τη συμφωνία αυτή. Έως τώρα, η Μόσχα έχει δείξει ότι θα στηρίξει την επέκταση των υφιστάμενων περικοπών αλλά όχι μία μεγαλύτερη μείωση. Η Μόσχα είχε δείξει απροθυμία κατά το παρελθόν, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων (για μείωση της παραγωγής), αλλά συμφωνούσε την τελευταία στιγμή. Πηγές του ΟΠΕΚ διαμήνυαν ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη ήταν δυσκολότερες από πριν.

Η μείωση φέτος των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 20% έχει κάνει δύσκολο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των χωρών του ΟΠΕΚ, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις σημερινές τιμές. Αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφασίσουν την απόσυρση επιπλέον 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά, η συνολική μείωση της παραγωγής τους θα ανερχόταν σε 3,6 εκατ. βαρέλια ή περίπου το 3,6% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας επέστρεψε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Τετάρτη, αλλά θα επανέλθει στη Βιένη αύριο για τη διευρυμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Η ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί πολύ από την έξαρση του κοροναϊού. Οι αρχικές προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης αργού το 2020 έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, καθώς η λειτουργία εργοστασίων, τα ταξίδια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχουν περικοπεί από μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ακυρώθηκε λόγω του κοροναϊού

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αποφάσισε σήμερα να αναβάλλει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο και να μεταφέρει τη διοργάνωσή της στις Βρυξέλλες, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

«Δεδομένης της εξέλιξης της επιδημίας του Covid-19 στη Γαλλία, αποφάσισα ότι η Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας θα διοργανωθεί στις Βρυξέλλες», αναφέρει προς τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου σε επιστολή του, αντίγραφο της οποίας απέκτησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σύνοδος ολομέλειας του ΕΚ ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τη Δευτέρα βράδυ έως την Πέμπτη. Πολλές πολιτικές ομάδες εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφέρουν τη σύνοδο από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες λόγω της εξέλιξης της επιδημίας του κοροναϊού στη Γαλλία, εγείροντας τον φόβο ότι θα τεθούν σε περιορισμό στο Στρασβούργο για 14 ημέρες, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή.

Βοηθοί των βουλευτών, οι οποίοι διαμένουν ως επί το πλείστον στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν επίσης αυτή την επιθυμία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές.

Ο έβδομος θάνατος στη Γαλλία από τον κοροναϊό επιβεβαιώθηκε σήμερα το βράδυ από το υπουργείο Υγείας, ενώ 138 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών να ανέρχεται σε 423.

Στο Βέλγιο έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα μεταξύ των οποίων μόλις δύο στις Βρυξέλλες, ενώ δεν υπάρχουν θάνατοι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ομοσπονδιακής υγειονομικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο αποδεσμεύει 8,3 δισεκ. δολάρια για την καταπολέμηση του κοροναϊού

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σήμερα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δισεκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κοροναϊού, ο οποίος εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερουσία τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της έκτακτης αυτής χρηματοδότησης, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών αιρετών, η οποία ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, έως ότου, αλέξης τσίπρας, turkish airlines, πατρα, κρητη, απε, μπε, ηρακλειο, χανια, εμφάνιση, νέα, ΕΟΔΥ, γνα, εταιρεία, προσφορες, box, απε-μπε, τσιπρας, συριζα, βουλη, science, οφείλεται, iata, norwegian, air, χρεος, σοκ, turkish, virgin, group, cyrus, capital, ryanair, reuters, κορεα, οχθη, σχολεια, οπεκ, πετρελαιο, ρωσία, αποσυρση, βρυξέλλες, γαλλια, ηπα, κινηση στους δρομους, κικιλιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ξανα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ελενη, μια ημερα, χωρες, ρωσία, βελγιο, βηχας, γνα, ζωα, θανατος, ιερουσαλημ, ιος, ιραν, ισραηλ, ιταλια, καθημερινη, κινα, κωνσταντινουπολη, οικονομια, πλαισιο, πνευμονια, πτησεις, σημερινη, τα νεα, τηλεοραση, υγεια, υφεση, ωρα, capital, iata, reuters, ryanair, turkish airlines, αγορα, αγχος, αυξηση, αρθρα, αρθρο, ανθρωπος, απε, απε-μπε, απωλεια, αφορμη, εβδομαδες, βηθλεεμ, βιεννη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γριπη, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, δειγμα, δυτικη οχθη, δυτικη, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, εν μερει, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, επιθυμια, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευθυνη, έως ότου, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κογκρεσο, κρεβατια, κορωνα, λειτουργια, ληψη, μαθηματικα, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μοντελα, μοσχα, μυτη, νοσοκομεια, μπε, ομαδα, οπεκ, ομονοια, οφείλεται, οχθη, παντειο, πεμπτη, περιβαλλον, περιφερειακο, πηγη, προβληματα, πρωι, πυρετος, ροες, σαουδικη αραβια, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σιγκαπουρη, σοκ, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, ταξιδια, τιμη, τμημα, υπουργειο υγειας, τριτη, τριημερο, συμπτωματα, φοιτητης, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ωρες, air, group, ανηκει, ασφαλεια, box, cyrus, εκκλησιες, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, μελετη, μια φορα, ναος, νεκροι, norwegian, νοσοκομειο, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, science, σπηλια, σωτηρης, ταξιδι, turkish, θεια, θεματα, θεσεις, υγειας, virgin, ξεκινησε
Αναζητήσεις
ο ναος στα ιεροσολυμα θα κλεισει λογω κορονοιου
Τυχαία Θέματα