Το στοίχημα του Τσίπρα για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

13:51 5/3/2020 - Πηγή: Antinews

Το λίγο αρσενικό είναι φάρμακο, το πολύ, φαρμάκι.

Την κατάλληλη δοσολογία "εθνικής ευθύνης" και προάσπισης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σύνθετη πραγματικότητα της όξυνσης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Το τυρί και η φάκα

Στο "ζύγι" της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, βρίσκεται η ενσυναίσθηση του εθνικού κινδύνου από τη μια μεριά

και από την άλλη, η ανάγκη να κρατηθεί το μέτρο.

Με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα πολιτών που αναγνωρίζει μεν ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες και δύσκολες λύσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεούται να τις απολαμβάνει κιόλας.

Ο κ. Τσίπρας είδε το τυρί ( αυτονόητο το κλείσιμο των συνόρων , είπε και "μαντάλωσε" τους open borders του κόμματος) αλλά ανησυχεί για την "φάκα": Απαιτούνται αποστάσεις προσεκτικές από όσους εθεάθησαν με υπερβάλλοντα ζήλο να ορέγονται πολέμους με "σκάγια" από μετανάστες.

Αυτό το μείγμα επεδίωξε χθες να αποτυπώσει και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο της πολιτικής της απόφασης, καθώς "καυγάς" ή γκρίνια για την γραμμή που επέβαλε ο κ. Τσίπρας στο κόμμα ( καλώς έκλεισαν τα σύνορα στον Έβρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μαζική απόπειρα εισροής), δεν υπήρξε.

Και οι εξ ευωνύμων του (53) και "δικαιωματιστές" , έκαναν την κομματική ανάγκη, φιλότιμο ( κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ γαρ) και "κατάπιαν" το άδειασμα που τους επεφύλαξε ο πρόεδρος ένεκα πραγματισμού ( και ενστίκτου επιβίωσης για να μην γυρίσει το κόμμα στο 3% βλέποντας την πιθανότητα επιστροφής στην εξουσία, με τα κυάλια).

Ναι μεν, αλλά...

Από κει και πέρα , η γραμμή Τσίπρα, ντύθηκε και με "λούστρο" διατυπώσεων τέτοιων ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει την θέση του από "δεξιές" πρακτικές χωρίς να κινδυνεύει να εμφανίζεται απ άλλους κόσμους και καιρούς, φερμένος.

Στο κείμενο της απόφασης συνεπώς, αναφέρεται ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη μεν, "ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές" αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητη "Η προπαγάνδα του πολέμου που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες".

Ναι μεν αλλά, υπάρχει και σε έτερο απόσπασμα του κειμένου όπου χαρακτηρίζονται " πρωτοφανείς" οι κίνδυνοι που προδιαγράφονται για τη χώρα από την defacto ακύρωση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό μεν αλλά " η Κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες που υποβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλου και των νεοεισερχομένων , ενώ υποδαυλίζει τον εθνικισμό και το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην κοινωνία", αναφέρεται επακριβώς.

Οι κομματικές διαβουλεύσεις, συνεχίζονται και σήμερα: Το απόγευμα ( 4 μμ) πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου της ΚΕΑ ( οι πασοκογενείς "σύμμαχοι) στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία , την πρώτη δημόσια σε κομματικό ακροατήριο , μετά τις εξελίξεις στον Έβρο.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα