Σοβαρή υποτροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις

Ορατός είναι ο κίνδυνος να εξελιχθούν από το κακό στο χειρότερο οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απόφαση για έκδοση του ονομαζόμενου Mr.Bitcoin, Ρώσου πολίτη, Αλεξάντρ Βίνικ, στη Γαλλία.

Ως γνωστόν, η Μόσχα θεωρεί βέβαιον ότι, μετά τη Γαλλία, ο Βίνικ θα "παραδοθεί" στις ΗΠΑ. Κατά τους ισχυρισμούς της Μόσχας, οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια ασκούν

πιέσεις στην Ελλάδα για να μην επιστραφεί ο Βίνικ στη Ρωσία, και τελικά να καταλήξει στα χέρια τους. Υποστηρίζουν, δε, ότι τον θεωρούμενο ως έναν από τους καλύτερους πληροφορικάριους παγκοσμίως, τον θέλουν, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς και να του αποσπάσουν τις πληροφορίες που ενδεχομένως κατέχει σε βάρος της Ρωσίας.

Αμερικανικοί κύκλοι, μάλιστα, ισχυρίζονται - κάτι που απορρίπτει κάθετα η Μόσχα - ότι πιθανώς έχει πληροφορίες ακόμα και για την θρυλούμενη - κατά τους Δημοκρατικούς - εκλογική εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές.

Προ ολίγου, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω twitter, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ελληνική απόφαση να εκδοθεί ο Βίνικ στη Γαλλία. Κατά πληροφορίες, αναμένεται και ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ρωσική πρεσβεία αναφέρει τα εξής: "Πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος που καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου κ. Αλεξάντρ Βίννικ στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Στο πρώτο στάδιο ο κ. Βίννικ θα εκδοθεί στη Γαλλία. Ενημερώσαμε τη Μόσχα για αυτό. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίννικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε".

Πρόσφατα, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα, το Antinews επισήμανε ότι το θέμα Βίνικ ήταν ένα από τα "αγκάθια" στην ατζέντα των συνομιλιών Δένδια - Λαβρόφ. Ειδικότερα, γράφαμε: "Κατασκοπευτικό θρίλερ με τον “mister Bitcoin”. Μια υπόθεση που ελάχιστα απασχολεί την ελληνική γνώμη, σε αντίθεση με τη Μόσχα, η οποία την θέτει αρκετά υψηλά στην ατζέντα της, είναι η κράτηση στην Ελλάδα του ηλικίας 39 χρονών, Αλεξάντερ Βίνικ, του ονομαζόμενου Ρώσου "Mister Bitcoin".

Η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτο ότι κρατείται “προφυλακισμένος” (!) στη χώρα μας επί 28 ολόκληρους μήνες, σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι, η Ρωσία κρατάει χαμηλούς τόνους σε αυτό το ζήτημα, όπως και σειρά άλλων, επειδή έχει επιλέξει να διατηρήσει σε ένα ανεκτά ικανοποιητικό επίπεδο τις διμερείς σχέσεις. Παρά ταύτα, ζητάει επίμονα την έκδοση του Βίνικ στη Ρωσία και όχι σε άλλη χώρα.

Ως γνωστόν, παρόμοια απαίτηση εγείρουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η Μόσχα πιστεύει ότι, άπαξ και εκδοθεί στη Γαλλία, κατόπιν θα σταλεί “πακέτο” στις ΗΠΑ. Καθ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι σήμερα, παρά την καταστρατήγηση των ελληνικών νόμων, η Αθήνα, με διάφορα προσχήματα, ναι μεν δεν τον εξέδωσε στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά ούτε και στη Ρωσία.

Τώρα, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, το θέμα εύλογα μπαίνει από μηδενική βάση. Και είναι ένα καίριο ερώτημα, δεδομένου ότι θα παίξει – και αυτό – μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Βλέπε επίσης:

Mr. Bitcoin: Γιατί ο άνθρωπος για τον οποίο ερίζουν τρεις χώρες κάνει απεργία πείνας 90 ημέρες

Παρατράγουδα, χωρίς μπαλαλάϊκες, μεταξύ Δένδια - Λαβρόφ

Μαίνεται ο Ψυχρός Πόλεμος Ελλάδας - Ρωσίας - Πώς εμπλέκονται ΗΠΑ και «Mr. Bitcoin»

Στην «ψυχρή» Μόσχα -χωρίς Κοτζιά- με ή χωρίς ατζέντα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα