Σκοτσέζικο ντους από το ΔΝΤ για τη συμφωνία-πακέτο

Με πολύ προσεκτικά βήματα το ΔΝΤ φαίνεται να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία που θα επιτρέψουν την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, λίγο πριν την λήξη του στα τέλη Αυγούστου.

Το πλαίσιο των χθεσινών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν καταγράφει μία "στροφή" του ΔΝΤ σε βελτιωμένες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το 2023 και μετά, διευκολύνοντας έτσι την προσέγγιση

των μεσομακροπρόθεσμων εκτιμήσεων για το χρέος με εκείνες της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, όμως, το Ταμείο διατηρεί και αυξάνει τις πιέσεις για τη λήψη μέτρων τη διετία 2019-2020 καθώς συμπιέζει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τις εκτιμήσεις του, γεγονός που προδικάζει αυξημένες απαιτήσεις για την κάλυψη των στόχων μέσω του πακέτου μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις που έχει ήδη ψηφισθεί.

Αυτό φαίνεται να περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για αναθεώρηση της συμφωνίας στα σημεία αιχμής και δη στο καυτό θέμα της επίσπευσης των μέτρων μέσα στον εκλογικό κύκλο του 2029 – 2020.

Παράλληλα, όμως, η μετατόπιση του ΔΝΤ (βελτιωμένες εκτιμήσεις μεσομακροπρόθεσμα – χειρότερες βραχυμεσοπρόθεσμα) διευκολύνει πολιτικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο να κινηθούν όσον αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με μέτρα που θα καλύπτουν τους στόχους ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους αρχικά στο 15% του ΑΕΠ και στη συνέχεια στο 20%, όπως έχει αποδεχθεί το ΔΝΤ.

Το σημείο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι το κατά πόσο οι απαιτήσεις του ΔΝΤ που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τράπεζες θα προωθηθούν μειώνοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αναδιάρθρωση του χρέους ή όχι...

Την Παρασκευή η συνάντηση "κορυφής” του Washington Group με την παρουσία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ (κ. Σόλτς), του ΔΝΤ (κας Λαγκάρντ), του Eurogroup (κ. Σεντένο), της ΕΚΤ και του ESM, δημιουργεί, σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν που βρίσκονται ήδη στην Ουάσιγκτον, το περιβάλλον "για να γίνουν τα πρώτα βήματα στον σχεδιασμό της συμφωνίας-πακέτο που θα πρέπει να έχει κλείσει τον Ιούνιο...”.

"Ενα είναι πλέον βέβαιο", όπως παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες, "το ΔΝΤ επιθυμεί να μείνει στο έδαφος της συμφωνίας αυτής και θα γίνει ό,τι χρειάζεται γι' αυτό, ακόμα και αν χρειασθεί να πιεσθεί η Αθήνα λίγο περισσότερο από όσο αρχικά θα ήταν επιθυμητό...". Η πίεση αυτή, όπως διευκρινίζεται, αφορά το πακέτο των μέτρων της διετίας 2019 – 2020 η οποία για ορισμένους "κρίνεται ως υπερβολική, αλλά ίσως αποδειχθεί απαραίτητη για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου...”.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα