Σκοπιανό: Φύλλο συκής για τη Νέα Δημοκρατία η «κόντρα» Τσίπρα - Καμμένου

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ονομαζόμενο «Μακεδονικό», η Νέα Δημοκρατία αρνείται να εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της. Έτσι, έως τώρα έχει εφεύρει δεκάδες προσχήματα, τα στελέχη της αλλάζουν συνεχώς τις τοποθετήσεις τους, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Δηλαδή, κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου. Χαρακτηριστικά, η ΝΔ:

-Ξεκίνησε –και πολλά στελέχη της συνεχίζουν μέχρι σήμερα- εκφράζοντας τη θέση πως, εφόσον η κυβέρνηση έχει δυο γραμμές, τη μια του πρωθυπουργού, Α.Τσίπρα, υπέρ της επίλυσης που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και την άλλη του κυβερνητικού συμμάχου του, Π.Καμμένου, που δεν θέλει σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία», τότε όποια πρόταση κι’ αν καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

-Συνέχισε, με τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει ότι τώρα δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για επίλυση του ονοματολογικού, και καλύτερα θα ήταν να μετατεθεί στο μέλλον. Στο μεταξύ όμως πρωτοκλασάτα στελέχη του έλεγαν ότι οι συνθήκες τώρα είναι θεαματικά καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν, αφού η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πιο «διαλλακτική», ενώ και ο διεθνής παράγων ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη λύση.

-Στο ενδιάμεσο, άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε ότι είναι μονόδρομος η επίλυση βάσει των παλαιότερων θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης (2007) για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ ακροβατούσε ανάμεσα στη γραμμή «στηρίζω» τα συλλαλητήρια, αλλά «δεν το φωνάζω» κιόλας.

-Εν τέλει, από εκεί που οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, ο Κ.Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα στελέχη του που χειρίζονται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, έλεγαν «να δούμε τι θα περιέχει η συμφωνία όταν θα έλθει στη Βουλή, και θα αποφασίσουμε».

-Στο μεταξύ, βέβαια, είχαν μεσολαβήσει και δυο – τρεις συναντήσεις του αρχηγού της ΝΔ με τον «νέο Πιούροφοϊ», τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάγιατ.

Όλα αυτά δεν δείχνουν σοβαρότητα από ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο βρέθηκε επί δεκαετίες να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, και μάλιστα επί κυβερνήσεών του, «έσκασε» το ονοματολογικό. Για να μην πούμε για ποιο όνομα συζητούσαν με τα Σκόπια του –ακραίου εθνικιστή, τότε πρωθυπουργού τους, Γκρουέφσκι- μόλις προ δεκαετίας, στελέχη της ΝΔ που σήμερα κόπτονται δήθεν για το θέμα της ονομασίας (βλέπε: Η Ντόρα, ο Κουμουτσάκος, η «Μακεδονία των φούφουτων» και η «Μακεδονία - Σκόπια»).

Μέχρι και η εκπρόσωπος του κόμματος θέλει να δοκιμάσει τις επιδόσεις της στα –σοβαρότατα, πάντως- θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ποιος; Η Μαρία Σπυράκη, η οποία προ ετών, ως ευρωβουλευτής, είχε κάνει το παιδαριώδες λάθος να ρωτήσει τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, αν η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τα Τίρανα «τσάμικο ζήτημα». Κι’ αυτό, όταν είναι γνωστός ο ρόλος του Αυστριακού, αλλά και ότι αυτό το θέμα είναι «κόκκινο πανί» για την Ελλάδα (βλέπε: Έτσι “έστησαν” την ανθελληνική απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για δήθεν “τσάμικο ζήτημα”).

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Η Μ. Σπυράκη, λοιπόν, ο Α.Γεωργιάδης, ο Γ.Κουμουτσάκος, και άλλοι (μέχρις ενός σημείου και η Ν.Μπακογιάννη), είναι εκείνοι που επαναλάμβαναν και ορισμένοι αυτές τις ημέρες συνεχίζουν να το λένε, ότι εάν δεν τα βρουν ΤσίπραςΚαμμένος για ενιαία θέση στο Σκοπιανό, η ΝΔ δεν ψηφίζει την όποια πρόταση έλθει στη Βουλή. Άραγε, πίσω από αυτά τα προσχήματα θα κρυφτεί η ΝΔ, προκειμένου να αποφύγει να πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της; Ή όλα αυτά είναι φύλλο συκής για να κρύψει ότι η ηγεσία της ουσιαστικά ταυτίζεται με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό;

Διότι πρόσχημα είναι να επικαλείται η ΝΔ διχασμό στην κυβέρνηση, όταν είναι γνωστό ότι και παλαιότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς διχασμένοι ήταν γι’ αυτό το θέμα, και συγκρούστηκαν με καταλυτικές συνέπειες για την τύχη της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, και οι δύο, όπως και η αξιωματική αντιπολίτευση του Ανδρέα Παπανδρέου, είχαν όλοι τους ξεκάθαρες θέσεις. Αλλά μην πάμε μακριά. Μόλις το 2014 στην κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χάσμα χώριζε τους δυο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Ε.Βενιζέλος, μάλιστα, ο οποίος επιμένει στις θέσεις του και σήμερα, φαίνεται ότι ήταν στο εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από τον Α.Σαμαρά, ο οποίος προ μηνών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προτείνει την ονομασία «Κεντρική βαλκανική Δημοκρατία».

Ενδεικτική, εξάλλου, ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (29 – 9 - 2014), όταν επικεφαλής του ήταν ο κ.Βενιζέλος, σχετικά με δημοσιεύματα για το ονοματολογικό: «Επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι παριστάνουν τον ανήξερο ή τον έκπληκτο ωσάν να πληροφορήθηκαν τώρα -από την ομιλία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- τη θέση της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα εξής: Η θέση της Ελλάδος υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» και όχι πριν τη λέξη «Δημοκρατία» που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει κατ’ επανάληψη δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και διεθνώς σε πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις. Επί τη βάσει της θέσης αυτής μετέχει ο Έλληνας εκπρόσωπος στη διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον κ. Nimetz. Είναι, υποθέτουμε, προφανές σε όλους ότι η προσωρινή ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – Τhe former Yugoslav Republic of Macedonia), υπό την οποία εντάχθηκε η γειτονική μας χώρα στον ΟΗΕ το 1993 και με την οποία μετέχει σε πλήθος διεθνών οργανισμών, δράσεων και συναντήσεων, είναι μια σύνθετη ονομασία με επιθετικούς προσδιορισμούς πριν τη λέξη «Δημοκρατία» και όχι πριν τη λέξη «Μακεδονία». Αυτή δε η συνθέτη προσωρινή ονομασία δεν χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), αλλά στους διεθνείς οργανισμούς και στις συναντήσεις και δράσεις που αυτοί οργανώνουν και διμερώς με μεγάλο αριθμό χωρών, αλλά δυστυχώς όχι εσωτερικά, όχι στα διαβατήρια και όχι διμερώς με όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία. Αυτή είναι μια κατάσταση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αλλάξει. Η ελληνική υπεύθυνη και καθαρή θέση είναι η μόνη που οδηγεί στην αλλαγή της κατάστασης αυτής».

Κουτοπονηριές

Βέβαια, τότε, η κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου γνώριζε πολύ καλά ότι, έχοντας απέναντί της τον εθνικιστή πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, ούτε συζήτηση δεν μπορούσε να γίνει για το ονοματολογικό. Πόσω μάλλον, να επιλυθεί. Άρα, οι εκπρόσωποί της μιλούσαν πολύ ανοικτά και χωρίς ενδοιασμούς για το πρόβλημα.

Τι θα γινόταν εάν οι ΣαμαράςΒενιζέλος ήταν κυβέρνηση σήμερα, και είχαν μπει σε διαπραγμάτευση με τα Σκόπια; Θεωρητικό το ερώτημα. Η πραγματικότητα είναι ότι η τότε κυβέρνηση δεν έπεσε από κανένα Σκοπιανό. Και πιστεύει, στα σοβαρά, κανείς στη ΝΔ ότι ο Καμμένος θα εγκαταλείψει τον Τσίπρα –αν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό- για να πέσουν μαζί; Μάλλον αφελής μοιάζει αυτή η υπόθεση. Εν τέλει, ποιο είναι το χειρότερο; Να μην θέλει κάποιος να πάρει θέση απέναντι σε ένα πρόβλημα ή να δείχνει αφελής; ‘Η και τα δυο μαζί;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα