Σκωτία: Ετοιμάζεται για δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει ένα νομοσχέδιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μόλις δύο χρόνια μετά την πρώτη ψηφοφορία, που αποφάσισε να μην επιδιώξουν την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. "Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα

ανεξαρτησίας θα δημοσιευθεί για διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα", είπε. "Είμαι αποφασισμένη η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας, και να το πράξει πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ".

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα της Στάρτζον (SNP), το οποίο κατέχει την εξουσία στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας, αγωνίστηκε για να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση αυτή με 55 τοις εκατό. Το SNP στη συνέχεια αγωνίστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δημοψήφισμα του Brexit του Ιουνίου, στο οποίο η πλειοψηφία επέλεξε να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Αλλά η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψηφοφόρων απέρριψε το Brexit, με 62 τοις εκατό της να επιλέγει την παραμονή στην ΕΕ - και αυτό έδωσε νέα πνοή στην εκστρατεία για την ανεξαρτησία.

"Το Brexit θα βλάψει την οικονομία μας"

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η Στάρτζον έστειλε το ισχυρότερο μήνυμά της στη βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι - αν δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί αυτό που έχει ονομάσει "ήπια Brexit", Σκωτία θα παραμείνει ένα "αγκάθι". "Αν νομίζετε έστω και για ένα δευτερόλεπτο ότι δεν είμαι σοβαρή στο να κάνω ό, τι χρειαστεί για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας, τότε ξανασκεφτείτε το" είπε η Στάρτζον. Η Στάρτζον είπε επίσης ότι οι βουλευτές του SNP στο Westminster θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που ενεργοποιεί την τυπική διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκωτία δεν ψήφισε γι 'αυτό και έτσι ούτε οι βουλευτές μας θα το κάνουν", είπε.

"Θα εργαστούμε επίσης να πείσουμε τους άλλους - Εργατικούς, Φιλελεύθερους και μετριοπαθείς Συντηρητικούς- να ενωθούν μαζί μας σε μια συμμαχία εναντίον ενός σκληρού Brexit, όχι μόνο για τη Σκωτία, αλλά και για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. "Γνωρίζουμε ότι το Brexit θα βλάψει την οικονομία μας. Το σκληρό Brexit, θα μας απομακρύνει, όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από την ενιαία αγορά, καθώς, θα είναι καταστροφικό".

"Η μόνη εναλλακτική στο Brexit είναι το μη Brexit"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία μερική έξοδο από την ΕΕ. "Η πικρή αλήθεια είναι ότι το Brexit θα είναι ένα πλήγμα για όλους μας" είπε ο Τουσκ. "Κατά τη γνώμη μου, η μόνη εναλλακτική στο Brexit είναι το μη Brexit".

Η ανακοίνωση έφερε σε δύσκολη θέση τη Μέι, η οποία πρέπει να ικανοποιήσει το 52 τοις εκατό των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών και από το δικό της κόμμα - μερικοί από τους οποίους είναι θυμωμένοι που οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Αλλά την ίδια στιγμή η Μέι πρέπει να επιδιώξει την καταπολέμηση των αποσχιστικών συναισθημάτων στη Σκωτία, ίσως με τη χορήγηση εξαιρέσεων στη χώρα ή περαιτέρω εξουσιών. Και πρέπει να συμφωνήσει με την ΕΕ, ότι δεν θα βλάψει το εμπόριο, ρισκάροντας της περαιτέρω πτώση της στερλίνας.

abc.net.au

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα