Νέα τουρκική πρόκληση: Τα Ίμια βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, λέει το ΥΠΕΞ

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική της η Τουρκία, αυτή τη φορά με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας που απαντά στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που συνέταξε η Κομισιόν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι τα Ίμια καθώς και η θαλάσσια περιοχή και ο εναέριος χώρος γύρω από αυτά ανήκουν αποκλειστικά στην τουρκική κυριαρχία.

Εξάλλου, και όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 επικαλούμενος πληροφορίες, στην περιοχή των Ιμίων έχουν συγκεντρωθεί πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς

και του πολεμικού ναυτικού, αλλά και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα.

Η στήριξη που δίνεται εν λευκώ από την ΕΕ στα κράτη-μέλη της στις διαφωνίες τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και τους διεθνούς δικαίου, επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια στάση αντίκειται στις ίδιες της αξίες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει λάθος και απαράδεκτο η ΕΕ να βάζει τον εαυτό της σε θέση διαιτητή ή δικαστηρίου και να επιχειρεί να βγάλει μια κρίση σε θέματα κυριαρχίας κρατών με το πρόσχημα της "αλληλεγγύης της ένωσης".

Αναφορικά με τις επισημάνσεις της έκθεσης της Κομισιόν για το κυπριακό ζήτημα, το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ότι είναι μια επανάληψη των γνωστών θέσεων της ΕΕ πάνω σε μια λανθασμένη βάση λογικής. Οι απόψεις αυτές, συνεχίζει, αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων που είναι και η βασική αιτία για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και δίνουν άλλο ένα παράδειγμα της εκμετάλλευσης της συμμετοχής στην ΕΕ από τους Ελληνοκύπριους στην προσπάθειά τους για αδιέξοδο. "Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει σε μονόπλευρη και διαστρεβλωμένη κατανόηση αποκαλύπτει, όχι μόνο ότι στερείται στρατηγικής αξιολόγησης σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο αλλά ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή".

Ξεχωριστά το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η ΕΕ είναι απρόθυμη να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία, επικαλούμενο τις πολλαπλές τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμά ταυτόχρονα η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, "θεωρούμε πως η μη αναφορά στην έκθεση στην απειλή από το FETO (οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) που με δειλία επιτέθηκε στο κράτος μας, τη Βουλή και το λαό μας ήταν σημαντική έλλειψη", σημειώνεται στη δήλωση.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα