Σκεπτικισμός για τη νέα πολιτική Ομπάμα στο Ιράκ

Δεν ήταν σαφές το πώς το νέο αμερικανικό σχέδιο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θα διορθώσει τα προβλήματα του παλαιού σχεδίου, σχολιάζουν αναλυτές, έπειτα από την σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε το σχέδιο, το οποίο καλεί 450 επιπλέον στρατιώτες των ΗΠΑ για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων σε μια βάση στην επαρχία Ανμπάρ, ως έναν τρόπο για να επιταχυνθεί η πρόοδος των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΙΚ στην περιοχή και να

βελτιώσει αυτό που αποκάλεσε «επίγνωση της κατάστασης» των ιρακινών δυνάμεων - βοηθώντας τους να εκτιμήσουν το μέγεθος και την έκταση των επιθέσεων του ΙΚ. Η ιδέα ήταν να «είναι πιο ευέλικτοι, διότι, προφανώς, αυτός είναι ένα ευέλικτος εχθρός», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με αδιαφορία και σκεπτικισμό στο Ιράκ, όπου οι προσπάθειες για να οπλίσουν τους ντόπιους σουνίτες που αντιστέκονται στο ΙΚ ναυάγησαν και τα προγράμματα εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στην παραγωγή πειθαρχημένων σουνιτών μαχητών, ικανών να αμφισβητήσουν την μαχητική ομάδα. «Η αύξηση αυτή δεν έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Χισχάμ αλ-Χασίμι, ένας Ιρακινός λόγιος και ειδικός σε θέματα του ΙΚ. «Είναι ένα αδύναμο βήμα για τη μείωση της πίεσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Η αεροπορική βάση, όπου οι πρόσθετες δυνάμεις των ΗΠΑ πρόκειται να αναπτυχθούν, στο Αλ- Τακαντουμ, βρίσκεται περίπου στο μέσον μεταξύ παγιωμένων θέσεων του ΙΚ στο Ραμάντι, περίπου 40 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, και τη Φαλούτζα στα ανατολικά. Η Ελίζα Σλότκιν, υφυπουργός Άμυνας για τις διεθνείς υποθέσεις ασφαλείας, δήλωσε πως η τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή θα μπορούσε να έχει «αποτρεπτικό αποτέλεσμα» για το ΙΚ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις για την καταπολέμηση του ΙΚ από το περασμένο έτος, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την ανάπτυξη 1500 επιπλέον στρατιωτών στη χώρα. Η τελευταία αποστολή θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ σε περίπου 3.550. Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε επίσης με βαθύ σκεπτικισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο Ιράκ», δήλωσε η Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής και υποψήφια πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ανταμ Σιφ, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, προειδοποίησε σε μια δήλωση ότι η αποστολή «δεν μπορεί να επιτύχει ... αν δεν συνοδευτεί από σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση των ίδιων των Ιρακινών» και εξέφρασε την ανησυχία «ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να επεκτείνει τον αμερικανικό ρόλο στη μάχη κατά του ΙΚ, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να μη διαθέτει άδεια από το Κογκρέσο». Χιλιάδες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν από το Ραμάντι χωρίς αντίσταση, μετά την κατάληψη της πόλης από τους μαχητές του ΙΚ. Ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν διέθεταν τη «βούληση για να τους πολεμήσουν».

Ήταν επιπλέον ασαφές με ποιο τρόπο η αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσουν ιρακινούς μαχητές θα ξεπεράσει ένα άλλο κεντρικό πρόβλημα που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον Ομπάμα: την έλλειψη νεοσύλλεκτων για να εκπαιδεύσουν. «Έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε αλλά δεν υπάρχουν νεοσύλλεκτοι», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία. «Δεν γίνεται όσο γρήγορα θα έπρεπε». Ο Χασίμι είπε ότι μόνο 1.100 σουνίτες είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ΗΠΑ και κανένας από αυτούς δεν αποφοίτησε από αυτό. Συνολικά, περίπου 9.500 μαχητές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση. «Η εκπαίδευση δεν είναι μια σουνιτική ανάγκη ή απαίτηση, αλλά ο εξοπλισμός είναι», είπε ο Χασίμι.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει την παράδοση του «απαραίτητου εξοπλισμού και υλικού» στις ιρακινές δυνάμεις, στις κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά και στους μαχητές των φυλών. Υπήρξε ελάχιστη επίσημη απάντηση στο Ιράκ με την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπαντι συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματούχους. Μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συνεχίσουν να στηρίζουν το Ιράκ εναντίον του ΙΚ θα πρέπει να συνεχιστούν.

Οι Αμερικανοί σύμβουλοι άρχισαν να καταφθάνουν όταν το ΙΚ κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του βορείου Ιράκ. Ο Χασίμι, ο οποίος συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ιράκ για το ΙΚ, δήλωσε ότι ο ρόλους τους ποικίλλει από τη διαβούλευση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ως το να είναι εκπαιδευτές και εμπειρογνώμονες στις επικοινωνίες και την εναέρια αναγνώριση, τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και εμπειρογνώμονες σε φυλετικές υποθέσεις. Η εστίαση στην ανακατάληψη του Ραμάντι αντιπροσώπευε μια αλλαγή στη στρατηγική από τον Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ υποβάθμισε τη σημασία της προάσπισης της πόλης.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα