Τον σέρνουν να υπογράψει

Το Σκοτσέζικο ντους στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται και ο κόσμος παρακολουθεί άναυδος τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες. Το θέατρο σκιών έχει ακόμη πολλά επεισόδια και το σίριαλ θα λήξει στην ελληνική Βουλή.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης για πώς θα σερβίρουν τη συμφωνία που ψήνεται, και η αντίδραση του κόσμου, είναι αυτά που θα κρίνουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

και του Τσίπρα.

Από τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό φαίνεται να κυοφορείται μια σπαστή συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση αποδεχθεί πολύ σκληρά μέτρα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ. Ο Τσίπρας έκανε πίσω στον ΦΠΑ και αυξάνει τους συντελεστές καθώς πρότεινε χαμηλό 6,5% από 6% αρχικά, μεσαίο 12% από 11% και υψηλότερο 23%.

Η πρόταση κάνει λόγο για 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Τώρα κάνει πίσω και σε άλλη μια... κόκκινη γραμμή αυτή του πλεονάσματος. Φαίνεται να αποδέχεται πλεόνασμα 1% από 0,75%, κάτι που σημαίνει επιπλέον μέτρα 450 εκατ. ευρώ και συνολικά 1,8 δισ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ζητά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για 9 μήνες δηλαδή ως τον προσεχή Μάρτιο.

Γερμανική πηγή ωστόσο ανέφερε στο MNI ότι Κομισιόν και Ελλάδα εργάζονται «για μια συμφωνία υπό την έγκριση του Eurogroup» ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάζεται και έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Θα πρόκειται δηλαδή για μια φυγομαχία που θα θέσει σε ομηρία την Ελλάδα καθώς η αγωνία θα παραταθεί και η οικονομία θα βουλιάζει.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ προκειμένου να ξεκλειδώσει τη συμφωνία και να πάρει κάποια λεφτά για να μη χρεοκοπήσει. Βεβαίως είναι άγνωστο τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν αυτή η συμφωνία με τα επιπλέον μέτρα, υφεσιακού χαρακτήρα, πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και το κυριότερο πώς θα εφαρμοστούν σε μια κοινωνία που περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερες μέρες, όχι νέους φόρους, αυξήσεις και προσλήψεις.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πλέον κουρελόχαρτο και θα δούμε πώς η ξεφτίλα του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σταθεί κάποιους μήνες στην κυβέρνηση.

Το Bloomberg

Νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη θέση της Γερμανίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τόνιζε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να ανοίξει εκ νέου τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα. Υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να δεσμευθεί σοβαρά να προχωρήσει στην υλοποίηση «έστω μιας σοβαρής οικονομικής μεταρρύθμισης που ζητούν οι πιστωτές».

Αυτό που ζητά το Βερολίνο είναι στην πράξη μια σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση από την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν οι πηγές που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Την μεταρρύθμιση που ζητά, πάντως, δεν την κατονομάζουν.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg η εξέλιξη αυτή επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά της Γερμανίας, συγκριτικά με την σκληρή στάση που έχει κρατήσει έως τώρα το Βερολίνο.

Κάτι που φάνηκε σήμερα και από τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί θα επιμείνουν σε υψηλότερους φόρους για αύξηση των εσόδων και σε ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει.

Για να πείσει τους πιστωτές πως η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει χειροπιαστές κινήσεις, για παράδειγμα να φέρει στο κοινοβούλιο κάποιο νομοσχέδιο, ανέφερε μια πηγή. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν αρχές Ιουλίου.

Η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην παράταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα