Σκαναβής, Μπενέκος και εργαζόμενοι για τη σωτηρία του «Επενδυτή»

Σε διαδικασία διαπραγματεύσεων βρίσκεται η ιδιοκτησία του «Ελεύθερου Τύπου» και του «Επενδυτή» για τη συνέχιση της έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας μετά τη διάσπαση των μετόχων, Α.Σκαναβή και Δ. Μπενέκου.

Στη συνάντηση που είχε χθες η εργασιακή επιτροπή με τον Αλέξη Σκαναβή, ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της DBAS μορφοποίησε την πρότασή του για την επανέκδοση της εφημερίδας στα εξής σημεία:

1. Εφόσον υπάρξει συμφωνία στα επιμέρους σημεία και επανεκκινήσει η εφημερίδα, θα δοθεί ένα δεκαπενθήμερο σε όλους έναντι των δεδουλευμένων.

2. Εφόσον ξεκινήσει η κυκλοφορία,

θα καταβληθεί το αντίστοιχο ενός μισθού σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Το ποσό που θα καταβληθεί θα αντιστοιχεί κατά 50% στα οφειλόμενα δεδουλευμένα και 50% στον συμβατικό μισθό. Αυτό το καθεστώς θα συνεχιστεί για μερικούς μήνες, μέχρι να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα.

3. Θα υπάρχει εθελούσια έξοδος έναντι της αποζημίωσης. Το ποσό της αποζημίωσης θα μπει σε ατομική διαπραγμάτευση. «Κατώφλι» είναι το 50% της οφειλόμενης βάσει νόμου και σύμβασης αποζημίωσης και «ταβάνι» το ποσό αποζημίωσης για όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά με βάση τον σημερινό καταβαλλόμενο μισθό.

4. Όλες οι συμβάσεις του μισθολογίου μπαίνουν σε (ατομική) αναδιαπραγμάτευση με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο 50%. Η μείωση στα καταβαλλόμενα μπορεί να είναι μικρότερη με διάφορους τρόπους (μπλοκάκι, δαπάνη). Η προϋπηρεσία σε όσους μείνουν θα αναγνωριστεί, αλλά το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης θα διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όσο παλαιού και νέου μισθού.

5. Από τους 52 του μισθολογίου, 41 που προέρχονται από το παλιό μισθολόγιο (τους 63 του «Κόσμου του Επενδυτή») συνεχίζουν, αφού γίνει η αναδιαπραγμάτευση της σύμβασής τους. Για επτά συναδέλφους του μισθολογίου που προσελήφθησαν σε δεύτερο χρόνο επανεξετάζεται το εργασιακό τους καθεστώς στη γενική γραμμή της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο 50%.

6. Για 28 που εργάζονται με μπλοκάκι ή απόδειξη δαπάνης η συνεργασία θεωρείται λήξασα, θα μπουν στο πρόγραμμα σταδιακής εξόφλησης των δεδουλευμένων και η ιδιοκτησία θα επιλέξει με ποιους θα συνεχιστεί η συνεργασία. Κι αυτοί θα αντιμετωπιστούν με τη λογική της μείωσης 50%.

7. Προτείνεται κεφαλαιοποίηση μέρους των δεδουλευμένων μας, δηλαδή συμμετοχή στο κεφάλαιο της DBAS, υπό την προϋπόθεση αποδοχής της από τον έτερο μέτοχο του 50% (Μπενέκος).

8. Η εφημερίδα θα βγει με μικρότερο κόστος (120 σελίδες σύνολο, μαζί με Πασπαρτού), χωρίς το ΓΕΩ, ίσως με μηνιαίο Αγροτέρρα και με φθηνότερες προσφορές. Θα έχει φθηνή και ακριβή έκδοση. Απαράβατος όρος και η δημιουργία κανονικής ιστοσελίδας «συνεχούς πυράς».

9. Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της εφημερίδας, εφόσον υπάρξει συμφωνία ή σιωπηρή αποδοχή των παραπάνω σημείων, είναι να αποσυρθούν τα ασφαλιστικά μέτρα (οι προσωρινές διαταγές).

Η αντιπρόταση των εργαζομένων έχει τον χαρακτήρα μερικών ελάχιστων κόκκινων γραμμών και αποτελεί πρόταση εργασίας προς τη συνέλευση που θα έχει τον τελικό λόγο.

1. Άμεση καταβολή ενός μισθού έναντι των δεδουλευμένων (4-8 μηνών) και καταβολή ενός ακόμη μισθού σε βάθος 3-4 εβδομάδων (Σκαναβής: 15ήμερο + 1 μισθός).

2. Διαχωρισμός των δεδουλευμένων, που αφορούν όλους τους συναδέλφους (μισθωτούς και μπλοκάκι), από την καταβολή των αμοιβών από τη στιγμή που ξεκινήσει η εφημερίδα. Σταδιακή εξόφληση για όλους σε βάθος 6 μηνών (Σκαναβής: χρόνος και πλέον, 50% δεδουλευμένα, 50% μισθός)

3. Νέες ατομικές συμβάσεις, για όσους μείνουν στην εφημερίδα: Έναντι του 50% μείωση μισθολογικού κόστους που προτείνει ο Αλ. Σκαναβή, αντιπροτείνονται καταβαλλόμενες αποδοχές κοντά στα σημερινά επίπεδα, αλλά με εναλλακτικές μορφές μείωσης του τελικού μισθολογικού κόστους μέχρι το 70% των σημερινών.

4. Εθελούσια έξοδος: οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση τις καταβαλλόμενες σήμερα αποδοχές (ενσωματώνουν μειώσεις 15%) και σε καμία περίπτωση να μην πέσουν κάτω από το 70% της προβλεπόμενης από τη σύμβαση και τον νόμο. Για τις πολύ μικρές αποζημιώσεις μηδενικό κούρεμα.

5. Αναγνώριση δικαιωμάτων αποζημίωσης: με ανάλογο τρόπο να υπολογίζεται η αποζημίωση για όσους μείνουν στην εφημερίδα και έχουν αναγνώριση προϋπηρεσίας βάσει των ατομικών συμβάσεων με τη DBAS.

6. Συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρείας (είναι πρόταση Σκαναβή): θα συζητηθεί εφόσον υπάρχει νομική δυνατότητα και όταν έρθει συγκεκριμένη πρόταση από τους μετόχους.

7. Άρση ασφαλιστικών- προσωρινών διαταγών: θα γίνει σε τρεις μήνες και εφόσον έχει κριθεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος και η αξιοπιστία των δεσμεύσεων.

8. Το μείζον ζήτημα για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία είναι ποιος εγγυάται την τήρησή της από πλευράς DBAS, ήτοι ποιος την εκπροσωπεί νόμιμα, με δεδομένο ότι σήμερα η εταιρεία είναι ακέφαλη (έχει παραιτηθεί η διοίκηση και οι μέτοχοι του 50% έκαστος δεν παίρνουν πρωτοβουλία αναπλήρωσης).

Η στάση του Δημήτρη Μπενέκου

1. Η πρόταση Σκαναβή τον βρίσκει κάθετα αντίθετο, αφού τη θεωρεί οικονομικά, εκδοτικά και δημοσιογραφικά επικίνδυνη.

Κατά την γνώμη του θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, θα διευρύνει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και εντέλει θα απαξιώσει πλήρως και οριστικά την όποια αξία και κύρος του ονόματος της εφημερίδας.

Προτείνει τη μακροχρόνια εκχώρηση του δικαιώματος χρήσης των τίτλων στους εργαζόμενους (πιθανόν σε εταιρικό τους σχήμα, σε φυσικά πρόσωπα ή ό,τι άλλο αποφασίσουν) με αντάλλαγμα που πιθανόν να έχει την μορφή μικρού μηνιαίου “μισθώματος-τιμήματος”, το οποίο είτε θα καταβάλλεται στην DBAS, είτε θα συμψηφίζεται και θα εκπίπτει από τις υφιστάμενες οφειλές προς αυτούς (τους εργαζομένους).

Προφανώς μια τέτοια διαδικασία, αν υπάρξει καταρχήν συμφωνία (Σκαναβή) και ενδιαφέρον (εργαζομένων) θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα