Σιίτες στην ανακατάληψη του Ραμάντι

Η χρήση σιιτών ανταρτών στην προσπάθεια ανακατάληψης της ιρακινής πόλης Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος κινδυνεύει να αυξήσει την θρησκευτική αιματοχυσία, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως φαίνεται όμως Ουάσινγκτον και Βαγδάτη δεν έχουν άλλες επιλογές.

Η προοπτική ανακατάληψης του Ραμάντι με τη βοήθεια παραστρατιωτικών δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν υπογραμμίζει τις περιορισμένες επιλογές της Ουάσιγκτον να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, με την αδύναμη εξουσία του πρωθυπουργού

Χάιντερ αλ-Αμπάντι, έναν εθνικό στρατό που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και μια Τεχεράνη όλο και πιο δυναμική.

Η κατάληψη του Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις πολύμηνες αεροπορικές επιδρομές υπό τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές συμβουλές, σηματοδότησε μια σημαντική ήττα για τον ιρακινό στρατό. Ο Αμπάντι αμέσως στράφηκε προς τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες έχουν γίνει η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ από όταν κατέρρευσε ο εθνικός στρατός τον περασμένο Ιούνιο μετά τις απανωτές νίκες του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 3000 Σιίτες μαχητές πολιτοφυλακών έφθασαν τη Δευτέρα σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ με τη σουνιτική πλειοψηφία, που είναι εδώ και καιρό ένα κέντρο αντιπολίτευσης για την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, χαρακτήρισε το Ραμάντι «πυριτιδαποθήκη» και είπε ότι οποιαδήποτε χρήση πολιτοφυλακής θα «πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ-πολύ ήπια». Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον ήταν βαθιά διχασμένη σχετικά με τη συμμετοχή σιιτών ανταρτών με διασυνδέσεις στο Ιράν, έναν ανταγωνιστή των ΗΠΑ που έχει επεκτείνει την επιρροή του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μετά την ανακατάληψη του Τικρίτ με επικεφαλής σιίτες μαχητές τον περασμένο μήνα, έγιναν λεηλασίες και βίαιες ενέργειες στη σουνιτική ιρακινή πόλη, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.

«Υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνησή μας που βλέπουν οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιράν ως ανάθεμα. Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι η σιιτική συμμετοχή θα ενισχύσει τη μισαλλόδοξη βία. Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ένας Αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών είπε πως μια ανησυχία αφορά το ότι και το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή των σιιτικών πολιτοφυλακών για να προκαλέσει θρησκευτική έχθρα.

Κίνδυνος αποξένωσης των σουνιτών

Αλλά η πραγματικότητα, λένε οι αναλυτές, είναι ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν φαίνεται να έχει αρκετές σουνιτικές δυνάμεις στη διάθεσή της για να κάνει μια επίθεση στο Ραμάντι.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άρχισε να βομβαρδίζει διστακτικά στόχους του Ισλαμικού Κράτους πέρυσι, όταν άρχισε να καταλαμβάνει μέρη του Ιράκ, αλλά έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία του να μην αφήσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση που ορκίστηκε να τελειώσει όταν έγινε πρώτη φορά πρόεδρος.

Η απώλεια του Ραμάντι έρχεται ένα μήνα μετά τη θερμή υποδοχή του Αμπάντι από τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον και την επιθυμία του να γεφυρώσει τη σεχταριστική διαίρεση του Ιράκ και να σφυρηλατήσει έναν ισχυρό εθνικό στρατό για να αναλάβει τον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. «Εμείς ποτέ δεν προσπαθήσαμε να τους σταματήσουμε», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος για τους σιίττες αντάρτες του Αμπαντι. «Πρέπει να πολεμάς με τον στρατό που έχεις και αυτός είναι ο στρατός που έχουμε». Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν «όλα τα στοιχεία» των δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των σιιτών ανταρτών που είναι ονομαστικά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Οι φρικαλεότητες των σιιτών ανταρτών θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους. Ο γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τους πιο έντονους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, χαρακτήρισαν την πτώση του Ραμάντι «μια θλιβερή υπενθύμιση της αναποφάσιστης αεροπορικής εκστρατείας αυτής της κυβέρνησης» και μια ευρύτερη έλλειψη στρατηγικής. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τους υποστηριζόμενος από το Ιράν σιίτες αντάρτες που προωθούν μια επίθεση. «Όποια και αν είναι η επιχειρησιακή επιτυχία της (σιιτικής) πολιτοφυλακής στο Ανμπάρ θα την υπερέβαινε κατά πολύ η στρατηγική ζημία που προκλήθηκε από τον βίαιο σεχταρισμό και τον φόβο και την καχυποψία που εκτρέφει μεταξύ των ιρακινών σουνιτών», είπαν.

«Καθώς ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε τα κράτη του Κόλπου είναι πρόθυμα να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις και με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις σε σύγχυση, το Ιράκ δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις πολιτοφυλακές» δήλωσε ο Bruce Riedel, πρώην ανώτερος εμπειρογνώμονας της CIA στην περιοχή που είναι τώρα στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. «Το ελάττωμα στη στρατηγική συμμαχία κατά το τελευταίο έτος είναι οι αδύναμες επίγειες δυνάμεις. Με δεδομένους τους περιορισμούς σχετικά με τις ΗΠΑ και τους άραβες συμμάχους τους, η μόνη βιώσιμη επιλογή επί του εδάφους είναι οι σιίτες Ιρακινοί υπό την καθοδήγηση των Ιρανών», είπε. «Φυσικά, αυτό θα αποξενώσει τους σουνίτες - τόσο στο Ιράκ όσο και στη Σαουδική Αραβία – αλλά η Βαγδάτη δεν έχει άλλη σοβαρή επιλογή».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα