Σφοδρή αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ στη βουλή

Με την λέξη "ντροπή" ο Κωστής Χατζηδάκης καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του υποκρισία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε σχετικώς με την διάταξη για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην ΔΕΗ. Μάλιστα, κατέθεσε έγγραφο που αποδεικνύει

ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το ίδιο στην θυγατρική της επιχείρησης "ΔΕΗ Ανανεώσιμες".

Ο κ. Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων" και προσθέτοντας πως η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία του 70, δεν είναι κρατικό μονοπώλιο. "Δεν στενοχωριέστε που παραλάβατε τη ΔΕΗ με μερίδιο 96% και την δώσατε με μερίδιο 71% και χάσατε 640.000 πελάτες με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα; Αν εσείς το ανέχεστε, εμείς δεν το θέλουμε. Να έρχεται κάθε τρεις και λίγο ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και να ζητά από τους Έλληνες πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη" είπε.

Αναφέρθηκε στον Κανονισμό εργασίας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. "Πηγαίνετε στο αρ. 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση. «Κάνουμε ότι χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ. Γιατί αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα" και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι χάρισε πάνω από 600.000 πελάτες της ΔΕΗ σε ιδιώτες" είπε.

Αναφορικώς με το θέμα της αντισυνταγματικότητας που ήγειρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε και την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κι ακόμη αναφέρθηκε στον νόμο του 2006 για τον ΟΤΕ που θέτει τις βάσεις για ένα αντίστοιχο εργασιακό καθεστώς, σημειώνοντας: "Να δούμε λοιπόν, πως πάει σήμερα ο ΟΤΕ και πως πάει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έπεσε θύμα του κρατισμού και του λαϊκισμού». Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε οκτώ Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται μισθολογικές διαφοροποιήσεις εάν υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

«Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον».

ΔΕΗ ανοίγει συνολικά ένα νέο κεφάλαιο για να μείνει όρθια, να σταθεί στον ανταγωνισμό και να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές" κατέληξε στην τοποθέτησή του.

"Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύς νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι μέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι "μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου" και προσέθεσε: "Η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει την ΔΕΗ".

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η διάταξη αυτή, προσβάλλει και την ειδικότερη έκφραση αρχής της ισότητας για ίση αμοιβή και ίση εργασία του Συντάγματος, προωθεί αυθαίρετες διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ προσκρούει και σε άλλο συνταγματικό δικαίωμα για την συνδικαλιστική ελευθερία.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ».

Η Αντιπολίτευση

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας η οποία αφορούσε κυρίως την άρση της μονιμότητας όσων προσληφθούν από εδώ και στο εξής στην ΔΕΗ και τις θυγατρικές της και γενικά τις αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το ΚΚΕ.

"Η επιστημονική υπηρεσία Βουλής αξιολογεί ότι οφείλουμε προβληματισμό ως εθνική αντιπροσωπεία και η στάθμιση πρέπει να αναζητήσει ερείσματα. Στην εισηγητική έκθεση δεν βρίσκουμε έρεισμα. Κατά την νομολογία του ΣτΕ η αναζήτηση μιας επαρκούς αιτιολογίας διασώζει την συνταγματικότητα ενώ η ύπαρξη ανεπαρκούς αιτιολογία οδηγεί σε αντισυνταγματικότητα. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ γενική, γι αυτό στο ΚΙΝΑΛ δεχόμαστε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας" ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το άρθρο 3 καταπατά κάθε έννοια του Συντάγματος αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό το ενδιαφέρον και επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από τεχνάσματα αλλά από αλληλεγγύη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός αντέκρουσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και έκανε λόγο για την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει αιτήματα αντισυνταγματικότητας και ονομαστικών ψηφοφοριών προκειμένου να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων του. Υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, τονίζοντας ότι η επέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιτρέπεται όταν αυτό επιτάσσουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την επιβίωση της ΔΕΗ, διότι η κατάρρευση της ΔΕΗ μπορεί να επιφέρει συστημικούς κινδύνους τόσο στην αγορά ενέργειας όσο και στο τραπεζικό σύστημα που την έχει δανείσει. Η ΔΕΗ έχει πάνω από 10.000 εργαζόμενους, το 70% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 7 εκατ. συνδέσεις σε όλη την Επικράτεια. Η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στη ΔΕΗ είναι της τάξης των 3,957 δισ. ευρώ. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, η πτώση της ΔΕΗ θα είναι εκκωφαντική, εάν επιτρέψουμε να συμβεί, και θα παρασύρει την οικονομία συνολικά».

Η ένσταση απερρίφθη από την Ολομέλεια, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο Προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος "επί προσωπικού" στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. "Ο υπουργός είπε ανακρίβειες, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. "Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά με διμερή συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα".

Ονομαστική ψηφοφορία για οκτώ άρθρα του ενεργειακού νομοσχεδίου, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Το 'Αρθρο 3 που αφορά στις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου:

Καταργεί τον ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις της ΔΕΗ, στο όνομα της ευελιξίας και καταργεί την διαφάνεια, την ισοτιμία και την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων. Δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης της ΔΕΗ για νέους εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις. Μετατρέπει και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έχει σοβαρό πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, λόγω της μονομερούς κατάργησης της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με νόμο.

- Το 'Αρθρο 4 για τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου:

Καταργεί το πλαφόν στις αποδοχές (άρθρο 28 παρ.1 του ν.4354/2015 δηλαδή το όριο των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου) για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές της εταιρείας που προσλαμβάνονται με τις διατάξεις του παρόντος. Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για πρόσληψη γαλάζιων goldenboys στη ΔΕΗ με πολύ υψηλές αμοιβές και εμμέσως οδηγείται σε εκκαθάριση όλο το προσωπικό των διευθυντικών θέσεων.

- Το 'Αρθρο 9, που αφορά στην Πολιτική προμηθειών:

Δεν περιλαμβάνει ρητά την ικανοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά περιέχει επίσης την εξαίρεση της ΔΕΗ από το ανώτατο όριο κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων, ανοίγοντας ο δρόμος και για αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (λιμουζίνες) για τα golden boys tης ΔΕΗ.

- Με το 'Αρθρο 16 που αφορά σε ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ΑΕ -Τροποποίηση άρθρων 80ΣΤ επ ν.4001/20111:

Παραχωρείται σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία. Δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στα δίκτυα φυσικού αερίου. Το Δημόσιο δεν κρατά ούτε τον ρόλο του μετόχου μειοψηφίας, παρότι θίγονται και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Παραχωρεί το δίκτυο, δηλαδή ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερό έσοδο, χωρίς να διασφαλίζει την τροφοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και επιχειρήσεων με φυσικό αέριο. Η μονοπωλιακή διαχείριση και ιδιοκτησία του δικτύου θα ανεβάσει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν εξασφαλίζει την επέκταση του δικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.

- Με το 'Αρθρο 17 για την τροποποίηση των άρθρων 80 και 80ΙΒ του ν.4001/2011:

Καταργούνται για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ οι προβλέψεις που υπήρχαν στον 4206/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν και την απαγόρευση απολύσεων για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, για τους .

- Το 'Αρθρο 24 για το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη:

Υποβαθμίζει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας χρησιμοποιώντας υπερβολικά μεγάλο ποσοστό της γης υψηλής παραγωγικότητας για Φ/Β. Δεν είναι μόνο το 1% της γης υψηλής παραγωγικότηττας, αλλά το 1% του συνόλου της αγροτικής γης. 'Αρα πρόκειται για την κατανάλωση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου και μάλιστα ενός ανταγωνιστικού πόρου για την Ελλάδα, δηλαδή υψηλής θρεπτικής και οικολογικής αξίας αγροτικών προϊόντων.

- Με το άρθρο 42 για την τροποποίηση του άρθρου 57 του ν.4508/2017 και του άρθρου 4 του ν.4585/2018:

Δίνεται μόλις ένας μήνας προθεσμία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να γνωμοδοτήσει για τις αποφάσεις που αφορούν τον καθορισμό των εγγυήσεων που χρειάζεται να καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τα ΥΚΩ και τον ΔΑΠΕΕΠ σε σχέση με τον ΕΛΑΠΕ (απόδοση προς ΔΑΠΕΕΠ πχ του ΕΤΜΕΑΡ, του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη). Μετά την παρέλευση του μήνα τεκμαίρεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή έχει γνωμοδοτήσει.

Επανέρχεται έμμεσα προσπάθεια παράκαμψης του ρόλου της ΡΑΕ που εξασφαλίζει την καταβολή εγγυήσεων και εισπραττόμενων πόρων από τους εναλλακτικούς παρόχους. Δηλαδή προετοιμάζεται ο δρόμος για ένα νέο σκάνδαλο HELAAS ENERGA.

- Με το 'Αρθρο 44 που επιφέρει Τροποποιήσεις του ν.3468/2006:

Εξουσιοδοτείται ο υπουργός ΠΕΝ να καθορίσει με ΚΥΑ νέα προτεραιοποίηση των σταθμών ΑΠΕ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης. Η προτεραιοποίηση αφορά τα πάντα (και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, και εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης). Εκτός από τις προτεραιότητες, η απόφαση θα καθορίζει και όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς για κατηγορίες σταθμών, καθώς και τις προθεσμίες που θα έχει ο Διαχειριστής να εκδώσει μη δεσμευτική και στη συνέχεια οριστική προσφορά σύνδεσης. Η νέα προτεραιοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες έργων (πχ και βιοαέριο, και ενεργειακές κοινότητες κλπ).

Ωστόσο η εξουσιοδότηση είναι εν λευκώ. Παίρνει όλες τις εξουσιοδοτήσεις ο υπουργός χωρίς προτεραιότητες και υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να υποβαθμιστούν οι ενεργειακές κοινότητες, που έχουν προτεραιότητα με Νόμο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
δεη, βουλη, γενοπ δεη, σπηλιος λιβανος, αρθρο 44, χατζηδακης, συριζα, μονιμοτητα, θυγατρική, τσιπρας, πηγαίνετε, γενοπ, νεα δημοκρατια, χρεος, τραπεζες, οτε, βασεις, ελλαδα, αυθαιρετα, μνημονιο, συνταγμα, λοβερδος, ΚΚΕ, εκκωφαντική, ψηφοφορία, δεπα, απε, αρθρο, ΑΣΕΠ, ρητά, golden, ισχύ, ραε, δεδδηε, υκω, energa, κυα, νέα, προσφορες, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, βασεις 2011, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, δεδδηε, βουλευτες, λιβανος, αμοιβες, αναπληρωτες, ρητά, το θεμα, γενοπ, δεπα, εθνικη, εν λευκω, εξουσιοδοτηση, εργασια, θεμα, ισοτιμια, οικονομια, πλαισιο, ραε, σωκρατης, υκω, φυσικο αεριο, αγορα, αγροτικη, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, αλληλεγγυη, αοριστου χρονου, απε, γενοπ δεη, γινεται, δημοσιο, δρομος, δικτυο, δικτυα, δοθηκε, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, εκφραση, εκκωφαντική, ελευθερια, εμμεσα, ενεργεια, ενδεια, εννοια, ενσταση, ερεισμα, ερχεται, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, θυγατρική, ιση, ισχυς, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, κρατικο, κυα, λογο, παντα, οκτω, ονομα, ουσιαστικο, παιδια, προσληψεις, ρυθμισεις, ρολο, συνεχεια, σφραγιδα, τρια, ισχύ, φαμελλος, φυσικο, χερι, ψηφοφορία, δημητρης, δικαιωμα, golden, μεινει, θεματα
Τυχαία Θέματα