Σε βαρύ κλίμα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής

Μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής στην ιστορία της ΕΕ ξεκινάει απόψε στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, καθώς τα κράτη- μέλη, υπό τις απειλές των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, αντιλαμβάνονται ότι έφτασε η ώρα για άμεσες και γενναίες λύσεις στην κρίση χρέους. Η σύνοδος συγκαλείται σε βαριά ατμόσφαιρα με πολλές αβεβαιότητες, οι οποίες επιτείνονται από τις διαφωνίες των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τα συστατικά στοιχεία της μεγάλης λύσης για την ευρωζώνη, ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα θέματα είναι τόσο περίπλοκα ώστε είναι ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση και να γίνει νέα Σύνοδος πριν από τα Χριστούγεννα.

Νέες εκκλήσεις για επίτευξη συμφωνίας επί ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απηύθυναν στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το ζωτικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη επανέλαβε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ από την Ιταλία.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία αύριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μασσαλία ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο χρόνος κυλά εις βάρος μας».

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το γαλλογερμανικό σχέδιο και το κείμενο που κατέθεσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Και στα δύο σχέδια οι ενστάσεις είναι πολλές: Στο πρώτο π.χ., αρκετοί ηγέτες διαφωνούν με την εμπλοκή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη διαδικασία επιβολής ποινών στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη. Το δεύτερο, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναθεώρηση των Συνθηκών και την υπογραφή νέας συνθήκης μεταξύ των 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τις ηγεσίες διαφόρων κρατών αλλά και μεταξύ των Επιτρόπων.

Χθες, στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκε το ακανθώδες θέμα της αναθεώρησης των Συνθηκών. Η πρόταση του κ. Ρομπάι συνάντησε την αντίδραση της πλειονότητας  των Επιτρόπων και αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Τελικώς επετεύχθη συμβιβασμός ως προς τα ακόλουθα σημεία: H Κομισιόν τοποθετήθηκε κατά της ολικής αναθεώρησης των συνθηκών, δεν απορρίπτει όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις τέτοιες  ώστε να μην απαιτείται εκ νέου έγκριση με δημοψηφίσματα στα Κράτη – Μέλη ή έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, υπό την προϋπόθεση να ενισχυθεί ο EFSF και να αυξηθεί ο παρεμβατικός ρόλος της Ε.Κ.Τ. Η πρόταση για αναθεώρηση των Συνθηκών συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, των Αντιπροέδρων Βίβιαν Ρέντιγκ και Γιοακίμ Αλμούνια, όπως και άλλων Επιτρόπων. Η κυρία Δαμανάκη επισήμανε ότι είναι λάθος η αναθεώρηση των Συνθηκών, ότι δεν οδηγεί την Ευρώπη σε θετική διέξοδο και ότι πρέπει να

Keywords
Τυχαία Θέματα