Σε κατάσταση πανικού οι αγορές λόγω κορωναϊού

20:38 9/3/2020 - Πηγή: Antinews

Σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει οι αγορές, καθώς η επιδημία του κοροναϊού εξαπλώνεται ταχύτατα.

Στην ευρωζώνη, οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τα περίφημα CDS, σημείωσαν σήμερα κατακόρυφη άνοδο.

Η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να εξαγγείλει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος. Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters,

φαίνεται να ζητά από τη Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα από τον SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ), μέτρα χαλάρωσης της τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιδείξουν ελαστικότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με αυτή του 10ετούς τίτλου να αγγίζει το 1,9% από το 1,4% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς εκτινάχθηκε στο 1,34%, από 0,74% και του 15ετούς ομολόγου στο 2,22% από 1,83%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,73%, από 1,42% την Παρασκευή έναντι -0,85% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58% από 2,13%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1440 δολάρια, από 1,1291 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα αναγκάσει τη Fed να προβεί σύντομα σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς, τουλάχιστον κατά 0,75%. Αποφάσεις μείωσης επιτοκίων και ενδεχόμενης αύξησης του ύψους των αγορών τίτλων από το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ το μήνα, πιθανόν θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσκεψή της στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα μόνον με μέτρα νομισματικής πολιτικής. Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ότι στις ΗΠΑ θα ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1456 δολάρια.

"Μαύρη Δευτέρα" για τα Χρηματιστήρια

Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου Αθηνών με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2018, εν μέσω εικόνας χάους στις διεθνείς αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, ενώ αναταραχή προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» κατά 30% της τιμής του πετρελαίου.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων και έκλεισε στις 593,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,39%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2018 (593,05 μονάδες), ενώ από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 35,30%.

Με βαριές απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-26,87%), της ΔΕΗ (-24,24%), της Aegean Airlines (-22,86%), της Εθνικής (-20,34%), της Τιτάν (-19,75%), της Viohalco (-19,63%), της Ελλάκτωρ (-19,15%) και της Πειραιώς (-18,86%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Κατασκευών (-22,96%) και των Πρώτων Υλών (-19,71%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 16,95%.

Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.

Καταρρέουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Χάνοντας πάνω από ένα τέταρτο της αξίας τους, οι τιμές πετρελαίου οδεύουν σήμερα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές της σε μια αγορά που έχει ήδη κλονιστεί από τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια ζήτηση.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής αργού τον επόμενο μήνα αφού η Ρωσία αντιτάχθηκε σε μια ακόμα σημαντική μείωση της παραγωγής της οποία πρότεινε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ καταποντίστηκαν σημειώνοντας πτώση κατά 11,38 δολάρια ή 25%, στα 33,89 δολάρια το βαρέλια στις 09:32 ώρα Ελλάδας, αφού υποχώρησαν νωρίτερα στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, όταν οι τιμές μειώθηκαν στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το αμερικανικό αργό WTI κατακρημνίστηκε με πτώση κατά 11,12 δολάρια, ή 27%, στα 30,16 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξε τα 27,34 δολάρια, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Η τιμή του αμερικανικού αργού οδεύει πιθανόν προς τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση του, ξεπερνώντας της βουτιά 33% που σημείωσε τον Ιανουάριο του 1991.

«Η χρονική συγκυρία αυτού του περιβάλλοντος χαμηλότερων τιμών αναμένεται να περιοριστεί σε κάποιους μήνες εκτός κι αν ο συνολικός αντίκτυπος του ιού στην παγκόσμια αγορά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη πυροδοτήσει την επόμενη ύφεση», σχολίασε ο Κιθ Μπάρνετ, αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυσης στην ARM Energy στο Χιούστον.

Η αποδόμηση της ομάδας ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τα μέλη του ΟΠΕΚ συν άλλους παραγωγούς μεταξύ των οποίων η Ρωσία, τερματίζει τρία και πλέον χρόνια συνεργασίας για τη στήριξη της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο μετά την εκπνοή της ισχύουσας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στα τέλη Μαρτίου, δήλωσαν δύο πηγές χθες στο Reuters.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο, επειδή δεν τάχθηκε υπέρ των μειώσεων στην παραγωγή που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ.

Η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί έδωσαν μάχη σαν αυτή για μερίδιο στην αγορά ήταν μεταξύ του 2014 και του 2016 σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν παραγωγή από τις ΗΠΑ, που έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου.

«Η συμφωνία ήταν ανέκαθεν καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο Ματ Στάνλεϊ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Starfuels στο Ντουμπάι.

Η Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο για όλα τα κλάσματα πετρελαίου προς όλους τους προορισμούς κατά 6 έως 8 δολάρια το βαρέλι.

«Η πρόγνωση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα πιο δυσοίωνη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, όταν ξεκίνησε τελευταία φορά ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς συμπίπτει με σημαντική κατάρρευση στη ζήτηση πετρελαίου λόγω του κοροναϊού», ανέφερε η Goldman Sachs.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την επιδημία έχουν προκαλέσει προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και έχουν μειώσει τις παραδόσεις προς τη χώρα που έχει τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Η Goldman Sachs και άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για την αύξηση της ζήτησης, με την Morgan Stanley να προβλέπει ότι η Κίνα θα έχει μηδενική αύξηση της ζήτησης το 2020. Η Goldman προβλέπει μείωση κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια ζήτηση.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για το μπρεντ στα 30 δολάρια το βαρέλι για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Την ίδια ώρα, το δολάριο κατέγραψε σημαντική πτώση έναντι του γεν, οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν βουτιά ενώ η τιμή του χρυσού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Moody’s: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι ο κοροναϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Η υπόθεση που κάνει ο οίκος στο βασικό σενάριό του είναι ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού και, ίσως, ο πιο ζεστός καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο την άνοιξη και το καλοκαίρι θα επιτρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, ο Moody's έχει καταρτίσει και ένα δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο αφορά μία εκτεταμένη και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο σενάριο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της G-20 συνολικά περιορίζεται στο 1,4%, της Ευρωζώνης στο 0,4% και των ΗΠΑ στο 0,9%, ενώ προβλέπεται και στην περίπτωση αυτή ανάκαμψή του για το 2021 - στο 2,7% για τη G-20, στο 1,4% για την Ευρωζώνη και το 1,8% για τις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού οδηγεί σε ταυτόχρονα σοκ προσφοράς και ζήτησης. Αναμένουμε τα σοκ αυτά να επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο Moody's. «Η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι αβέβαιη για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φόβος της μετάδοσης θα μειώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο χρόνο χρειασθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να επανέλθουν στην κανονική δραστηριότητά τους, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος», προσθέτει.

O Moody's αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, σημειώνοντας ότι «όσο περισσότερο χρόνο επηρεασθεί η οικονομική δραστηριότητα από την έξαρση του ιού, τόσο περισσότερο θα κυριαρχεί το σοκ ζήτησης και θα οδηγεί σε υφεσιακές δυναμικές». Για τα μέτρα που λαμβάνουν ή ετοιμάζονται να λάβουν οι χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό, ο οίκος αναφέρει ότι θα περιορίσουν τη ζημιά. «Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα βοηθήσουν να περιορισθεί η ζημιά στις επιμέρους οικονομίες. Οι ανακοινώσεις από τις δημοσιονομικές Αρχές, τις κεντρικές τράπεζες και του διεθνείς οργανισμούς έως τώρα υποδηλώνουν ότι η αντίδραση της πολιτικής θα είναι πιθανόν ισχυρή στις επηρεαζόμενες χώρες», σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αγορες, γεκ τερνα, aegean airlines, goldman sachs, cds, ΕΚΤ, reuters, τραπεζες, ηδατ, fed, ηπα, αθηνα, πετρελαιο, γεκ, τερνα, δεη, aegean, dax, συγκεκριμένο, οπεκ, ρωσία, ελλαδα, κιθ, energy, ματ, sachs, morgan, γεν, καιρος, καλοκαιρι, σοκ, προσφορες, εθνικη τραπεζα, χρηματιστηριο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, η ημέρα της γης, 600 δις, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, ρωσία, ημερησια, ηπα, ισοτιμια, ισοτιμια ευρω, ιταλια, κινα, ντουμπαι, οικονομια, πειραιως, ρυθμος, σημερινη, τιταν, υπουργειο οικονομικων, υφεση, ωρα, aegean, aegean airlines, cds, reuters, αγορα, αυξηση, ανοιξη, απε, εβδομαδες, βρισκεται, γεκ τερνα, γεκ, γεν, γινει, δευτερο, διαστημα, δολαριο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, εξυπηρετηση, ετων, ζημια, ζητα, ζοφερο, ιδια, υποθεση, κιθ, κλασματα, ματ, μηνες, μειωση, οπεκ, οικος, πεμπτη, προβληματα, σαουδικη αραβια, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σοκ, σχεδια, τερνα, τιμη, τρια, φοβος, φοντο, φρανκφουρτη, φορα, ωρα ελλαδας, dax, εξαγωγες, energy, fed, goldman sachs, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, morgan, πεφτοντας, πηγες, sachs, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα