΄Εντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα - Στα 84 συνολικά

18:09 9/3/2020 - Πηγή: Antinews

Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδας μας, ακόμα και κρουσμάτων που δεν προέρχονται από ήδη γνωστές πηγές μετάδοσης, θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 84.

Πρόκειται για 81 Έλληνες και 3 ξένους υπηκόους. Τα 56 κρούσματα σχετίζονται

με τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν ταξιδιώτες και άλλοι 9 επαφές των ταξιδιωτών αυτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 27 άτομα νοσηλεύονται, ένας εκ των οποίων με σοβαρή πνευμονία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. Σε απομόνωση στο σπίτι τους, σε καλή κατάσταση, παρακολουθούνται 57 άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο κ. Τσιόδρας, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε 4 κρούσματα που δεν έχουν κανένα ιστορικό έκθεσης, δηλαδή πιο απλά, δεν σχετίζονται με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού σε αυτούς.

Γίνεται ιχνηλάτηση επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα, και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Από τις ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας στην κοινότητα.

Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ακόμα μία φορά για τήρηση των κανόνων υγιεινής σε συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αναφέροντας το παράδειγμα των δημοτικών συμβουλίων, ενώ είπε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.

ΥΠΑ: Αναστέλλονται έως 23 Μαρτίου 2020, οι πτήσεις από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια από και προς την Β. Ιταλία

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες, από σήμερα 9 Μαρτίου έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή «η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προχωρά ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID19 στην προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Η σχετική NOTAM ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές (Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto)».

Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

Ιταλία και Γαλλία ζητούν ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικών μέτρων

Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μέτρα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα του κοροναϊού στις οικονομίες της Ένωσης.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί χειρότερα από την κρίση στην Ευρώπη, καθώς έχει καταγράψει 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, και η Ρώμη έθεσε χθες, Κυριακή, σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του εύπορου βορρά της.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες της στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Σε χωριστή δήλωσή του, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «η κυβέρνηση δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να εξασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων θα συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συντονισμό με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Οι ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊου.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κοροναϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Έξι έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην Ιταλία και δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι σε άλλη φυλακή, καθώς η αναταραχή επεκτείνεται στις ιταλικές φυλακές αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα μεγάλο μέρος του εύπορου βορρά της που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός που μέχρι χθες είχε σκοτώσει 366 ανθρώπους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ιταλικής διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων Φραντσέσκο Μπαζεντίνι δήλωσε πως τρεις έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε φυλακή στη βόρεια πόλη Μοδένα και τρεις άλλοι αφού μεταφέρθηκαν απ' αυτή τη φυλακή.

«Υπήρξε σειρά εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπαζεντίνι. Βίντεο που μεταδόθηκαν από την ιταλική τηλερόραση έδειχναν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έξω από τη φυλακή, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Το συνδικάτο των δεσμοφυλάκων Sappe ανακοίνωσε πως δύο δεσμοφύλακες πιάστηκαν όμηροι από τους κρατουμένους στη Παβία της βόρειας Ιταλίας και απελευθερώθηκαν έπειτα από επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία.

Με έκτακτο διάταγμα, που εξέδωσε χθες, Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.

Η Μόντενα και η Παβία βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν πως δύο από τους θανάτους στη Μόντενα προκλήθηκαν από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαρμάκων που οι κρατούμενοι βρήκαν σε ιατρεία φυλακών, ενώ ένας τρίτος φυλακισμένος βρέθηκε νεκρός και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Η αναταραχή στις φυλακές μπορεί να εντείνει την πολιτική πίεση που ασκείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Οι πύλες των φυλακών δεν πρέπει να ανοίξουν με δικαιολογία της εξεγέρσεις».

Στο μεταξύ, στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη χρειάζεται να καταρτίσει ένα «μαζικό» σχέδιο οικονομικής τόνωσης για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Ο Λεμέρ δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter πως το ποσό που χρειάζεται για το σχέδιο τόνωσης θα συζητηθεί στη διάρκεια συνεδρίασης με τους ευρωπαίους ομολόγους του στις 16 Μαρτίου.

Ο Λεμέρ δήλωσε ακόμη πως ο κοροναϊός μπορεί να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας κάτω από το 1% το 2020. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για αύξηση 1,3%.

Πάνω από 200 νέα κρούσματα στη Γερμανία. Έκτακτη σύνοδος στη Βρετανία

Σε 210 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφηκαν σήμερα στη Γερμανία, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 1.112 από 902 που ήταν χθες Κυριακή, σύμφωνα με το ίδιο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, 484, εντοπίζεται στην δυτική περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Παράλληλα στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου που θα διεξαχθεί για να εξετάσει η κυβέρνηση αν θα υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Η Βρετανία έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει 3 θανάτους και 278 κρούσματα του νέου κοροναϊού. Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της χώρας, η Tesco, περιόρισε την αγορά σε μεγάλη ποσότητα κάποιων προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται τα αντισηπτικά τζελ και μαντηλάκια, τα μακαρόνια και το γάλα μακράς διαρκείας.

"Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού συνεχίζει να αυξάνεται στη Βρετανία και στον κόσμο", δήλωσε ο Τζόνσον. "Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις για να προστατεύσουμε το κοινό βάσει των πιο πρόσφατων επιστημονικών συστάσεων".

Η βρετανική επιστημονική ομάδα έκτακτης ανάγκης συμπέρανε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός αυτός είναι πιθανό να εξαπλωθεί σημαντικά και η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα αν θα περάσει στην λεγόμενη "φάση καθυστέρησης" του νέου κοροναϊού που προβλέπει το σχέδιό της.

Καθώς τα ράφια ορισμένων σουπερμάρκετ της Βρετανίας άδειασαν από βασικά αγαθά όπως χαρτί υγείας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας που θα επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια να κλείσουν τα μουσεία, οι γκαλερί ή οι αίθουσες συναυλιών ή να δοθεί εντολή για την ματαίωση αθλητικών εκδηλώσεων ή για τη διεξαγωγή τους χωρίς κόσμο.

"Δεν βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC. "Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχει κοινό σε τέτοιες εκδηλώσεις ή να ματαιωθούν σε αυτό το στάδιο, αλλά η κατάσταση τελεί πάντα υπό εξέταση", πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να προβαίνουν στη μαζική αγορά τροφίμων.

"Είμαστε βέβαιοι ότι τα σουπερμάρκετ μας διαθέτουν τις απαραίτητες αλυσίδες ανεφοδιασμού για να παραμείνουν τα ράφια γεμάτα", υπογράμμισε.

Σε 237 ανήλθαν οι νεκροί στο Ιράν

Συνολικά 237 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κοροναϊό και 7.161 έχουν προσβληθεί από αυτόν στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ στην κρατική τηλεόραση.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται 595 νέα κρούσματα και 43 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες. Το Ιράν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τη νόσο εκτός Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός.

Παράλληλα ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν έχει αφήσει ελεύθερους περίπου 70.000 κρατούμενους λόγω της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

"Στον βαθμό που δεν δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία η απελευθέρωση κρατουμένων θα συνεχιστεί", πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον Mizan, τον ιστότοπο του δικαστικού σώματος.

Ο Ραϊσί δεν διευκρίνισε αν ή πότε αυτοί που αφέθηκαν ελεύθεροι θα χρειαστεί να επιστρέψουν στη φυλακή.

Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόστιμο έως και 500.000 ριάλ (περίπου 116.000 ευρώ) σε όποιον δεν δίνει σωστές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του στα σημεία εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Κίνα: Προς σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Σταδιακή επαναλειτουργία της Disneyland ή των καταστημάτων IKEA, κλείσιμο νοσοκομείων εκστρατείας: η Κίνα κατευθύνεται προς μία πολύ σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από ενάμισι μήνα ισχύος δρακόντειων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.

Η χώρα όπου γεννήθηκε ο νέος ιός τύπου κορώνα στο τέλος του 2019 διαπιστώνει υποχώρηση της επιδημίας εδώ και λίγες εβδομάδες στο έδαφός της, την ώρα που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν δρακόντεια, και πολλοί κάτοικοι προτιμούν να παραμένουν στα σπίτια τους, κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι πεζοί και αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Πεκίνου.

Η κίνηση στην κινεζική πρωτεύουσα παραμένει πολύ μειωμένη σε σχέση με την συνήθη εικόνα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν σχεδόν άδεια, ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς προστατευτική μάσκα.

Ομως, στην Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων όπου εμφανίσθηκε ο ιός, πολλές ενδείξεις δημιουργούν ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας που επιβλήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου.

Το αεροδρόμιο της πόλης ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα στελέχη του επέστρεψαν στην εργασία τους, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο επανάληψης των πτήσεων.

Οι υπάλληλοι όλων των αεροδρομίων της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, έχουν λάβει από την Πέμπτη εντολή να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Απόδειξη της υποχώρησης της επιδημίας στην Ουχάν, τα 14 από 16 νοσοκομεία εκστρατείας που άνοιξαν για τους προσβληθέντες από την νόσο κατοίκους έχουν κλείσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν εγκατεστημένα σε εργοστάσια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκθεσιακό πάρκο.

Σε ολόκληρη την Κίνα, 19.000 ασθενείς παραμένουν σε νοσηλεία, έναντι 58.000 στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας υπαινίχθηκε την Παρασκευή ότι ο αποκλεισμός της επαρχίας Χουμπέι θα λάβει προσεχώς τέλος.

«Η ημέρα που όλο ο κόσμος περιμένει δεν πρέπει να είναι και τόσο μακριά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντινγκ Σιαντζιάνγκ , αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι εκφράζουν την ανυπομονησία τους για την άρση των μέτρων που θα τους επιτρέψει να βγουν από τα σπίτια τους , κυρίως στις ζώνες της επαρχίας όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα εδώ και εβδομάδες.

Η επίσκεψη υψηλόβαθμης αξιωματούχου του κομμουνιστικού καθεστώτος την περασμένη εβδομάδα διαταράχθηκε από εκδηλώσεις αποδοκιμασίας, με τους αποκλεισμένους κατοίκους να παραπονούνται για προβλήματα τροφοδοσίας.

Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι έδωσαν εντολή στην επιχειρήσεις να μην επαναλειτουργήσουν πριν από τις 10 Μαρτίου. Ωστόσο, απαραίτητες επιχειρήσεις, όπως τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία, παρέμειναν ανοικτά.

Στην Σανγκάη, το σύμπλεγμα της Disneyland επαναλειτούργησε τμηματικά σήμερα. Το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό, αλλά «περιορισμένος αριθμός» καταστημάτων, εστιατορίων και ένα ξενοδοχείο άνοιξαν στο κοινό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος.

Ο όμιλος IKEA ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι επαναλειτούργησαν περισσότερα από τα μισά από τα τριάντα καταστήματά του στην Κίνα.

Η Νότια Κορέα περνάει σε μια "σταθερή φάση" στο ξέσπασμα της επιδημίας, όμως "είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία", εκτίμησε ο πρόεδρος Μουν

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξέφρασε σήμερα συγκρατημένη ελπίδα για τη μάχη που δίνει η χώρα ενάντια στην επιδημία του νέου κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι η καθοδική τάση στα νέα κρούσματα ενδέχεται να οδηγήσει σε μια φάση σταθερότητας, όμως προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να είναι κανείς αισιόδοξος.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα 165 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 7.478, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν φτάνοντας τους 51.

Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση των νέων κρουσμάτων εδώ και 11 ημέρες σε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο εκτός Κίνας.

Ο Μουν εξήγησε ότι η Νότια Κορέα θα περάσει σύντομα "στη φάση της σταθερότητας", αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία των νέων κρουσμάτων.

"Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την τάση", επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. "Φτάσαμε ως εδώ χάρη στους πολίτες που ήταν ενωμένοι και συνεργάστηκαν καλά με την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

"Όμως είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι (...) Παρακαλώ, ας είστε λίγο ακόμη υπομονετικοί και αποφύγετε τις μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι θρησκευτικές τελετές", υπογράμμισε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει περιοριστεί καθώς έχουν πλέον ελεγχθεί σχεδόν όλοι οι περισσότεροι από 200.000 πιστοί μίας αίρεσης με έδρα την πόλη Ντέγκου, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Κίε-κιούν επεσήμανε σε ξεχωριστή συνάντηση ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, όμως "υπάρχει ελπίδα ότι θα φτάσουμε στο σημείο καμπής στο άμεσο μέλλον".

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ένα ακόμη κρούσμα στις τάξεις τους, ανεβάζοντας σε οκτώ τα κρούσματα μεταξύ των στρατιωτών, των υπαλλήλων και των ατόμων που έχουν σχέση με τους περίπου 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Σήμερα η Σεούλ ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στις πωλήσεις χειρουργικών μασκών, αφού έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές τους. Δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Στα 321 έφθασαν τα κρούσματα στην Ολλανδία, σε 319 στη Βρετανία. Η Σουηδία ανακοινώθηκε ότι είναι διαθέσιμα κονδύλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας είναι το πιο υψηλόβαθμο κρούσμα

Στα 321 αυξήθηκαν σήμερα τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ολλανδία, η οποία έως χθες απαριθμούσε 264, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας.

Οι ίδιες αρχές δεν ανακοίνωσαν άλλους θανάτους λόγω του κοροναϊού έπειτα από την πρώτη καταγραφή τριών νεκρών από την ασθένεια κατά το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία ανήλθε σήμερα στα 319 από 273, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Και στη Βρετανία έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι από τον ιό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η Σουηδία ανακοίνωσε παράλληλα πως οι αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους κονδύλια για να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του κοροναϊού σε περίπτωση που τα χρειασθεί, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Τα χρήματα δεν μπορούν να σταθούν ο παράγοντας που θα παρεμποδίσει τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας και η Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας θα έχουν προτεραιότητα.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως εξακολουθούν να ισχύουν τα προγνωστικά της περασμένης εβδομάδας, βάσει των οποίων ελαττώθηκε κατά 0,3% η ανάπτυξη της χώρας, η οποία αναπροσαρμόσθηκε στο 0,8%, παρά την αναστάτωση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες.

Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του κοροναϊού. Το πιο ηχηρό κρούσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Φόλντεν, ο οποίος ήταν θετικός στις ιατρικές εξετάσεις.

Η σουηδική Ρίκσμπανκ (Κεντρική Τράπεζα) σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ένας από τους εργαζόμενούς της προσεβλήθη από την ασθένεια, δίχως να αναφέρει την ταυτότητά του. Μολαταύτα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε πως το κρούσμα πρόκειται για τον Φόλντεν, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωσή του δεν αισθάνεται καλά.

«Ένας εργαζόμενες της Ρίκσμπανκ, ο οποίος είχε μεταβεί σε διακοπές στη βόρειο Ιταλία βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις για τον κοροναϊό την Παρασκευή. Το πρόσωπο αυτό εργάσθηκε από την κατοικία του αφότου επέστρεψε στη Σουηδία το περασμένο Σάββατο, υπακούοντας στις παραινέσεις της Ρικσμπανκ προς τους εργαζόμενούς της και δεν είχε επαφή με άλλους εργαζομένους της, ούτε συμμετείχε σε κάποια από τις εξωτερικές της συναντήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε 20 ανήλθαν τα κρούσματα στη Ρωσία, εκ των οποίων τρία νέα εντοπίσθηκαν στη Μόσχα

Σε 20 ανήλθαν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Εξ αυτών, τα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο και είχαν επισκεφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ιταλία, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη από την διάδοση του κοροναϊού στην επικράτεια της Ρωσίας.

Η κατάσταση των τριών ατόμων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό το Σαββατοκύριακο κρίνεται ικανοποιητική, ανακοίνωσε το εν λόγω Κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο επισημαίνει ότι μαζί με τους τρείς προσβληθέντες από τον κοροναϊό, αυτή την στιγμή στην ρωσική πρωτεύουσα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα, ενώ ένας ασθενής πήρε εξιτήριο καθώς ανάρρωσε πλήρως.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνεται ότι όλοι οι ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους απομόνωσης.

«Όλοι οι ασθενείς βρίσκονται σε ειδικούς θαλάμους απομόνωσης. Δύο από τους ασθενείς αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Νο1, ενώ ο ένας στο ειδικό συγκρότημα στην Κομουνάρκα. Οι δύο από τους ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, ενώ η κατάσταση μιας ασθενούς κρίνεται μέτρια και βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση ομάδας γιατρών. Σε όλους τους ασθενείς παρέχονται όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα» αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη από την διάδοση του κοροναϊού στην επικράτεια της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση των τριών νέων κρουσμάτων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊο και βρίσκονται στην Μόσχα κρίνεται ικανοποιητική».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι από τα 20 κρούσματα, οι 17 είναι Ρώσοι που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία, δύο Κινέζοι και ένας Ιταλός.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον κοροναϊό υπερβολική.

Σύμφωνα με την ίδια, αν θα υπήρχε απειλή λόγω επιδημίας γρίπης, θα είχαν ληφθεί μέτρα ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται για την πρόληψη από την διάδοση του κοροναϊού.

Στο μεταξύ οι αρχές των περιχώρων της Μόσχας εντόπισαν 36 άτομα που είχαν επαφές με μια γυναίκα από τα περίχωρα η οποία είχε προσβληθεί αποδεδειγμένα από τον κοροναϊό. Και τα 36 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα εν λόγω άτομα για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, ήσαν αρνητικά, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας της περιοχής της Μόσχας.

Μεγαλύτερο συντονισμό της ΕΕ ζητεί ο Μακρόν, η Ισπανία καταρτίζει σχέδιο κατά του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας και κλείνει σχολεία, η Πολωνία επιβάλλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα με Γερμανία και Τσεχία

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν αύριο τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία διευκρινίζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να οργανώσουν αυτή την εκ του μακρόθεν διάσκεψη.

«Η ισχύς εν τη ενώσει για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19. Καλώ τους ευρωπαίους εταίρους μας σε επείγουσα δράση για τον συντονισμό των υγειονομικών μέτρων, της ερευνητικής προσπάθειας και της οικονομικής απάντησής μας. Ας δράσουμε μαζί από τώρα», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει το απόγευμα «πρωτοβουλίες» για «μεγαλύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό» για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από την επιδημία του κοροναϊού.

«Επιθυμώ να έχουμε περισσότερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό. Και θα ανακοινώσω σχετικές πρωτοβουλίες ήδη από σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού, το οποίο σχεδιάζει να αρχίσει να εφαρμόζει «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες, ο Σάντσεθ δήλωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες για να εκπονήσει το σχέδιο και είναι τώρα έτοιμη να το εφαρμόσει, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου οι ισπανικές αρχές έκλεισαν σχολεία στην πόλη Λαμπαστίδα, κοντά στη Βιτόρια, στη Χώρα των Βάσκων, αφού στην περιοχή εντοπίσθηκαν 150 κρούσματα του κοροναϊού.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε 999 κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, τα περισσότερα σε δύο περιοχές, η μία γύρω από τη Μαδρίτη και η άλλη γύρω από τη Βιτόρια, στη βόρεια Ισπανία.

Στο μεταξύ, στη Βαρσοβία, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του αποφάσισε να επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Τσεχία ώστε να αποφύγει περαιτέρω επέκταση του κοροναϊού.

Η Πολωνία έχει αναφέρει μέχρι τώρα 16 κρούσματα του κοροναϊού.

Εξάλλου ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τον οποιονδήποτε αντίκτυπο μπορεί να έχει η επιδημία στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο.

«Το ζήτημα είναι πρόωρο», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Στα 142 τα κρούσματα του Covid-19 στη Νέα Υόρκη, "η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται" διαβεβαιώνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε σε 142 από 105 μία ημέρα πριν, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην κοινότητα Ουεστσέστερ, όπου διαμένει ένας δικηγόρος του Μανχάταν που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, διευκρίνισε ο Κουόμο σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών εξέδωσαν σήμερα ειδικές οδηγίες στις οποίες επισημαίνεται ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και να ακυρώσουν ή να αναβάλλουν επικείμενα ταξίδια εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

«Οι επιβλέποντες των φοιτητικών ταξιδιωτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν στον νου τους ότι οι φοιτητές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες συνθήκες, ταξιδιωτικούς περιορισμούς, προβλήματα στην επιστροφή στην πατρίδα ή να χρειαστεί να αναζητήσουν υγειονομική βοήθεια ενώ θα βρίσκονται στο εξωτερικό» επισημαίνουν τα CDC στις οδηγίες τους. «Όλα τα σχέδια για επιστροφή των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να σχεδιαστούν για την προστασία των συμμετεχόντων από τον στιγματισμό και τις διακρίσεις».

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ένα tweet σχετικά με το θέμα του κοροναϊού: «Τίποτα δεν έχει σταματήσει, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται».

Αργότερα, σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και άλλους οικονομικούς αξιωματούχους προκειμένου να εξετάσουν τις πιθανές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του Covid-19, ανέφερε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης στο Reuters.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη λήψη μιας σειράς πιθανών μέτρων, όπως της παροχής αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους και την παροχή βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις, επισήμανε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, ελλαδα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, μεσα μαζικης μεταφορας, υπουργειο δικαιοσυνης, εν λόγω, αθηνα, υπα, ΕΟΔΥ, γαλλια, σοκ, france, inter, κοχ, tesco, μακαρονια, bbc, disneyland, ikea, φαρμακεια, κορεα, ηπα, τραπεζες, reuters, ρωσία, σχολεια, δραση, twitter, εκλογες, tweet, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, προγνωστικα στοιχηματος, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, η ζωη, κοινωνια, αποτελεσματα, μια ημερα, βιντεο, χωρες, ρωσία, το θεμα, ριαλ, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητα, γερμανια, γυναικα, εδρα, εργασια, ηπα, θεμα, ιατρικη, ιος, ιραν, ισπανια, ιταλια, κινα, νεα μετρα, οικονομια, ολλανδια, πιεση, πλαισιο, πνευμονια, πτησεις, ρωμη, σημερινη, σουηδια, τα νεα, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, ωρα, bbc, reuters, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, απε, απλα, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γαλα, γεγονος, γινεται, διαστημα, δηλωση, δοθει, δικτυο, δυτικη, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εξετασεις, εξελιξη, εξι, εξιτηριο, ερχονται, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ζωνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, υφος, θυσια, εικονα, ισπανικο, ιστορικο, ισχυς, κυβερνηση, κινηση, κοχ, κορωνα, λεπτομερειες, ληψη, μαδριτη, μηνες, μοσχα, μπρουνο, νεα υορκη, νοσοκομεια, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ομιλος, οκτω, ομηροι, ουσιαστικα, οχηματα, παρισι, πεμπτη, πηγη, πολιτεια, πολωνια, προβληματα, πυλες, πωλησεις, ραφια, σαουδικη αραβια, σαββατο, σεναριο, σεουλ, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, σπιτι, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, ταξιδια, ταση, τατιανα, υπουργειο υγειας, τρια, τσεχια, φυλακη, συμπτωματα, υπα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φορα, χειροτερα, ωρες, αγορες, αλυσιδα, ασφαλεια, disneyland, εξαγωγες, ελληνικα, εμφαση, εννεα, ενωση, ετοιμη, εθνικο, φυλακες, france, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, inter, υπουργειο, κλειστο, κυριακη, μαυρος, μια φορα, νεκροι, νοσοκομειο, ομαδες, πακετο, tweet, πηγες, πληροφοριες, ρωσοι, σωτηρης, tesco, τριαντα, υγειας
Τυχαία Θέματα