Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης η Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, αναζητώντας ευρείες εξουσίες για την αντιμετώπιση της χαώδους ύφεσης, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 141%. Το αόριστο διάταγμα που διατύπωσε θα δώσει στον Μαδούρο έκτακτες εξουσίες για δύο μήνες, ώστε να αποφανθεί σχετικά με τα οικονομικά θέματα, αλλά πρέπει να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, που τώρα είναι υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Σε μια μακροσκελή τρίωρη ομιλία, κατά την οποία εμφανίσθηκε από διαλλακτικός ως προκλητικός, ο Μαδούρο σε

ένα σημείο προκάλεσε την αντιπολίτευση να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια στέγαση, λέγοντας ότι θα πρέπει να τον ανατρέψουν πρώτα, και στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση για «εθνική ενότητα» ώστε να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, τα οποία είναι πολλά» δήλωσε ο Μαδούρο. «Ο λαός της Βενεζουέλας περιμένει συγκεκριμένες λύσεις». Ωστόσο, πέρα από την αναφορά της ανάγκης να αυξήσει την τιμή της σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενες βενζίνης και να μεταρρυθμίσει το φορολογικό καθεστώς, ο Μαδούρο δεν παρουσίασε συγκεκριμένα σχέδια για να βγει η χώρα από την κρίση, επιμένοντας στην αφήγηση ότι τα οικονομικά δεινά της Βενεζουέλας ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και ενός «οικονομικού πολέμου».

«Υπάρχει ένας μη συμβατικός πόλεμος ενάντια στην πατρίδα μας», δήλωσε ο πολιορκούμενος πρόεδρος, ο οποίος διαδέχθηκε τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έβαλε τη Βενεζουέλας σε μια σοσιαλιστική πορεία ως μέρος της αυτοαποκαλούμενης «Μπολιβαριανής Επανάστασής» του. Η κεντρική τράπεζα, η οποία δεν είχε δημοσιεύσει οικονομικά στατιστικά στοιχεία από το τέλος του 2014, δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 4,5% τους πρώτους εννέα μήνες πέρυσι και ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 141,5 τοις εκατό. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τα αριθμητικά στοιχεία «καταστροφικά».

Η Βενεζουέλα, η οποία εξαρτάται από το πετρέλαιο για το 95% της ξένης ισοτιμίας της, είδε τα έσοδά της να πέφτουν πάνω από 62% λόγω της απότομης κάμψης των τιμών του πετρελαίου, είπε ο Μαδούρο. Η τιμή του πετρελαίου έπεσε σε κάτω από 30 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, την Παρασκευή.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών αγαθών και σε πτώση της αγοραστικής δύναμης των περισσότερων κατοίκων της Βενεζουέλας. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση ελέγχει την Εθνοσυνέλευση. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χένρι Ράμος Αγιούπ, της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Δράσης, είπε ότι το κοινοβούλιο θα μελετήσει την απόφαση την επόμενη εβδομάδα και θα τη θέσει προς συζήτηση. Το διάταγμα της κυβέρνησης είχε σκοπό να συνεχίσει τις ίδιες οικονομικές πολιτικές που οδήγησαν την οικονομία σε τέλμα. Θα δώσει στον Μαδούρο ευρύτερες εξουσίες για 60 ημέρες, για να παρέμβει σε εταιρείες ή να περιορίσει την πρόσβαση στο νόμισμα.

«Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού της Βενεζουέλας στην επανάσταση», δήλωσε ο νέος αντιπρόεδρος της οικονομίας Λουίς Σάλας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, ο Ράμος Αγιούπ είπε ότι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι οι τρέχουσες οικονομικές πολιτικές απέτυχαν.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα