Σε εξέλιξη στη Βουλή, η συζήτηση της πρότασης διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αυτή την ώρα η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για την επέκταση του διερευνητικού καθήκοντος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στην Ολομέλεια θα μιλήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

Την πρόθεσή του να λάβει τον λόγο, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, προκειμένου να αναπτύξει τις απόψεις του, έχει εκδηλώσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης

Παπαγγελόπουλος, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Η συζήτηση εκκίνησε με τα υπουργικά έδρανα κενά. O κ. Κακλαμάνης συνέστησε στους ομιλητές να κάνουν το δυνατό λιγότερες αναφορές στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, διότι καλύπτονται από μυστικότητα.

«Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», ανέφερε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ο βουλευτής δηλαδή που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

-Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

-Στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

-Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

-Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

-Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ιδίως για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν τα βάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που επικαλέστηκε την κατάθεση του Νίκου Παππά ότι είναι πράγματι κρίσιμες πτυχές αυτής της συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει η επιτροπή να καλέσει και τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας στην επιτροπή, χαρακτήρισε προβληματικό το κείμενο που έφερε τον τίτλο «οδικός χάρτης» για τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία.

«Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή υπόνοια, απορώ πως εσείς ήρθατε εδώ και με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που στην πορεία έγιναν δύο, και ο ένας είναι εμπλεκόμενος, πως εσείς με αυτούς τους μάρτυρες στείλατε 10 πολιτικά πρόσωπα και με πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν τολμάτε τη διερεύνηση. Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», είπε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

«Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.

Β. Κεγκέρογλου: Επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύ κατηγορώ κατά των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων «των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» που προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, υλοποίησαν σχέδιο χρήσης ενός πολυπλόκαμου δικαστικού συστήματος, με αντίληψη "Ρασπούτιν", που πέραν των κατάλληλων ανθρώπων και μεθοδεύσεων «βρήκαν δράκο στο αφήγημά τους», τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους από το ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή τους ήταν να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Αυτό ήταν το υπόβαθρο για τη σκευωρία είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της «σκευωρίας» είναι τα "σύννεφα αμφισβήτησης" της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν».

Τέλος, και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται». «Μας ένωσαν περισσότερο και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας» υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος επανέλαβε ότι τα στελέχη ΚΙΝΑΛ μείωσαν την φαρμακευτική δαπάνη από 6,4 δισ. ευρώ το 2009, στα 2,5 δισεκ το 2014, και όταν ανέλαβαν οι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» "κουκούλωσαν" την υπόθεση, ασχολήθηκαν μόνο με την Novartis και εξέθεσαν μόνο ένα όνομα γιατρού-συζύγου μίας εισαγγελέως «που τη φοβήθηκαν», και ενήργησαν «όχι για την αλήθεια» αλλά για να την «απαξιώσουν και να την ενοχοποιήσουν».

Ν. Καραθανασόπουλος: Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Είπε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

«Το σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του λαού ο οποίος πληρώνει τον σκληρό ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε.

Ο Ν.Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που το ΚΚΕ αποχώρησε από την Ειδική Επιτροπή καταγγέλλοντας τακτικισμούς με αντιφατικές τοποθετήσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν λύθηκε γιατί «όλοι σας αρνηθήκατε να καταργηθεί το άρθρο περί προστασίας υπουργών στη συνταγματική αναθεώρηση».

Είπε ότι παρά την «απορρητότητα της Επιτροπής» και πρακτικά διέρρεαν και δηλώσεις γίνονταν, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τους ενδιέφερε η «δημιουργία κλίματος».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την Επιτροπή γιατί «εμποδίστηκε με κάθε τρόπο η έρευνα με διάφορα δικονομικά τερτίπια» με πρώτο στοιχείο, όπως ανέφερε, την μη αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων και δεύτερο τη μη αποστολή απόρρητών εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι από τη λειτουργία της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στήριζαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στο φάρμακο» και επιβεβαιώνεται ότι «η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου αποτελεί την πηγή των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Είπε ότι δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα ως «παράγοντα καθοριστικού στην έκβαση», σημειώνοντας ότι «γεννά πολλά ερωτηματικά αυτή η αμερικανική παρέμβαση» και εξηγώντας ότι «γεννά ερωτήματα γιατί επιλέχτηκε η άτυπη συνδρομή και όχι η δικαστική συνδρομή».

Τέλος, ως τρίτο ζήτημα που προκύπτει ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε την εικόνα που βγαίνει μέσα από διάφορες καταθέσεις «για την εικόνα που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ακούσαμε σημεία και τέρατα».

Φ. Μπακαδήμα: Το ΜέΡΑ δεν συμμετέχει σε μια διαδικασία όπου κυριαρχούν οι “επικοινωνιακές συγκρούσεις”

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β' Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα.

Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν "τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες" του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν οι "επικοινωνιακές συγκρούσεις" και τα "τεχνάσματα" των μετεχόντων, που "θρέφει την προπαγάνδα" και γεμίζει τα ΜΜΕ με παραπολιτικά.

Τόνισε επίσης ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα. «Οι βουλευτές δεν ψηφίστηκαν να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις και να εξετάζουν μάρτυρες» είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι με τη μετατροπή των βουλευτών σε μεικτό σώμα δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας «διασαλεύεται η, από το Σύνταγμα, διάκριση των εξουσιών».

«Παρωδία» χαρακτήρισε τη διαδικασία στην ειδική επιτροπή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος

«Η χρηματιστηριακή αξία της Novartis είναι 200 δισ., έχει καθαρά κέρδη 12 δισ. δολάρια και ετήσιος τζίρος της είναι 52 δισ. περίπου. Τα πρόστιμα που συζητάμε εδώ, είναι πάρα πολύ λίγα και αντιστοιχούν σε λιγότερο από το καθαρό μηνιαίο κέρδος της», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής είπε ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της μυστικότητας στην ειδική επιτροπή. «Αυτά που συζητούνταν δήθεν μυστικά, γράφονταν ακαριαία σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ και πριν από όλα στο Πρώτο Θέμα. Προφανώς υπήρξαν μέλη που δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα. Διαστρεβλώθηκαν μόνο καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και όχι των μαρτύρων κατηγορίας και αυτό, αν μη τι άλλο, γεννά υποψίες», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος.

«Η όλη διαδικασία είναι μια παρωδία γιατί επικεντρώνεται στη δήθεν σκευωρία, από την οποία δεν έχει να κερδίσει τίποτα η Ελλάδα αντί να επικεντρωθεί στο διαπιστωμένο σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Σκάνδαλο υπήρξε και δεν ερευνήθηκε αν και οι Έλληνες έχασαν πολλά χρήματα. Είναι αστείοι οι ισχυρισμοί ότι μείωναν υπουργοί τη φαρμακευτική δαπάνη. Τη μείωνε η τρόικα. Φυσικά αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη και πλήρωναν περισσότερα οι πολίτες. Δεν αναζητήθηκε ποτέ η αλήθεια. Δεν είναι δυνατό διευθυντικό στέλεχος της Νοvartis να αποστέλλει φακέλους Α4 με τη γραμματέα του στη γραμματέα υπουργού», είπε ο κ. Βιλιάρδος που τονίζοντας ότι με όλα αυτά χάνει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη η οποία ιδίως στα ανώτατα κλιμάκια της φαίνεται να διαπλέκεται με την εκτελεστική εξουσία.

«Όσο η Ελλάδα κυβερνάται μόνο από την εκτελεστική εξουσία η οποία ορίζει μάλιστα την ανώτατη δικαστική εξουσία, δεν πρόκειται να έχει μέλλον, πόσο μάλλον που δεν διαθέτει συνταγματικό δικαστήριο αλλά ένα ΣτΕ που χαρακτήριζε συνταγματικά τα μνημόνια», είπε ο κ. Βιλιάρδος και προσέθεσε: «Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται πολιτικοί χωρίς αποδείξεις και να σπιλώνεται η τιμή και υπόληψη πολιτικών χωρίς στοιχεία. Από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει κανείς το κίνητρο του κατηγορουμένου, όσον αφορά την ενδεχόμενη σκευωρία, ειδικά στην ηλικία του. Πολύ περισσότερο όταν είναι αδύνατο να ενεργούσε μόνος του χωρίς να ενημερώνει τον πρωθυπουργό. Εάν όμως τον ενημέρωνε δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί και εκείνος; Τίποτα από αυτά δεν έγινε».

«Το πρόβλημα είναι το σύστημα που δεν άλλαξε ούτε όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι το κομματικό πελατειακό κράτος που ζει και βασιλεύει», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και προσέθεσε ότι η πρόταση διεύρυνσης είναι προσπάθεια της ΝΔ να διατηρήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ομηρία.

«Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων δεν πρέπει να είναι θέμα της Βουλής αλλά της δικαστικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής.

Βελόπουλος: Η ιστορία της Novartis είναι παιχνίδι

Αναφερόμενος στην πρόταση την οποίαν κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται ήδη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, και για άλλα αδικήματα, ο κ. Βελόπουλος ανακοίνωσε, ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο «που είναι η ζημιά του Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών από τις πρακτικές της “γερμανικής Novartis”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στα παιχνίδια της ΝΔ, που σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά σε περιπέτειες, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έκανε το ίδιο. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτό το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Γιατί η ιστορία της Novartis είναι παιχνίδι. Και εμείς λέμε «ναι» στην προσπάθεια εξυγίανσης αλλά λέμε «όχι» στην προσπάθεια συγκάλυψης του ηθικού αυτουργού. Φυσικός αυτουργός είναι ο Παπαγγελόπουλος και ηθικός είναι ο Τσίπρας. Και εσείς είστε φοβικοί. Γιατί φοβάστε να κάνετε το αυτονόητο. Εκτός αν έχετε συμφωνήσει κάτι μεταξύ σας. Δεν μπορώ να γνωρίζω και αδυνατώ να παρακολουθήσω τη λογική σας. Αν νομίζετε ότι η Ελληνική Λύση θα μπει σε αυτό το παιχνίδι κάνετε λάθος. Εμείς είμαστε εδώ για να ρίξουμε φως στην υπόθεση της Novartis», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος ενώ διερωτήθηκε.

«Βρήκατε λεφτά; Γιατί δεν ψάχνετε; Ποιο είναι το ύψος της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου από την υπόθεση της Novartis; Ποια είναι η σκευωρία; Ότι ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να βάλει τον Σαμαρά στη φυλακή; Ή τον κ. Γεωργιάδη; Είστε σοβαροί; Το πιστεύετε αυτό; Αν είναι έτσι αποδείξτε το! Δεν το κάνετε όμως. Απλώς ξεχειλώνετε την υπόθεση για να κερδίσετε χρόνο.

Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τη Novartis. Ο Έλληνας είναι σήμερα άστεγος, άνεργος, πεινασμένος, το παιδί του έχει φύγει στο εξωτερικό και βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη Novartis. Δεν τον νοιάζει η Novartis! Αν όμως υπάρχει κάτι σοβαρό που προκύπτει από αυτή την υπόθεση πείτε το και σε εμάς να καταλάβουμε. Προς τι αυτή η φαυλότητα; Εσάς δεν σας ενοχλεί αυτή η φαυλότητα;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος είπε πως θα ήταν πρόθυμος να συνεργήσει με την κυβέρνηση αν επιθυμεί πραγματικά την απόδοση δικαιοσύνης.

«Όσο όμως ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εγώ δεν συναινώ. Το μόνο που κάνετε είναι να αποπροσανατολίζετε τους Έλληνες από τα πραγματικά προβλήματα με τη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών που τα μπουχτίσατε με χρήματα και σας λιβανίζουν όλη την ημέρα.

Ξέρετε τι θεωρώ πως είναι όλη αυτή η ιστορία; Είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Δεν μιλώ για cosa nostra και νονούς, αλλά ο ένας πάει να ξεκαθαρίσει τον άλλον. Και στο τέλος τι θα γίνει; Μα τι άλλο; Συμψηφισμός! Και αποτέλεσμα μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε.

«Μας καλείτε να αποφασίσουμε εμείς για ποινικές διαδικασίες ενώ δεν είμαστε δικαστές; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην πάει στο φυσικό δικαστήριο ο υπεύθυνος παρά συνεχίζουμε εδώ μέσα το θέατρο του παραλόγου;»

«Αυτό συμβαίνει γιατί από το 1974 έως σήμερα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Υπάρχει ένα βρώμικο πολιτικό σύστημα που συμψηφίζει υποθέσεις και εάν περιμένετε να συρθούμε πίσω από αυτή την ιστορία κάνετε ένα τεράστιο λάθος. Αν θέλετε μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό σας για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αλλά όσο δεν κάνετε έστω ένα έγγραφο που να ζητά αποζημίωση του Δημοσίου από τη Novartis για την ζημία που έχει γίνει εμείς θα λέμε «όχι».

«Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε να τον κάνουμε εξιλαστήριο θύμα, ούτε να τον κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο. Κανέναν δεν κάνουμε εξιλαστήριο θύμα ή αποδιοπομπαίο τράγο. Και επειδή δεν κάνετε τίποτα για να έρθουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα αποχωρούμε από την διαδικασία», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Εμείς οι Πόντιοι θεωρούμε ότι έχουν γίνει ελάχιστα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας. Μιλάμε για 350 χιλιάδες ανθρώπους που σφάχτηκαν. Χίλια σχολεία καήκαν και οι δάσκαλοι απαγχονίστηκαν. Και εμείς ως έθνος θεωρούμε ότι η γενοκτονία που έγινε τότε ήταν αποτέλεσμα της κακής πολιτικής των ηγεσιών μας και του γεγονότων ότι χάναμε τον πόλεμο. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η γενοκτονία των Ποντίων είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από το 1916. Δεν έχουμε κάνει τίποτα τόσα χρόνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας και είναι ντροπή γιατί μιλάμε για χιλιάδες Έλληνες νεκρούς», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βουλη, εξελιξη, συζητηση, εν πλω, cosa nostra, συριζα, τσιπρας, αγχόνη, novartis, θλίψη, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, ΚΚΕ, μμε, συνταγμα, ελλαδα, υπουργοι, τροικα, αποδειξεις, λύση, φως, σαμαρας, θεατρο, σχολεια, απε, κινηση στους δρομους, εθνος, κακλαμανης, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, εκλογες 2014, παραπολιτικα, βουλευτες, ελενη, θλίψη, θεμα, μμε, παιχνιδια, πειραιως, πλαισιο, πρωτο θεμα, σημερινη, υψος, φως, ωρα, αρθρο, αγχόνη, απε, αποζημιωση, αποκαλυψη, αφορμη, βγαινει, βελοπουλος, βρισκεται, βροχη, γινει, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, εγγραφο, εδρανα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εν πλω, εξετασεις, επρεπε, ερευνα, ευθυνη, ζημια, ζητα, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, υποθεση, ισχυει, εικονα, ομιλια, ιστορικο, κεγκερογλου, κυβερνηση, κειμενο, λαθος, λαππας, λειτουργια, λύση, λογο, μαξιμου, μιζες, μισος, μηνυση, μυστικα, νικητας, ντροπη, ξερετε, ονομα, παιδι, πηγη, πλευρης, προβληματα, συνεχεια, σωμα, σχεδιο, ταυτοτητες, τζιρος, τιμη, φυλακη, φυσικα, φυσικο, χερι, αδυνατο, cosa nostra, δημητρης, ιδιαιτερα, novartis, παιχνιδι, σπυρος, θανασης, υγειας, βεβαιως, ξεκαθαρισμα, χερια
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Παπαγγελόπουλο,vouli, papangelopoulo