Σε εκλογική ήττα οδηγεί τους Δημοκρατικούς ο Ομπάμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει μια εφιαλτική δεύτερη θητεία . Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις είναι τραγικά, η οικονομία παραμένει κολλημένη, και ο ίδιος φαίνεται όλο και πιο αδύναμος ως παγκόσμιος ηγέτης . Οι σχολιαστές και οι πολιτικοί αναλυτές αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν η άσχημη εικόνα του στα μάτια του αμερικανικού λαού θα οδηγήσει στην ήττα το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς, στις εκλογές

του φθινοπώρου για το Κογκρέσο. Και βέβαια το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το κόμμα του προέδρου μπορεί να επιβιώσει από τη δεύτερη απογοητευτική θητεία του και να διατηρήσει το Λευκό Οίκο για τρίτη συνεχή φορά στην εκλογή του 2016, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ για τους Δημοκρατικούς.

Από τους 44 Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο οι 21 εκλέχτηκαν και δεύτερη τετραετία. Υπάρχει βέβαια η εξαίρεση του Φράνκλιν Ρούσβελτ που εκλέχτηκε τέσσερεις φορές, αλλά μετά την 22η αναθεώρηση του Συντάγματος, επιτρέπονται μόνο δυο προεδρικές θητείες.

Αυτοί οι 21 Πρόεδροι χωρίζονται επίσης σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που ο διάδοχος τους προέρχονταν από το ίδιο κόμμα και σε αυτούς που το κόμμα τους έχασε το Λευκό Οίκο μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας τους.

Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις η επιτυχία ή η αποτυχία της δεύτερης θητείας ενός Προέδρου των ΗΠΑ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εάν η όχι το κόμμα θα διατηρήσει το Λευκό Οίκο και για μια Τρίτη θητεία.

Από τους είκοσι Προέδρους, εκτός του Μπαράκ Ομπάμα, που υπηρέτησαν δεύτερη θητεία, μόνο τους δώδεκα ακολούθησαν Πρόεδροι του ιδίου κόμματος, και αυτό σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα έγινε διότι η δεύτερη θητείας τους ήταν επιτυχημένη στους περισσότερους τομείς.

Με βάση αυτά τα ιστορικά δεδομένα, ο Μπαράκ Ομπάμα που η δημοτικότητα του στην τελευταία δημοσκόπηση της Gallup ήταν 40% θετικές γνώμες, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 49% για όλους τους Προέδρους δεύτερης θητείας σε αυτή τη χρονική στιγμή της θητείας τους, πλησιάζει τον Χάρι Τρούμαν που βρίσκονταν στο 37%.

Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν μια ακόμη πιο δυσάρεστη εικόνα για τον Ομπάμα. Σε μια μελέτη διαφόρων δημοσκοπήσεων που έκανε το έγκυρο American Enterprise Institute, φαίνεται ότι το 50% των αμερικανών αντιμετωπίζει τον Ομπάμα σαν ισχυρό ηγέτη, και μόνο το 43% τον αντιμετωπίζει ως πρόσωπο το οποίο μπορεί να πετύχει πράγματα. Το 52% πιστεύει ότι είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης σε σύγκριση με 75% στην αρχή της προεδρίας του.

Το σήμα κατατεθέν της προεδρίας του, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης “Obama Care”, χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες εσωτερικής πολιτικής στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα όσο αφορά το πώς να δικαιολογήσουν αυτό το φιάσκο στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου για το Κογκρέσο.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει μια εικόνα έλλειψης συντονισμένης στρατηγικής. Απέσυρε τη χώρα από το Ιράκ, όπως επιθυμούσε η κοινή γνώμη, και προσπαθεί να κάνει το ίδιο στο Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή όμως δεν κάνει καμία προσπάθεια να αντικαταστήσει αυτές τις κινήσει με μια οποιαδήποτε συντονισμένη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Για παράδειγμα στην κρίση της Συρίας, ξεκίνησε από το να θέλει να αναμιχθεί, μετά να θέλει, και στο τέλος να θέλει βάζοντας κόκκινες γραμμές οι οποίες παραβιάστηκαν με αποτέλεσμα όταν δεν έκανε τίποτα να τσαλακώσει την προσωπική του εικόνα, αλλά και την εικόνα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι διστάζει να αναμιχθεί στρατιωτικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής, έκανε μια εξαίρεση στη Λιβύη, όπου η Ουάσινγκτον και η Δύση είχε έρθει σε συμφωνία με την ηγέτη της. Είχε υποσχεθεί στον Καντάφι ότι εάν απεμπολούσε τα πυρηνικά του σχέδια και σταματούσε να στηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία, οι ΗΠΑ θα τον άφηναν ήσυχο. Από την πλευρά του το έκανε, και ο Ομπάμα τον καθάρισε από την εξουσία. Σήμερα η Λιβύη βρίσκεται σε δίνη ακυβερνησίας και αποτελεί ανεξέλεγκτη χώρα που κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται στο έδαφός της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, επέτρεψε σε ανώτερους διπλωματικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του να αναμιχθούν στις προσπάθειες απαγκίστρωσης της Ουκρανίας από τη σφαίρα στρατηγικής επιρροής της Ρωσίας, και όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε με το γνωστό πλέον τρόπο για να προστατέψει το εθνικό συμφέρον της χώρας του ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και δήλωσε σοκαρισμένος. Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις στην πορεία της τραγωδίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει θέσει σε κίνδυνο στρατηγικής σημασίας για την Ουάσινγκτον θέματα τα οποία απαιτούν τη θετική στάση της Μόσχας, με πρώτο και καλύτερο τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και την μελλοντική πρόκληση από την Κίνα στην Ανατολική Ασία.

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα ενός Προέδρου που ψάχνεται και παλινδρομεί στην εξωτερική πολιτική, σε μια στιγμή που οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον σε παγκόσμια κλίμακα συσσωρεύονται και γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Η αμερικανική κοινή γνώμη το βλέπει αυτό. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN το 57% των αμερικανών δήλωσαν ότι οι άλλες χώρες δεν τρέφουν πλέον σεβασμό για τον Πρόεδρο της Αμερικής. Σε άλλη δημοσκόπηση της Washington Post/ABC μόνο το 47% των αμερικανών εγκρίνουν την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, πεδίο που παραδοσιακά οι Πρόεδροι των ΗΠΑ διατηρούν τρομερά υψηλά ποσοστά.

Όλοι πλέον αναρωτιούνται εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος, μπορεί να αναστρέψει αυτή την εικόνα και να σώσει τη δεύτερη θητεία του, με αποτέλεσμα το κόμμα του, οι Δημοκρατικοί, να διατηρήσουν το Λευκό Οίκο για Τρίτη συνεχή φορά στις εκλογές του 2016. Με δεδομένο ότι το διάστημα είναι αρκετό μέχρι τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται και ιδιαίτερα πιθανό, εάν αναλογιστεί κανείς τις δυνάμεις που συνασπίζονται εναντίον του, τη χαμηλή αξιοπιστία στα μάτια των ψηφοφόρων, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, και η ανέμελη φύση της ηγεσίας του.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα είναι ένας από τους Προέδρους που θα παραδώσει το Λευκό Οίκο στον υποψήφιο του αντίπαλου κόμματος μετά από μια αποτυχημένη δεύτερη θητεία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα